Project Failure001A projektmenedzsment világában rengeteg tipp, forrás és útmutató áll rendelkezésre, végtelen az elérhető tanácsok száma a jobb vezetésre, kommunikációra és minden másra vonatkozóan.  A másik oldal, a kudarc, viszont az egyik legkevésbé tárgyalt téma a projektmenedzsmenten belül, talán mert ha szóba kerül mindenki megretten, hogy vele is megtörténhet.

Senkinek nincs kedve beismerni kudarcait, főleg szakmai körökben nem, ennek ellenére természetesen vannak sikertelen projektek. A kudarc elkerülése érdekében kifejezetten fontos értékelni a projekteket indulásukkor. Alaposan meg kell vizsgálni minden kapcsolódó lehetőséget, esetlegesen felmerülő akadályt. A projekt kezdete előtt a kilátások pontos ismerete nagyban segítheti a projektmenedzsert, a team-et és az ügyfelet a kockázatok csökkentésében.

Ebben a cikkben 10 okot határozunk meg, melyek a kudarc okai lehetnek. Ezek ismerete segíthet felkészülni a projektekben felmerülő kihívásokra.

 1. Elégtelen felkészülés

Egy sikeres projekthez, előre tisztában kell lenni a teendőkkel, amennyire csak lehetséges. Tudni kell, hogyan lenne sikeres a projekt és végig erre kell koncentrálni. Már a projekt legelső lépéseinél fontos tisztában lenni a fókusszal, ennek hiánya nagyon megnehezítheti a dolgokat. Érdemes egy meetinget tartani az érdekelt felekkel a projekt elején, a költségekkel, idővel és a minőséggel kapcsolatos elvárásukról. Már a projekt kezdetekor tisztában kell lenni vele, hogyan lehet végrehajtani a feladatokat, hogy mindenki számára megfelelőek legyenek.

 1. Nem megfelelő dokumentáció és követés

A dokumentáció és követés a projektmenedzser felelősége, a mérföldkövek követése mutatja, hogy sikerül-e tartani az előzetes elvárásokat. A megfelelő rögzítés és monitorozás lehetővé teszi a projektmenedzser számára, hogy felismerje, hol szükséges több erőforrás annak érdekében, hogy a projekt tartja az ütemtervet.

Project Failure002

 1. Rossz vezetés

A vezető szó hallatán általában a projektmenedzserre gondolunk. Mindazonáltal a menedzsment minden szintjén felelősek az emberek a projekt sikerességének biztosításáért. A menedzsmentnek nem kell a mikró menedzselésekkel foglalkoznia, hanem biztosítania kell, hogy a projektmenedzserek meg tudjanak felelni a velük szemben állított elvárásoknak.

 1. A paraméterek definiálásának és végrehajtásának sikertelensége

Projektmenedzserkén kulcsfontosságú a team-el való jó kapcsolat. Ha a feladatok vagy a célok nem felelnek meg a sztenderdeknek az következményekkel jár. Érdemes a feladatokat priorizálni és a legmegfelelőbb munkatársnak kiadni.

 1. Tapasztalatlan projektmenedzserek

A projektmenedzserek vállát nagy felelősség nyomja: hozzá kell rendelniük a menedzser szerepekhez a legmegfelelőbb embereket, akiknek megfelelő a képzettségük és a tapasztalatuk az adott pozícióhoz. Hiába nagyon tehetséges projektmenedzser valaki, a kulcs a sikerhez, hogy olyan szinten kelljen teljesítenie, amilyenen képes sikeresen dolgozni, ellenkező esetben nagy az esély a kudarcra. A kihívások jók és szükségesek, de nem szabad túl nagynak lenniük.

 1. Pontatlan költségbecslések

Előfordul, hogy a költségbecslések teljesen félremennek. Ha a források elapadnak, az a projekt leállását jelenti, ennek megakadályozásában fontos az erőforrások hiányának korai felismerése.

 1. Szegényes kommunikáció a menedzsment minden szintjén

Mindegy, hogy a menedzsment melyik szintjén, a felső- vagy középső vezetéssel, vagy a team-el történő kommunikáció szegényes, a következmények katasztrofálisak lehetnek. Mindenkinek rendelkeznie kell a lehetőséggel, hogy szabadon kifejezze aggodalmait, vagy elmondja javaslatait. Ha mindenki egy oldalon áll és a transzparencia megvalósul, akkor a munkafolyamatok nagy eséllyel az optimális szinte zajlanak.

Project Failure003

 1. Kulturális vagy etikai eltérések

A vállalati kultúrának a kompetenciákon, proaktivitáson és a professzionalizmuson kell alapulnia. Ha ez nem így van, a munkatársak nem motiváltak, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Mindenkinek, aki bevonódik egy projektbe invesztálnia kell bele, hogy a projekt sikeres lehessen.

 1. Versenyképes prioritások

A kevés erőforrás versenyhelyzetet teremt a személyes erőforrások és a finanszírozás közt. A jó költségbecslések a projekt elején megelőzhetik ezt a problémát.

 1. A figyelmeztető jelek figyelmen kívül hagyása

Mindig vannak figyelmeztető jelek, mikor egy projekt a kudarc szélén áll. Az azonnali intézkedés még menthetővé teheti a projektet, ellenkező esetben a kudarc bekövetkezik.

Érdemes tehát ezeket a szempontokat figyelembe venni a kudarcok elkerüléséhez. A munkavállalók helyes felkészítése, a projektmenedzser szoftverek és a transzparencia a menedzsmentben a sikeres projekt kulcsai. A megfelelő projektmenedzser szoftver megtalálása az egyik legegyszerűbb lépés. Egy ilyen eszköz magában megakadályozhatja a kudarc bekövetkeztét. Segít a feladatok egyszerűbb menedzselésében, pl. az idő és a költségek követésében, a költségbecslésben és még sok másban. Ilyen szoftverek pl. a Hive és a Jira.

 1. Hive

A Hive egy valós idejű projektmenedzser platform, melynek nagy sebessége segíti pl. a Starbucks, az Uber, a WeWork és a The Economist működését. Segítségével a team megkapja szükséges rugalmasságot a projektekhez és a projektmenedzser is könnyen nyomon követheti a haladást a Hive Analytics segítségével.

 1. Jira

Egyszerű és hatékony módja a problémák követésének és menedzselésének. Mindenféle problémát képes kezelni - hibákat, funkciókat, fejlesztéseket és feladatokat -, és használható a hibakövetéshez, a fejlesztés segítéséhez, a projektmenedzsmenthez és a csoportos feladatok katalogizálásához.

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

   itshlogo
logo turkiz

unnamed

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár