Hírlevelünk tartalmából:  

A hónap témái 

Szolgáltató központok: itthon is világszínvonalon 

19 Körkapcsolás: Projektek a szolgáltató központokban

A nyelvtudással rendelkező, jól képzett fiatal diplomások hazai foglalkoztatását is elősegítik a magas hozzáadott értéket nyújtó nemzetközi szolgáltató központok, amelyek száma folyamatosan növekszik Magyarországon. A szolgáltató központok létrehozása és folyamatos működtetése komplex projektmenedzsmentet igényel; a hazai központokból származó tapasztalatokat, illetve legjobb gyakorlatokat a Magyar Projektmenedzsment Szövetség május 16-i Körkapcsolás rendezvényén mutatják be a meghívott előadók.

Az utóbbi években világszerte erősödött a trend: a nemzetközi cégek egyes operatív - jellemzően pénzügyi, számviteli és informatikai - tevékenységeik vagy éppen a kutatás-fejlesztés költséghatékonyabb elvégzésére globális vagy regionális szolgáltató központokat (angolul shared service center, SSC) hoznak létre, amelyek az adott funkciókat szolgáltatásként nyújtják a csoport leányvállalatai vagy külső ügyfelek részére. Magyarország az elmúlt esztendőkben jelentősen profitált ebből a folyamatból: jelenleg több mint 80 shared service center működik hazánkban, ahol 30 ezernél is több munkavállaló dolgozik; köztük a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya 80 százalék felett van.

A következő időszakban tovább növekedhet az akár több kontinenst is kiszolgáló központok száma szerte a világon; az új SSC-k helyszínéül pedig elsősorban Latin-Amerikát és Közép-Kelet-Európát választják majd - derül ki a Deloitte nemrég közzétett, immár hatodik alkalommal elkészített globális felméréséből. A válaszadók több mint egyötöde egy új központ létrehozásához megfontolandó helyszínként Közép-Kelet-Európát nevezte meg. A legvonzóbb célpontok versenyében Magyarországot csupán Lengyelország előzi meg a régión belül.

A különböző felmérések rendszerint hasonló okokat sorolnak fel, amelyek miatt vonzó célpont Magyarország az SSC-t tervező cégeknek: a központok hatékony működéséhez jó infrastruktúra, megfelelő képzettségű és idegen nyelveket beszélő munkaerő áll rendelkezésre és viszonylag alacsony a beruházásigény is. A nemzetközi szolgáltató központok magyarországi létesítését a kormányzat is támogatja többféle ösztönző eszközzel, így támogatással, foglalkoztatási illetve adókedvezményekkel is.

A PMSZ május 16-i konferenciáján több esettanulmányban mutatják be a hazai szolgáltató központok képviselői, hogy egy SSC létrehozása mindig komplex, sok összetevős projekt, amelynek egyaránt fontosak a menedzsment, szervezetfejlesztési, informatikai, létesítménygazdálkodási, HR, marketing és adminisztratív vonatkozásai. Nem elhanyagolható a tanácsadók szerepe sem, mivel a legtöbb szervezetnek nincs saját szolgáltató központ létesítéssel és működtetéssel kapcsolatos tapasztalata. A központok működtetésénél tipikusak a Six Sigma, illetve a LEAN módszertanon alapuló minőségfejlesztési projektek: az SSC-k esetében minden esetben elvárás a folyamatos minőségfejlesztés, illetve hatékonyságjavítás, ha a szolgáltató központ csak a cégcsoporton belül szolgáltat, sőt még inkább, ha a piacra is kiviszi ezeket a szolgáltatásokat.

A május 16-án 13 órától az Oxygen Rendezvényközpontban megrendezendő 19. Körkapcsolás konferencián a PMSZ, az ITSH és a Deloitte képviselői mellett többek között a Citibank, a Telenor, a HP és GE Healthcare szakemberei tartanak előadásokat a szolgáltató központok és a projektmenedzsment összefüggéseiről és a hazai szolgáltató központokban szerzett tapasztalatokról és legjobb gyakorlatokról.

A témáról bővebben itt olvashat.

A rendezvény időpontja: 2013. május 16. csütörtök, 13-18 óra.
Helyszíne: Oxygen Rendezvényközpont 1139 Budapest, Frangepán u. 46.

A PMSZ és a PMI Budapest, Magyar Tagozat jelenlegi és új belépő tagjai számára a rendezvény DÍJTALAN, de regisztrációhoz kötött!

Részletes program és regsiztráció :
www.pmsz.hu/pmi/rendezvenyek/19-korkapcsolas-projektek-szolgaltato-kozpontokban

 Jelentkezni csak a honlap online felületén lehet!

<< vissza a tartalomjegyzékhez


PMSZ/PMI információk  

Ajánlja fel adója 1%-át! 

A PMSZ és a PMI Budapest, Magyarországi Tagozata a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény, valamint az ezt kiegészítő kapcsolódó jogszabályok előírásai szerint 2006. évtől közhasznú szervezetként működik.
A fentiek értelmében lehetőség van arra, hogy mindazon személyek, akik a szövetségünk munkáját támogatni szeretnék, adójuk 1%-át felajánlhassák. Az adó 1% felajánlásokat a szövetség adószámának feltüntetésével tehetik meg.
Ezúttal is köszönetet mondunk mindazoknak, akik korábban már tettek hasonló felajánlást!

PMSZ rendelkező nyilatkozat letölthető:
www.pmsz.hu/pmsz/kozhasznusagi-jelentesek

PMI Budapest, Magyar Tagozat rendelkező nyilatkozat letölthető:
www.pmi.hu/pmi/kozhasznusagi-jelentesek

<< vissza a tartalomjegyzékhez

PMI Budapest, Magyar Tagozat Tisztújító Közgyűlés 

 A PMI Budapest, Magyar Tagozat 2012. május 15-én szerdán, 17:00 órai kezdettel tisztújító közgyűlést tart a KPMG székházában (1139 Budapest, Váci út 99.), ahol a következő egy évre tisztségviselőket választ. A jelölésre jogosult tagjainkat erről külön hírlevélben értesítettük. A jelölésre május 6-ig van lehetőség. A közgyűlésen részt venni érvényes tagsággal lehet. 

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Aktuális rendezvények 

PM Pub Időpont: 2013. május 14. kedd, 18:30
Helyszín:
 Centrál Kávéház 1053 Budapest, Károlyi Mihály út 9.

PMI Budapest Hungarian Chapter invites you to a networking event for English speaking project managers! Build new relationships with fellow project managers, discuss with the board members of the PMI Budapest chapter and have a drink on us!

További információk és jelentkezés:
www.pmi.hu/pmi/rendezvenyek/pm-pub-0
.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Debreceni Nagyerdei Labdarugó Stadion Ahol a szerkezetgyártó a projekt élére állt: PMSZ Építési Tagozat, MTÉP 7. Eljárások - Infokommunikáció fókuszterülete 

Időpont: 2013. május 8. szerda, 16:00
Helyszín:
 Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó zRt. földszinti tanácstermében, 1033 Budapest, Hévízi út 3/a.
Téma:
Debreceni Nagyerdei Labdarugó Stadion, ahol a szerkezetgyártó a projekt élére állt, Újdonságok a vasbetonszerkezetek előregyártásában
Előadók: Polgár László, Polgár-Terv Kft., ASA Építőipari Kft. műszaki tanácsadója; Kocsis Tamás, SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Építéskivitelezési Intézet

További információk és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

<< vissza a tartalomjegyzékhez

FÖVOSZ Projektmenedzsment Klub: IPMA ICB/ICRG4.0 Programme félúton: amit elértünk és ami még hátra van 

Id őp ont: 2013. május 7. kedd, 13:00-17:00
Helyszín:
Betonút Szolgáltató és Építő Zrt. Székház melletti (baloldali) Gogol u. 13. alatti irodalépület, I. emelet 120-as terem
Téma: IPMA ICB/ICRG4.0 Programme félúton: amit elértünk és ami még hátra van
Előadók: Karas László, IPMACERT.HU; Mogyorós Attila, IPMACERT.HU
 

További információk és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

<< vissza a tartalomjegyzékhez

A projekt tudás és szemlélet alkalmazási lehetőségei a coachingban és projekt teamek támogatása coachinggal 

Időpont: 2013. május 11. szombat, 09:30-17:00
Helyszín: 1143 Budapest, Stefánia u. 16. mfsz. 3., 17-es kapucsengő
Téma: A projekt tudás és szemlélet alkalmazási lehetőségei a coachingban és projekt teamek támogatása coachinggal
Képzők: Kremmer László, PMP, CLC; Török Zoltán, PMP

A tréning célja:

  • Elsajátítani miként célszerű a projektek indítását, tervezését, nyomon követését, lezárását támogatni úgy, hogy a kitűzött célok, költségkereten belül, határidőre megvalósuljanak.
  • Hogyan használhatjuk a projektmenedzsment eszközöket coaching projektjeink során? 
  • Meghatározni, mely pontokon lehet értékes a coaching alkalmazása a projekt során, és milyen egyéni és team coaching modelleket és eszközöket használhatunk.

Részvételi díj: 20.000 Forint, MCPE tagoknak és MCPE képzés résztvevőinek 50%-os kedvezmény, PMI Budapest, Magyar Tagozat és ICF tagoknak 20% kedvezmény.

További információk:
www.pmi.hu/pmi/rendezvenyek/projekt-tudas-es-szemlelet-alkalmazasi-lehetosegei-coachingban-es-projekt-teamek-ta.

Jelentkezési szándékát legkésőbb május 7-ig írásban kérjük jelezni az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Üzletépítés videotechnológiával: Üzlet az Interneten 2013 online-offline konferencia 

Időpont: 2013. május 15. szerda, 09:00-12:00
Helyszín: Gundel étterem Budapest
Téma: Üzletépítés videotechnológiával

Az internet ismét robbanás előtt áll. A tabletek és okostelefonok videotechnológiai tudása rohamosan fejlődik, hamarosan megjelennek méretben e kettő eszköz közötti okos eszközök. Az interneten a videotechnológiai alkalmazások gyors ütemben bővülnek, s e két folyamat idén kezdi egymást erősíteni. Gyorsuló ágba érkeztünk, mely megváltoztatja az üzleti világ kommunikációját is. Konferenciánkon e trendváltásról fogunk előadásokat tartani. A fő kérdés miként lehet a videotechnológiát a piacszerzés, az üzletépítés szolgálatába állítani.

Résztvételi díj: 15.000 Ft + Áfa/fő
PMSZ tagoknak 10.000 Ft + Áfa/fő

További információk és jelentkezés: videokonf.hu.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Projektmenedzser előadássorozat 29. és 30. előadás: Építéstudományi Egyesület Építéskivitelezési Szakosztály 

Időpont: 2013. május 17. péntek, 14:30
Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „K" épület II. em. 11. - 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3.
Témák: Solar Decathlon Europe-on részt vett Solar Ház épületfizikai-hőtechnikai tervezésének és építési-gyártási projekt megvalóstásának ismertetése; Az Odoorproject költségelemzése, a projekt értékelése, szervezési és szervezeti tanulságai
Előadók: Bakos Bálint, BME építész, V. évfolyam; Pozsgai Andás, BME Építészmérnöki Kar, V+ évfolyam

További információk és jelentkezés:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Visszhang  

 Projektmenedzsment Szakmai teadélután - április 

A PM Szakmai teadélután áprilisi előadója Rakonczay Gábor, többszörös világrekorder, óceán-átszelő magyar evezős, kenus volt. Meghívott vendégünk, aki 2012-ben 60 nap alatt a világon elsőként kenuzta át az Atlanti-óceánt kitűnő prezentációt, élménybeszámolót tartott. Az extrém teljesítményre tervezett és megvalósított "Rakonczay Projekt" szakmaiságában is egyedi élményt nyújtott a nagy létszámú hallgatóságnak. Az előadás témája, Rakonczay Gábor szimpatikusan egyénisége és élvezetes retorikája igazi sikert aratott.


<< vissza a tartalomjegyzékhez

PMSZ Közgyűlés 

A Magyar Projektmenedzsment Szövetség április 24-én tartotta szokásos éves közgyűlését. A napirendi pontok között szerepelt a 2012. évi mérlegbeszámoló, eredménykimutatás, amelyet Langer Tamás a Számvizsgáló Bizottság tagja mutatott be a jelenlévőknek. Ezek alapján a PMSZ tervszerű, célirányos (alapszabály szerinti), mértéktartó pénzgazdálkodást folytatott 2012-ben. Gazdasági-pénzügyi tevékenysége megfelelt a számviteli-, adó- és társasági törvényeknek. Ezek követően Cserna József elnök számolt be a 2012-es esztendő tevékenységeiről, sikereiről, amelyeket részletesen a közhasznúsági jelentés tartalmaz. A közgyűlés mind a pénzügyi és mind az elnökségi beszámolót egyhangúlag elfogadta. Legvégül a 2011. évi CLXXXI. civil törvény szerinti alapszabály módosítást tárgyalta meg és fogadta el egyhangúlag a közgyűlés. A módosítás alapvetően a következőket foglalja magában: a Szövetség által végzett közhasznú tevékenység kihangsúlyozása, formai és strukturális változtatások, tagsági formák és az elnökhelyettesek feladatainak kibővített leírása, a tiszteletbeli tag, tanácsadó testület, tagozat pontosított leírása, nonprofit gazdasági társaság, illetve a székhely változás.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Projektportfólió-menedzsment, ahogy mi csináljuk: PMSZ Építési Tagozata és az MTÉP 7. Eljárások Infokommunikáció fókuszterülete 

   A PMSZ Építési Tagozata és a Magyar Építésügyi Technológiai Platform 7. Eljárások-Infokommunikáció Fókuszterülete április havi rendezvényének ezúttal is az Óbuda-Újlak Zrt. biztosított helyet. A meghirdetett program a Projektportfolió-menedzsment témakörét fogta át. Ulicsák Béla (műszaki igazgató BRIT-TECH Üzleti Tanácsadó Kft.) előadásában bemutatta az Oracle-Primavera által támogatott megoldásokat.


<< vissza a tartalomjegyzékhez


Projektmenedzsment világ 

A Pmi Budapest, Magyar Tagozat alapítása - 10 éves a PMI Budapest, Magyar Tagozat interjúsorozat 1. rész 

Az idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a PMI Budapest, Magyar Tagozat. Ez alkalomból az elkövetkező hetekben, hónapokban interjúsorozatot teszünk közzé a Tagozat Facebook profilján, melyben bemutatjuk a megalakulás történetét, a főbb célokat, projekteket, megkeressük az alapításában és működésében jelentős szerepet vállaló személyeket.

Az első és egyben rendhagyó írás - hiszen nem interjúról, hanem beszámolóról van szó - a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnökének, Szalay Imre visszaemlékezése az izgalmas és kalandos kezdetekre, a 2000-es évek hazai projektmenedzsment helyzetére és a névválasztás, névadás nehézségeire.

     2001-2002-re a projektmenedzsment mind gyakorlásában, mind a kultúraművelésében, terjesztésében eléggé elterjedt, a korábbi meg nem értettség is olvadt már, egyre inkább elfogadott feladatkör, szolgáltatás lett. Erre az időszakra a projektmenedzserek személyükben, a multinacionális vállaltok kultúrájukban, az érdeklődő egyetemi oktatók, kutatók témájuknál fogva kerestek és találtak is kapcsolódást a PMI-hoz. Olyannyira, hogy a 2000-es évek legelején több különböző kezdeményezés is történt. Más és más időpontban különböző csapatok, személyek informálódtak, vizsgálták egy hazai tagozat megalakításának feltételeit. A korábbi elszigetelt kísérletek később projektmenedzseri összejöveteleken, beszélgetéseken is felvetődtek. Úgy tűnt, megérett a helyzet, és megvolt az igény is a PMI-hoz való szervezeti csatlakozásra.

E tényezők megléte csupán az egyik összetevője volt a megalakulásnak. Kellett hozzá más is. A Compaq Magyarországnál (az akkoriban a legnagyobb hazai rendszerintegrálási projekteket menedzselő vállalatban) létrejött a projektmenedzserek elegendő számú közössége, a kritikus tömeg, akik egyetértettek a kezdeményezéssel, és a szervezés számos feladatát megosztották. Másrészt, akik kapcsolatban voltak több kollegával, részesei voltak a szakmai fórumoknak, be voltak ágyazva a projektmenedzsment hazai közösségébe. Ez a szervező csapat hívta meg egy első informális megbeszélésre 2002. július 9-re, egy a PMI központból kapott lista alapján a tagokat, illetve az érdeklődőket. Sokan eljöttek, olyanok is, akik addig a hazai rendezvényeknek nem voltak látogatói. Az összejövetelen megegyezés született arról, hogy közösen összefogva most valóban létrejön a PMI helyi részlege. A szervezés munkájára önkéntes vállalkozókból létrejött és elfogadást is nyert egy csapat, egy ún. előkészítőbizottság, melynek tagjai: Bartók P. Sándor, Bíró Imre, Czibók Zoltán, dr. Egri Károly, Fekete Zsolt, Pálvölgyi Lajos, Prónay Gábor, Szalay Imre, Ternyik László voltak.

A cikk mindenki számára elérhető és tovább olvasható a Tagozat Facebook profilján:
www.facebook.com/notes/pmi-budapest-magyar-tagozat/a-pmi-budapest-magyar-tagozat-alap%C3%ADt%C3%A1sa-10-%C3%A9ves-a-pmi-budapest-magyar-tagozat-in/456248104450110

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Könyvkiadás - Támogatókat keresünk 

A PMI Budapest Magyar Tagozat az Akadémiai Kiadóval együttműködve a harmadik negyedévben tervezi a PMI legismertebb kézikönyvének, a PMBOK Guide januárban megjelent ötödik kiadásának magyar nyelvű megjelentetését.

Érdeklődő cégek és szervezetek számára ezúttal is nagyon kedvező támogatói lehetőséget tudunk biztosítani. Előzetes rendelés esetén a könyv támogatójának tekintjük, és közöljük cége adatait a könyvben.

További információ a könyv szponzorálásáról az alábbi letölthető anyagokban:
Felhívás  Megrendelő lap
és a következő e-mail címeken kapható:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Egy év tapasztalat 100 ezer bruttót jelent? 

Junior projektvezetőként havi bruttó 200-350 ezer forint fizetést lehet kialkudni, amely pozícióban 2-3 évet tölt el a kolléga. Ezt követően a tapasztaltabb projektvezető havi bruttó fizetése 400-550 ezer forintra emelkedik. A skála felső végén a 12-15 év (vagy több) tapasztalattal rendelkező vezető szakemberek egymillió forint feletti bruttó összegeket is kereshetnek. A nemzetközi adatok szerint a PMP minősítettek javadalmazása átlagosan 16%-kal haladja meg a nem minősítettekét.

Dr. Szilágyi Barnabás cikke a projektmenedzserek hazai kereseti viszonyairól a PMI Budapest, Magyar Tagozat oldalán olvasható: www.pmi.hu/pmi/letoltheto-szakmai-cikkek.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Aktuális képzési programok  

Aktuális képzéseinkről bővebben:

http://www.pmi.hu/pmsz/kepzesek

http://www.pmsz.hu/pmsz/kepzesek

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Szervezeti tagok, szponzorok 

<< vissza a tartalomjegyzékhez


A képzési programok megjelentetésének feltételei 

Hírlevelünkben a PMSZ és PMI tagozat elnökségei 2005. január 12-i döntésének megfelelően minden projektmenedzsment témájú képzési programról hírt adunk, amely megfelel a következő feltételeknek:

  • a képzésnek konkrét, meghirdetett időpontja van,
  • a képzésre a rendező szervezet a PMSZ és a PMI tagozat tagsága számára legalább 10%-os díjkedvezményt nyújt,
  • a képzést rendező szervezet megküldi a képzés adatait a hírlevél lapzártájáig (az elnökségi ülést követő héten hétfő délutánig) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Szerkesztési és terjedelmi okokból egy képző szervezettől legfeljebb 3 aktuális képzési program adatait jelenítjük meg a hírlevélben.
Ezúton felhívjuk tisztelt tagtársaink, tagszervezeteink figyelmét, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és várjuk a feltételeknek megfelelő képzési programok adatait.

PMSZ/PMI kapcsolattartás
A szervezeti tagsággal kapcsolatos bármilyen kérdéssel kérjük, keresse Ódorné Kovács Ildikó titkárságvezetőt az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: 06 30 723 1788
E-mail : Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Projektmenedzsment Hírlevelet havi rendszerességgel kiadó szervezetek:

  • Magyar Projektmenedzsment Szövetség - www.pmsz.hu 1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 29/B
  • PMI Budapest, Magyar Tagozat - www.pmi.hu 1117 Budapest, Neumann János u. 1.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


A Projektmenedzsment Hírlevél szerkesztőbizottsága 
Felelős szerkesztő: Vereczkei Brigitta, PMP
Szerkesztőbizottság: Kővári Zoltán, Rusz Ágnes
A Visszhang tartalmáért köszönet illeti: Csényi Sándort

A hírlevéllel kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, kérdéseit és kéréseit a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldheti el.

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

   itshlogo
logo turkiz

unnamed

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár