PM Hírlevél 2013. május

Hírlevelünk tartalmából:  

A hónap témái 

Szolgáltató központok: itthon is világszínvonalon 

19 Körkapcsolás: Projektek a szolgáltató központokban

A nyelvtudással rendelkező, jól képzett fiatal diplomások hazai foglalkoztatását is elősegítik a magas hozzáadott értéket nyújtó nemzetközi szolgáltató központok, amelyek száma folyamatosan növekszik Magyarországon. A szolgáltató központok létrehozása és folyamatos működtetése komplex projektmenedzsmentet igényel; a hazai központokból származó tapasztalatokat, illetve legjobb gyakorlatokat a Magyar Projektmenedzsment Szövetség május 16-i Körkapcsolás rendezvényén mutatják be a meghívott előadók.

Az utóbbi években világszerte erősödött a trend: a nemzetközi cégek egyes operatív - jellemzően pénzügyi, számviteli és informatikai - tevékenységeik vagy éppen a kutatás-fejlesztés költséghatékonyabb elvégzésére globális vagy regionális szolgáltató központokat (angolul shared service center, SSC) hoznak létre, amelyek az adott funkciókat szolgáltatásként nyújtják a csoport leányvállalatai vagy külső ügyfelek részére. Magyarország az elmúlt esztendőkben jelentősen profitált ebből a folyamatból: jelenleg több mint 80 shared service center működik hazánkban, ahol 30 ezernél is több munkavállaló dolgozik; köztük a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya 80 százalék felett van.

A következő időszakban tovább növekedhet az akár több kontinenst is kiszolgáló központok száma szerte a világon; az új SSC-k helyszínéül pedig elsősorban Latin-Amerikát és Közép-Kelet-Európát választják majd - derül ki a Deloitte nemrég közzétett, immár hatodik alkalommal elkészített globális felméréséből. A válaszadók több mint egyötöde egy új központ létrehozásához megfontolandó helyszínként Közép-Kelet-Európát nevezte meg. A legvonzóbb célpontok versenyében Magyarországot csupán Lengyelország előzi meg a régión belül.

A különböző felmérések rendszerint hasonló okokat sorolnak fel, amelyek miatt vonzó célpont Magyarország az SSC-t tervező cégeknek: a központok hatékony működéséhez jó infrastruktúra, megfelelő képzettségű és idegen nyelveket beszélő munkaerő áll rendelkezésre és viszonylag alacsony a beruházásigény is. A nemzetközi szolgáltató központok magyarországi létesítését a kormányzat is támogatja többféle ösztönző eszközzel, így támogatással, foglalkoztatási illetve adókedvezményekkel is.

A PMSZ május 16-i konferenciáján több esettanulmányban mutatják be a hazai szolgáltató központok képviselői, hogy egy SSC létrehozása mindig komplex, sok összetevős projekt, amelynek egyaránt fontosak a menedzsment, szervezetfejlesztési, informatikai, létesítménygazdálkodási, HR, marketing és adminisztratív vonatkozásai. Nem elhanyagolható a tanácsadók szerepe sem, mivel a legtöbb szervezetnek nincs saját szolgáltató központ létesítéssel és működtetéssel kapcsolatos tapasztalata. A központok működtetésénél tipikusak a Six Sigma, illetve a LEAN módszertanon alapuló minőségfejlesztési projektek: az SSC-k esetében minden esetben elvárás a folyamatos minőségfejlesztés, illetve hatékonyságjavítás, ha a szolgáltató központ csak a cégcsoporton belül szolgáltat, sőt még inkább, ha a piacra is kiviszi ezeket a szolgáltatásokat.

A május 16-án 13 órától az Oxygen Rendezvényközpontban megrendezendő 19. Körkapcsolás konferencián a PMSZ, az ITSH és a Deloitte képviselői mellett többek között a Citibank, a Telenor, a HP és GE Healthcare szakemberei tartanak előadásokat a szolgáltató központok és a projektmenedzsment összefüggéseiről és a hazai szolgáltató központokban szerzett tapasztalatokról és legjobb gyakorlatokról.

A témáról bővebben itt olvashat.

A rendezvény időpontja: 2013. május 16. csütörtök, 13-18 óra.
Helyszíne: Oxygen Rendezvényközpont 1139 Budapest, Frangepán u. 46.

A PMSZ és a PMI Budapest, Magyar Tagozat jelenlegi és új belépő tagjai számára a rendezvény DÍJTALAN, de regisztrációhoz kötött!

Részletes program és regsiztráció :
www.pmsz.hu/pmi/rendezvenyek/19-korkapcsolas-projektek-szolgaltato-kozpontokban

 Jelentkezni csak a honlap online felületén lehet!

<< vissza a tartalomjegyzékhez


PMSZ/PMI információk  

Ajánlja fel adója 1%-át! 

A PMSZ és a PMI Budapest, Magyarországi Tagozata a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény, valamint az ezt kiegészítő kapcsolódó jogszabályok előírásai szerint 2006. évtől közhasznú szervezetként működik.
A fentiek értelmében lehetőség van arra, hogy mindazon személyek, akik a szövetségünk munkáját támogatni szeretnék, adójuk 1%-át felajánlhassák. Az adó 1% felajánlásokat a szövetség adószámának feltüntetésével tehetik meg.
Ezúttal is köszönetet mondunk mindazoknak, akik korábban már tettek hasonló felajánlást!

PMSZ rendelkező nyilatkozat letölthető:
www.pmsz.hu/pmsz/kozhasznusagi-jelentesek

PMI Budapest, Magyar Tagozat rendelkező nyilatkozat letölthető:
www.pmi.hu/pmi/kozhasznusagi-jelentesek

<< vissza a tartalomjegyzékhez

PMI Budapest, Magyar Tagozat Tisztújító Közgyűlés 

 A PMI Budapest, Magyar Tagozat 2012. május 15-én szerdán, 17:00 órai kezdettel tisztújító közgyűlést tart a KPMG székházában (1139 Budapest, Váci út 99.), ahol a következő egy évre tisztségviselőket választ. A jelölésre jogosult tagjainkat erről külön hírlevélben értesítettük. A jelölésre május 6-ig van lehetőség. A közgyűlésen részt venni érvényes tagsággal lehet. 

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Aktuális rendezvények 

PM Pub Időpont: 2013. május 14. kedd, 18:30
Helyszín:
 Centrál Kávéház 1053 Budapest, Károlyi Mihály út 9.

PMI Budapest Hungarian Chapter invites you to a networking event for English speaking project managers! Build new relationships with fellow project managers, discuss with the board members of the PMI Budapest chapter and have a drink on us!

További információk és jelentkezés:
www.pmi.hu/pmi/rendezvenyek/pm-pub-0
.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Debreceni Nagyerdei Labdarugó Stadion Ahol a szerkezetgyártó a projekt élére állt: PMSZ Építési Tagozat, MTÉP 7. Eljárások - Infokommunikáció fókuszterülete 

Időpont: 2013. május 8. szerda, 16:00
Helyszín:
 Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó zRt. földszinti tanácstermében, 1033 Budapest, Hévízi út 3/a.
Téma:
Debreceni Nagyerdei Labdarugó Stadion, ahol a szerkezetgyártó a projekt élére állt, Újdonságok a vasbetonszerkezetek előregyártásában
Előadók: Polgár László, Polgár-Terv Kft., ASA Építőipari Kft. műszaki tanácsadója; Kocsis Tamás, SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Építéskivitelezési Intézet

További információk és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

<< vissza a tartalomjegyzékhez

FÖVOSZ Projektmenedzsment Klub: IPMA ICB/ICRG4.0 Programme félúton: amit elértünk és ami még hátra van 

Id őp ont: 2013. május 7. kedd, 13:00-17:00
Helyszín:
Betonút Szolgáltató és Építő Zrt. Székház melletti (baloldali) Gogol u. 13. alatti irodalépület, I. emelet 120-as terem
Téma: IPMA ICB/ICRG4.0 Programme félúton: amit elértünk és ami még hátra van
Előadók: Karas László, IPMACERT.HU; Mogyorós Attila, IPMACERT.HU
 

További információk és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

<< vissza a tartalomjegyzékhez

A projekt tudás és szemlélet alkalmazási lehetőségei a coachingban és projekt teamek támogatása coachinggal 

Időpont: 2013. május 11. szombat, 09:30-17:00
Helyszín: 1143 Budapest, Stefánia u. 16. mfsz. 3., 17-es kapucsengő
Téma: A projekt tudás és szemlélet alkalmazási lehetőségei a coachingban és projekt teamek támogatása coachinggal
Képzők: Kremmer László, PMP, CLC; Török Zoltán, PMP

A tréning célja:

  • Elsajátítani miként célszerű a projektek indítását, tervezését, nyomon követését, lezárását támogatni úgy, hogy a kitűzött célok, költségkereten belül, határidőre megvalósuljanak.
  • Hogyan használhatjuk a projektmenedzsment eszközöket coaching projektjeink során? 
  • Meghatározni, mely pontokon lehet értékes a coaching alkalmazása a projekt során, és milyen egyéni és team coaching modelleket és eszközöket használhatunk.

Részvételi díj: 20.000 Forint, MCPE tagoknak és MCPE képzés résztvevőinek 50%-os kedvezmény, PMI Budapest, Magyar Tagozat és ICF tagoknak 20% kedvezmény.

További információk:
www.pmi.hu/pmi/rendezvenyek/projekt-tudas-es-szemlelet-alkalmazasi-lehetosegei-coachingban-es-projekt-teamek-ta.

Jelentkezési szándékát legkésőbb május 7-ig írásban kérjük jelezni az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Üzletépítés videotechnológiával: Üzlet az Interneten 2013 online-offline konferencia 

Időpont: 2013. május 15. szerda, 09:00-12:00
Helyszín: Gundel étterem Budapest
Téma: Üzletépítés videotechnológiával

Az internet ismét robbanás előtt áll. A tabletek és okostelefonok videotechnológiai tudása rohamosan fejlődik, hamarosan megjelennek méretben e kettő eszköz közötti okos eszközök. Az interneten a videotechnológiai alkalmazások gyors ütemben bővülnek, s e két folyamat idén kezdi egymást erősíteni. Gyorsuló ágba érkeztünk, mely megváltoztatja az üzleti világ kommunikációját is. Konferenciánkon e trendváltásról fogunk előadásokat tartani. A fő kérdés miként lehet a videotechnológiát a piacszerzés, az üzletépítés szolgálatába állítani.

Résztvételi díj: 15.000 Ft + Áfa/fő
PMSZ tagoknak 10.000 Ft + Áfa/fő

További információk és jelentkezés: videokonf.hu.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Projektmenedzser előadássorozat 29. és 30. előadás: Építéstudományi Egyesület Építéskivitelezési Szakosztály 

Időpont: 2013. május 17. péntek, 14:30
Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „K" épület II. em. 11. - 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3.
Témák: Solar Decathlon Europe-on részt vett Solar Ház épületfizikai-hőtechnikai tervezésének és építési-gyártási projekt megvalóstásának ismertetése; Az Odoorproject költségelemzése, a projekt értékelése, szervezési és szervezeti tanulságai
Előadók: Bakos Bálint, BME építész, V. évfolyam; Pozsgai Andás, BME Építészmérnöki Kar, V+ évfolyam

További információk és jelentkezés:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Visszhang  

 Projektmenedzsment Szakmai teadélután - április 

A PM Szakmai teadélután áprilisi előadója Rakonczay Gábor, többszörös világrekorder, óceán-átszelő magyar evezős, kenus volt. Meghívott vendégünk, aki 2012-ben 60 nap alatt a világon elsőként kenuzta át az Atlanti-óceánt kitűnő prezentációt, élménybeszámolót tartott. Az extrém teljesítményre tervezett és megvalósított "Rakonczay Projekt" szakmaiságában is egyedi élményt nyújtott a nagy létszámú hallgatóságnak. Az előadás témája, Rakonczay Gábor szimpatikusan egyénisége és élvezetes retorikája igazi sikert aratott.


<< vissza a tartalomjegyzékhez

PMSZ Közgyűlés 

A Magyar Projektmenedzsment Szövetség április 24-én tartotta szokásos éves közgyűlését. A napirendi pontok között szerepelt a 2012. évi mérlegbeszámoló, eredménykimutatás, amelyet Langer Tamás a Számvizsgáló Bizottság tagja mutatott be a jelenlévőknek. Ezek alapján a PMSZ tervszerű, célirányos (alapszabály szerinti), mértéktartó pénzgazdálkodást folytatott 2012-ben. Gazdasági-pénzügyi tevékenysége megfelelt a számviteli-, adó- és társasági törvényeknek. Ezek követően Cserna József elnök számolt be a 2012-es esztendő tevékenységeiről, sikereiről, amelyeket részletesen a közhasznúsági jelentés tartalmaz. A közgyűlés mind a pénzügyi és mind az elnökségi beszámolót egyhangúlag elfogadta. Legvégül a 2011. évi CLXXXI. civil törvény szerinti alapszabály módosítást tárgyalta meg és fogadta el egyhangúlag a közgyűlés. A módosítás alapvetően a következőket foglalja magában: a Szövetség által végzett közhasznú tevékenység kihangsúlyozása, formai és strukturális változtatások, tagsági formák és az elnökhelyettesek feladatainak kibővített leírása, a tiszteletbeli tag, tanácsadó testület, tagozat pontosított leírása, nonprofit gazdasági társaság, illetve a székhely változás.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Projektportfólió-menedzsment, ahogy mi csináljuk: PMSZ Építési Tagozata és az MTÉP 7. Eljárások Infokommunikáció fókuszterülete 

   A PMSZ Építési Tagozata és a Magyar Építésügyi Technológiai Platform 7. Eljárások-Infokommunikáció Fókuszterülete április havi rendezvényének ezúttal is az Óbuda-Újlak Zrt. biztosított helyet. A meghirdetett program a Projektportfolió-menedzsment témakörét fogta át. Ulicsák Béla (műszaki igazgató BRIT-TECH Üzleti Tanácsadó Kft.) előadásában bemutatta az Oracle-Primavera által támogatott megoldásokat.


<< vissza a tartalomjegyzékhez


Projektmenedzsment világ 

A Pmi Budapest, Magyar Tagozat alapítása - 10 éves a PMI Budapest, Magyar Tagozat interjúsorozat 1. rész 

Az idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a PMI Budapest, Magyar Tagozat. Ez alkalomból az elkövetkező hetekben, hónapokban interjúsorozatot teszünk közzé a Tagozat Facebook profilján, melyben bemutatjuk a megalakulás történetét, a főbb célokat, projekteket, megkeressük az alapításában és működésében jelentős szerepet vállaló személyeket.

Az első és egyben rendhagyó írás - hiszen nem interjúról, hanem beszámolóról van szó - a PMI Budapest, Magyar Tagozat elnökének, Szalay Imre visszaemlékezése az izgalmas és kalandos kezdetekre, a 2000-es évek hazai projektmenedzsment helyzetére és a névválasztás, névadás nehézségeire.

     2001-2002-re a projektmenedzsment mind gyakorlásában, mind a kultúraművelésében, terjesztésében eléggé elterjedt, a korábbi meg nem értettség is olvadt már, egyre inkább elfogadott feladatkör, szolgáltatás lett. Erre az időszakra a projektmenedzserek személyükben, a multinacionális vállaltok kultúrájukban, az érdeklődő egyetemi oktatók, kutatók témájuknál fogva kerestek és találtak is kapcsolódást a PMI-hoz. Olyannyira, hogy a 2000-es évek legelején több különböző kezdeményezés is történt. Más és más időpontban különböző csapatok, személyek informálódtak, vizsgálták egy hazai tagozat megalakításának feltételeit. A korábbi elszigetelt kísérletek később projektmenedzseri összejöveteleken, beszélgetéseken is felvetődtek. Úgy tűnt, megérett a helyzet, és megvolt az igény is a PMI-hoz való szervezeti csatlakozásra.

E tényezők megléte csupán az egyik összetevője volt a megalakulásnak. Kellett hozzá más is. A Compaq Magyarországnál (az akkoriban a legnagyobb hazai rendszerintegrálási projekteket menedzselő vállalatban) létrejött a projektmenedzserek elegendő számú közössége, a kritikus tömeg, akik egyetértettek a kezdeményezéssel, és a szervezés számos feladatát megosztották. Másrészt, akik kapcsolatban voltak több kollegával, részesei voltak a szakmai fórumoknak, be voltak ágyazva a projektmenedzsment hazai közösségébe. Ez a szervező csapat hívta meg egy első informális megbeszélésre 2002. július 9-re, egy a PMI központból kapott lista alapján a tagokat, illetve az érdeklődőket. Sokan eljöttek, olyanok is, akik addig a hazai rendezvényeknek nem voltak látogatói. Az összejövetelen megegyezés született arról, hogy közösen összefogva most valóban létrejön a PMI helyi részlege. A szervezés munkájára önkéntes vállalkozókból létrejött és elfogadást is nyert egy csapat, egy ún. előkészítőbizottság, melynek tagjai: Bartók P. Sándor, Bíró Imre, Czibók Zoltán, dr. Egri Károly, Fekete Zsolt, Pálvölgyi Lajos, Prónay Gábor, Szalay Imre, Ternyik László voltak.

A cikk mindenki számára elérhető és tovább olvasható a Tagozat Facebook profilján:
www.facebook.com/notes/pmi-budapest-magyar-tagozat/a-pmi-budapest-magyar-tagozat-alap%C3%ADt%C3%A1sa-10-%C3%A9ves-a-pmi-budapest-magyar-tagozat-in/456248104450110

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Könyvkiadás - Támogatókat keresünk 

A PMI Budapest Magyar Tagozat az Akadémiai Kiadóval együttműködve a harmadik negyedévben tervezi a PMI legismertebb kézikönyvének, a PMBOK Guide januárban megjelent ötödik kiadásának magyar nyelvű megjelentetését.

Érdeklődő cégek és szervezetek számára ezúttal is nagyon kedvező támogatói lehetőséget tudunk biztosítani. Előzetes rendelés esetén a könyv támogatójának tekintjük, és közöljük cége adatait a könyvben.

További információ a könyv szponzorálásáról az alábbi letölthető anyagokban:
Felhívás  Megrendelő lap
és a következő e-mail címeken kapható:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Egy év tapasztalat 100 ezer bruttót jelent? 

Junior projektvezetőként havi bruttó 200-350 ezer forint fizetést lehet kialkudni, amely pozícióban 2-3 évet tölt el a kolléga. Ezt követően a tapasztaltabb projektvezető havi bruttó fizetése 400-550 ezer forintra emelkedik. A skála felső végén a 12-15 év (vagy több) tapasztalattal rendelkező vezető szakemberek egymillió forint feletti bruttó összegeket is kereshetnek. A nemzetközi adatok szerint a PMP minősítettek javadalmazása átlagosan 16%-kal haladja meg a nem minősítettekét.

Dr. Szilágyi Barnabás cikke a projektmenedzserek hazai kereseti viszonyairól a PMI Budapest, Magyar Tagozat oldalán olvasható: www.pmi.hu/pmi/letoltheto-szakmai-cikkek.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Aktuális képzési programok  

Aktuális képzéseinkről bővebben:

http://www.pmi.hu/pmsz/kepzesek

http://www.pmsz.hu/pmsz/kepzesek

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Szervezeti tagok, szponzorok 

<< vissza a tartalomjegyzékhez


A képzési programok megjelentetésének feltételei 

Hírlevelünkben a PMSZ és PMI tagozat elnökségei 2005. január 12-i döntésének megfelelően minden projektmenedzsment témájú képzési programról hírt adunk, amely megfelel a következő feltételeknek:

  • a képzésnek konkrét, meghirdetett időpontja van,
  • a képzésre a rendező szervezet a PMSZ és a PMI tagozat tagsága számára legalább 10%-os díjkedvezményt nyújt,
  • a képzést rendező szervezet megküldi a képzés adatait a hírlevél lapzártájáig (az elnökségi ülést követő héten hétfő délutánig) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Szerkesztési és terjedelmi okokból egy képző szervezettől legfeljebb 3 aktuális képzési program adatait jelenítjük meg a hírlevélben.
Ezúton felhívjuk tisztelt tagtársaink, tagszervezeteink figyelmét, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és várjuk a feltételeknek megfelelő képzési programok adatait.

PMSZ/PMI kapcsolattartás
A szervezeti tagsággal kapcsolatos bármilyen kérdéssel kérjük, keresse Ódorné Kovács Ildikó titkárságvezetőt az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: 06 30 723 1788
E-mail : Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Projektmenedzsment Hírlevelet havi rendszerességgel kiadó szervezetek:

  • Magyar Projektmenedzsment Szövetség - www.pmsz.hu 1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 29/B
  • PMI Budapest, Magyar Tagozat - www.pmi.hu 1117 Budapest, Neumann János u. 1.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


A Projektmenedzsment Hírlevél szerkesztőbizottsága 
Felelős szerkesztő: Vereczkei Brigitta, PMP
Szerkesztőbizottság: Kővári Zoltán, Rusz Ágnes
A Visszhang tartalmáért köszönet illeti: Csényi Sándort

A hírlevéllel kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, kérdéseit és kéréseit a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldheti el.

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

PMI 500 Club

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Szponzorok

   itshlogo
logo turkiz

unnamed

nea 1

prof logo
dxc logo

Partnerek

ujpmszlogo

 hte670

KPMG Blue logo web

HOA 

 

njszt

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár

facebook   linkedin   twitter