robotA Gartner előrejelzése szerint belátható időn belül automatizálják a PM feladatok négyötödét, kiváltva az elavult eszközöket is. A projektmenedzsment (PM) tudományágban pillanatnyilag alkalmazott eszközök és feladatok négyötöd része egyszerűen felszívódhat a következő évtized végére. A Gartner előrejelzése szerint a mesterséges intelligenciával támogatott megoldások teljesen átveszik addigra az olyan funkciókat, mint amilyen az adatgyűjtés, a nyomonkövetés vagy a jelentéskészítés.

A projektportfolió-menedzsment (PPM) szegmensben dolgozó vezetők addigra forradalmian új lehetőségekhez jutnak az üzleti célok támogatására: a piackutató úgy látja, hogy a mostani eszköztáruk már nem felel meg a digitalizálódó üzleti működés követelményeinek, az MI-technológiák viszont ezt a területet is felforgatják.

A Gartner már erre az évre jósolja az olyan, mesterséges intelligenciára épülő PPM-megoldásoknak a felszínre törését, amelyek a PM-szakemberek felhasználói élményét is jelentősen fokozhatják. Ez a fókusz nem csak a munka hatékonyságát növeli, de már 2023 körül azt eredményezheti, hogy a digitális platformokra, az MI-re vagy a virtuális valóságra koncentráló technológiai szolgáltatók diszruptív erővé válnak a PPM-piacon, és már a hagyományos szolgáltatókat is arra kényszerítik, hogy egyértelmű válaszokat adjanak mindezekre a kihívásokra.

Itt is alapképesség lesz az MI-technológiák adaptációja

A már említett adatgyűjtés, adatelemzés vagy jelentéskészítés adja a PPM gerincét, és a mesterséges intelligencia éppen itt fejti ki a leglátványosabb hatásokat, javítva az ezekhez kapcsolódó munka eredményeit. A gép nyilvánvalóan gyorsabban végzi az analitikai feladatokat, mint bármilyen emberi felhasználó, és az elemzések kimenetét is hatékonyabban alkalmazza a teljesítmény általános fejlesztésére. Ahogy a szegmensben átalakulnak a szabványok, a PPM és PMO vezetők is olyan munkatársakat keresnek majd a megújuló szervezetekbe, akik képesek kiaknázni az MI és az okos gépek lehetőségeit.

Itt olyasmire kell gondolni, mint például a chatbotok és a hangvezérelt MI-technológiák, amelyek billentyűzet és egér használata nélkül képesek végrehajtani a megfelelő utasításokat. Az eddig sem volt titok, hogy a projektmenedzsment valamivel többet jelent egy terv elkészítésénél és a terv következetes végrehajtásánál. A Gartner szerint azonban az új technológiákat alkalmazó szakemberek hamar tapasztalni fogják, hogy a gépi tanulással és a prediktív analitikával a projektekben is sokkal ritkábban bukkannak fel előre nem látható események, és az emberi tényezőből adódó hibák is sokkal alacsonyabb kockázatot jelentenek majd.

Forrás: https://bitport.hu/tiz-ev-es-a-robotok-atveszik-a-projektmenedzsment-feladatokat

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

   itshlogo
logo turkiz

unnamed

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár