Hírlevelünk tartalmából:  

 

A hónap témái 

Beszámoló a 21. Körkapcsolásról  

0530 237

0530 292

korkapcsolas21

A rendezvényen elhangzott prezentációk letölthetők innen.

További képek

<< vissza a tartalomjegyzékhez


PMSZ/PMI információk 

Az év projektmenedzsere díj 2014. pályázati kiírás 

Tizennegyedik alkalommal jelent meg az „Év Projektmenedzsere Díj" pályázat. Pályázzon és legyen Ön az év projektmenedzsere!

A díjpályázat célja:

 • Kiemelkedő projektmenedzserek felkutatása és teljesítményük bemutatása a szakmai-üzleti közvéleménynek.
 • A projektmenedzsment szakma elismertségének növelése.
 • A projektmenedzsment kultúra fejlesztése (jó példa és kiemelkedő gyakorlat bemutatásával).
 • A díj nyertese jogosulttá válik az IPMA Achievement Award nemzetközi pályázatán való részvételre.

A pályázat kiírója és a díj adományozója:
A pályázat kiírója és a Díj adományozója: a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla (PM Tábla), a projektmenedzsment szakmai szervezetek közössége.
A PM Tábla létrejöttét, működését a PM Tábla az „Év Projektmenedzsere Díj" kiírási rendszere című alapító dokumentuma tartalmazza, ami az alábbi web helyen található: www.evprojektmenedzsere.hu.

A PM Tábla tagjai:

 • Fővállalkozók Magyarországi Szövetsége (FŐVOSZ)
 • HTE Projektmenedzsment Szakosztály (TIPIK)
 • Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ)
 • Magyar Projektmenedzsment Szövetség (PMSZ)
 • PMI Budapest, Magyar Tagozat (PMI Bp.)
 • Projekt Menedzsment Mesterség Kitűnőségéért Alapítvány (IPMACERT)
 • Építéstudományi Egyesület (ÉTE)
 • Magyar Logisztikai Egyesület (MLE)

A pályázatokat 2014. szeptember 30. éjfélig kell elektronikusan a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre megküldeni.

Az eredményhirdetés időpontja: 2014. november 6., a nemzetközi projektmenedzsment világnaphoz kapcsolódóan.

További információért kattintson ide.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

PDU pontok regisztrálása a 21. Körkapcsolásért  

pduA PMP minősítéssel rendelkezők számára hasznos információ, hogy a 2014. május 30-án lezajlott Körkapcsolás rendezvényen 3,75 PDU volt szerezhető. A pontokat a tényleges részvétel alapján online mindenki maga regisztrálhatja az ismert alábbi módon.

 

 1. A www.pmi.org honlapon az egyéni bejelentkezés után válasszuk a „Certification" menüpontot a horizontális menüből, és ezen belül a „Maintain your certification: earn and report PDUs" lehetőséget. Ezt követően klikkeljünk rá a „Riport PDUs" gombra.
   
 2. Ekkor megjelenik a „Continuing Certification Requirements System" feliratú oldal, ahol a PDU pontok jelentése elvégezhető. Válasszuk itt a bal oldali menüpontban: „Report professional development units (PDUs)" lehetőséget.

   
 3. Ezt követően válasszuk ki a „Select PDU Category" sorban a következőt: „Cat A: Registered Educational Provider / PMI component", majd az alatta megjelenő sorban a „Find an Activity (course or event)" lehetőséget és kattintsunk a „Next" gombra.

   
 4. Írjuk be a „Provider number" mezőbe: C284 (Ez a PMI Budapest, Magyar Tagozat azonosítója.) Kattintsunk a „Search" gombra: a megjelenő listából válasszuk ki az adott rendezvény kódszámát, jelen esetben: KK021.
   
 5. Válaszoljuk meg a következő oldalakon megjelenő kérdéseket. A megjelenő maximális PDU számnál több nem adható meg. Mindenki annyit írjon, ahány órát a szakmai programon ténylegesen ott volt, az időt szünetek nélkül kell számolni (1 óra = 1 PDU, negyedóra és ennek többszörösei megengedettek). Az utolsó oldalon nyilatkozunk, hogy az adatok pontosak.
 6. Ezt követően a PMI jóváhagyja a PDU regisztrációt (ez kis időt igénybe vehet), és ezt követően ez az adat szerepelni fog a pontszám összesítőnkben, amelyet ugyancsak „Continuing Certification Requirements System" feliratú oldalon tekinthetünk meg.

A fentihez hasonló módon regisztrálhatók a többi Körkapcsolás rendezvényen és az Art of Projects konferencián való részvételért járó pontok is.

A szakmai teadélutánok és a PMPub rendezvények szakmai programjai alapján is lehet PDU pontokat gyűjteni. Ez a fentiekhez hasonlóan, de annál kicsit egyszerűbben történik:

Az első két lépés után válasszuk a „PDU Category: Cat A: Registered Education Provider/PMI Component" opciót, és ezen belül a következőt: „Activity type: Report a component 1-2 PDU event". Adjuk meg a kért adatokat: „Component ID: C284" (ez alapján automatikusan kitöltődik ez is: „Component Name: PMI Budapest, Hungarian Chapter"). Az „Activity Title" rovatba írjuk be a rendezvény nevét, például PMPub. Adjuk meg az időpontot: a „Date Started" és a „Date Completed" nyilván ugyanazon napra fog esni. A „PDU Claimed Quantity" rovatba írjuk be a PDU pontok számát, ami itt is a szakmai programon való tényleges részvétel nettó idejének felel meg (szünetek nélkül), negyedórás pontossággal (kerekítve). Ez a szám rendszerint 1,25 és 1,50 között mozog.

A fenti esetekben azért használható a „Category A" lehetőség, mert a PMI Magyar Tagozat az események rendezőjeként vagy társrendezőjeként szerepel. Más szakmai rendezvények esetében, ahol ez nem áll fenn (például PM Fórum), a „Category B" opciót választva rögzíthetők a PDU pontok a PMI honlapon kért adatok értelemszerű megadása mellett. Az általános szabály itt is az, hogy csak a szakmai kommunikáció tényleges idejét lehet PDU pontként regisztrálni (0.25-re kerekítve). A későbbi esetleges audit céljára feltétlenül ajánlatos megőrizni a részvételt és a programot igazoló papírokat.

A regisztrálás a hároméves megújítási ciklus alatt bármikor (visszamenőlegesen is) megtörténhet. A PMP és más minősítésekkel, valamint a PDU pontokkal kapcsolatos részletes ismertetők a PMI honlapról tölthetők le.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Aktuális rendezvények 

Projektmenedzsment Szakmai teadélután - június 

csésze 0Téma: Projektek keretrendszere és minőségbiztosítása multinacionális nagyvállalati környezetben
Előadók: Juszt Péter
, IPMA C, Program Manager, Ericsson ; Iványi Antal, IPMA B, Program Manager, Ericsson
Időpont
:
2014. június 18. szerda, 17:00-19:00
Helyszín:
 KPMG székház, 1139 Budapest, Váci út 99.

Milyen folyamatok mentén tud egy 110.000 dolgozót foglalkoztató multinacionális cég működni, amely dolgozóinak 80%-a projekteken dolgozik a világ 180 országában? Az előadás során bemutatjuk az E/// világát, a PROPS keretrendszer alapjait és az erre épülő integrált projektirányítási rendszert. Ezen felül kitérünk a projektek minőségét biztosító tényezőkre: PM-ek minősítési lépcsőire és a folyamatba beépített ellenőrző-lista alapú projekt-auditokra.

PMI és PMSZ tagoknak a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

További információk:
http://www.pmsz.hu/pmsz/rendezvenyek/projektmenedzsment-szakmai-teadelutan-4

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Visszhang  

PMPub - immáron 20. alkalommal 

2014. május 28-án a Víghajós John Bull Pub adott otthon az immáron 20. alkalommal megrendezett PMPub eseménynek, mely a második angol nyelvű PMPub volt. A név utal a PMP-re (Project Managment Professional), a PMI projektmenedzseri minősítésére, és a pub-ra is mint a kötetlen eszmecsere színhelyére.

A PMI Budapest, Magyar Tagozat 2013-ban úgy döntött, hogy megújítja a PMPub eseményt, lehetővé téve, hogy a Magyarországon dolgozó külföldi, illetve angolul beszélő PM szakembereket jobban bevonja a hazai PM közösség életébe, és ezzel a PMI nemzetközi világra nyitott elkötelezettségét erősítse.

pmpubAz eseményt szervező Kovács Ádám, PMP, a PMI Budapest rendezvényekért felelős alelnöke elmondta, hogy ezúttal is komoly érdeklődés mutatkozott a rendezvény iránt, melyet jól példázott, hogy több mint ötvenen regisztráltak. Úgy tűnik, hogy az esemény hamarosan kinövi a John Bull Pub kereteit és egy új, nagyobb, központi elhelyezkedésű helyszínt kell keresnünk a PMPub eseménynek.

Az est házigazdája, Kremmer László, PMP a PMI Budapest operatív ügyekért felelős alelnöke volt. Az összejövetelre érkezett egybegyűlteket Kremmer László köszöntötte, összefoglalva a PMI hazai tevékenységét, eredményeit, és kérve a véleményeket, javaslatokat, milyen események, gondolatok mozgatják meg, aktivizálják az angolul beszélő, dolgozó PM közösséget.

Az est meghívott vendége Michael Ray Pegues Vice President, Enterprise Infrastructure Projects (Morgan Stanley) volt. Mike bevezetőjében elmondta, hogy 2013 áprilisában, amikor a Morgan Stanleyhez csatlakozott, milyen feladatokkal és kihívásokkal találkozott, mire elindította a Enterprise Infrastructure Projects szervezeti egységét. Beszámolt róla, hogy annak ellenére, hogy magasan képzett és tapasztalt PM szakemberekkel találkozott Magyarországon, a toborzás, kiválasztás komoly kihívásokat jelent számára, mivel elsősorban amerikai projektek irányítására keres munkatársakat.

Az esemény második részében a Leadership vs. Management kérdéskörét járták körbe az egybegyűltek. Arra keresték a választ, hogy a megváltozott, globális és virtuális projektkörnyezetben melyek azok a vezetői képességek és tulajdonságok, melyek megléte elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeres legyen egy magyar projektvezető a külföldi projektek vezetése során. Közösen kitekintettünk a 2014-es esztendő előrevetített projektmenedzsment trendjeire is, és azt megvizsgáltuk, mennyire vágnak egybe ezek az elemzői jóslatok a résztvevők által tapasztaltakkal.

A PMPub következő összejövetelére előreláthatólag 2014 szeptemberében kerül sor.

A pontos időpont a http://pmi.hu/index.php/rendezvenyek/rendezvenyeink oldalon fog megjelenni.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

19. PM Műhely 

A 19. Projektmenedzsment Műhely előadója, Fodor Andrea coach blogjában előzetesen közzétette gondolatait "Felelősség a projektben" címmel. A megjelenteket ezúttal is Prónay Gábor, a tagozat elnöke üdvözölte, aki egyben a program moderátora is volt. A bevezető gondolatok elhangzása után aktív és közös műhelymunkában eredményes tevékenység zajlott. Az elmélet és gyakorlat oldaláról jól összegezhető tapasztalatok fogalmazódtak meg. Ezek megvitatása valóban hasznos szakmai gondolatokat eredményezett, kiemelten a projektmenedzsment gyakorlat viszonylatában.

19pmmuhely

<< vissza a tartalomjegyzékhez

FŐVOSZ Projektmenedzsment Klub 

A FŐVOSZ Projektmenedzsment Klubján a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgató-helyettese Csabina Zoltán előadásában a "Miért buknak be a közszféra beruházásai?" kérdését dolgozta fel. A Magyar Mérnöki Kamara is aktívan támogatta az állami és önkormányzati beruházási projektek problematikájának feltárását. Az előadás ennek elemzése során szerzett tapasztalatok összegzését ölelte fel. Körültekintő és alapos kutatómunkával és "PM-analízis" igénybevételével világított rá a tipikusnak mondható okokra és megoldási alternatívákra. A jelentős létszámú szakmai résztvevőkkel ígéretes konzultáció jött létre. Elhatározás született a vitafórum folytatására is.

fövösz pm klub juniusi

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Budapesti várbazár építkezés megtekintése 

Szakadó esőben és óriási érdeklődés mellett valósult meg a Várbazár építkezés megtekintése. A PMSZ Építési tagozatának és az MÉTP 7-es Fókuszterületének elnöke Horváth György szívügyének tekintette a Várkert Bazár-Várbazár építés bejárásának abszolválását. A nagy létszámban megjelent szakmai érdeklődők visszajelzése szerint a munkálatok megtekintése rendkívül sikeres volt. Ez nagyban köszönhető a KÖZTI vezető tervező, stúdióvezető építészmérnökének Pottyondy Péternek, aki kitűnő vezetője volt az érdeklődő résztvevőknek a teljes bejárás során. Alapos szakmai tájékoztatója kiváló építészettörténeti, művészettörténeti ismeretekkel párosult. Kihagyhatatlan élmény volt a már elkészült és még folyamatban lévő építési fázisok látványa.

varbazar 1

varbazar 2

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Projektmenedzsment világ 

 Projektmenedzsment világkonferencia Budapest központtal

Budapestről egyre több szolgáltató központ nyújt projektmenedzsment szolgáltatást úgy, hogy a projektmenedzser a vállalat itteni telephelyén dolgozik, míg a projekt teljesítése, a többi projekt szereplő helye a világot átéri. Nyilván ez a telekommunikációs eszközök és az információs technológia legújabb eszközeinek használatával valósítható meg.

pmpubA Citibank projektmenedzsment szolgáltató központja továbbképzésre is használja ezt az infrastruktúrát, az un. Project Management Awareness Week keretében. Idén budapesti központtal zajlott az egy hetes rendezvénysorozat, ahova Európából 300 fő kapcsolódott be az éteren át, s ezzel talán az eddigi legnagyobb hazai "virtuális" projektmenedzsment konferencia színhelye volt az Aréna Plazában levő Citi iroda.

A 2014. május 12-16. között zajló esemény szakmai programjának összeállításában, az előadások megszervezésében a Project Management Institute (PMI) hazai tagozata is szerepet vállalt, hogy a világ figyelmet igazán színvonalas tartalommal szolgáljuk. A fő téma a projekt kockázatkezelése volt, ezt taglalta számos előadás különböző szempontból, de szó volt a projektvezetők coaching-járól, nagy hazai projekt bemutatásáról, a Citi-hez hasonló budapesti projektmenedzsment szolgáltató központból érkezett vezető is megosztotta tapasztalatait a hallgatósággal, s színes előadás szólt a a videó játék fejlesztési projektek érdekességeiről.

Az idei immáron az ötödik esztendő volt, amikor hasonló módon a világ számos országában összegyűltek a Citibank projektvezető szakemberei, hogy tanuljanak egymástól. Most egy vállalaton belül valósult meg egy jelentős konferencia, de ahogy a projektmenedzsment szolgáltatások költöznek a budapesti kiszolgáló központokba, úgy természetes lehet, hogy hasonló módon akár egy projektmenedzsment világnap központja legyen Budapest egy több ezres sok országból és sok intézménytől bekapcsolódó projektvezetői konferencia lebonyolítójaként.

A konferencia előadásai:

 • Kremmer László, PMP - Citibank: Projektek során alkalmazott kockázatkezelés legjobb gyakorlatai, illetve a legjellemzőbb 10 kockázatkezelési hiba
 • Bartalis Krisztina, PMP , 2008-ban az Év PM-je díj nyertese - Vodafone: Projektkockázat kezelés - a legjobban bevált gyakorlati eszközök
 • Dr. Kovács Norbert, egyetemi adjunktus, - Széchenyi István Egyetem: Az építőipari projektek kockázati elemei
 • Fodor Andrea és Majorné Lakó Rita, vezetői coachok - Projekt Coach Kft. : Mátrix szervezetekben vezetett projektek során alkalmazható motivációs technikák
 • Brommer Zsombor - Citibank : Kockázati és Compliance elvárások a Citibanknál
 • Balogh László, projektiroda vezető - IT Services Hungary: Projekt Portfólió rendszer bevezetésének sajátosságai egy szolgáltató központban
 • Horváth Balázs, PMP - Videójáték fejlesztés során a kontrol és a kreativitás helyes egyensúlya
 • Dr. Lugosy Erzsébet, PMP és Dr. Szép Jenő, PMP: A HU-GO, elektronikus útdíjszedési rendszer bevezetési projekt és kockázatkezelési megoldás a projektben

<< vissza a tartalomjegyzékhez

IPMA 2014 - 28th World Congress 

The 28th edition of the IPMA World Congress will be held from September 29th to October 1st in the City of Rotterdam, The Netherlands under the main theme: "Innovation through Dialogue".
Over 120 speakers in three days filled with the latest experiences and insight about Innovating the world through dialogue. Dialogue within projects, dialogue between projects (portfolio's), dialogue over time (programs) and dialogue outside projects, with project-owners, users and stakeholders. And ofcourse the dialogue between the business and academic world.

ipma header 0

Further information

<< vissza a tartalomjegyzékhez

PMI Global Congress 2014 EMEA 

Exhibit Hall.ashxDubaiban május elején került megrendezésre a PMI Global Congress 2014 EMEA. A kongresszus a World Expo 2020. esemény tervezésére összpontosított. Az ülés három nap alatt több mint 60 féle tanulási lehetőséget biztosított az odalátogatóknak 17 szakterületen. A célok közt szerepelt többek között az is, hogy bemutassák a különböző iparágakat és a projektek eltérő szintjét, illetve hogy belátást nyújtsanak abba, miként vesz részt a program- és portfoliómenedzsment a város impozáns beruházásaiban.

Előadást tartott többek között Mark A. Langley, Mattar Mohammed Al Tayer, Dr. Nasser Saidi, Khalifa Al Zaffin, James Burke, Jon Duschinsky és Mark Gallagher is.

Dr. Nasser Saidi prezentációja (Dubai Expophoria 2020: A Message from the Desert on Mobility, Sustainability & Opportunity) letölthető ide kattintva.

Kapcsolódó linkek:

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Elnökségi ülések 

A következő elnökségi ülések időpontjáról az alábbi email címeken érdeklődhet: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Felhívjuk a figyelmet, hogy az elnökségi üléseink nyitottak, minden tagot szívesen látunk.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Aktuális képzési programok  

Aktuális képzéseinkről bővebben:

http://pmi.hu/index.php/kepzesek-minositesek/aktualis-kepzesi-programok

http://www.pmsz.hu/pmsz/kepzesek

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Szervezeti tagjaink, szponzorok 

Szponzorok 1 0

<< vissza a tartalomjegyzékhez

A képzési programok megjelentetésének feltételei 

Hírlevelünkben a PMSZ és PMI tagozat elnökségei 2005. január 12-i döntésének megfelelően minden projektmenedzsment témájú képzési programról hírt adunk, amely megfelel a következő feltételeknek:

 • a képzésnek konkrét, meghirdetett időpontja van,
 • a képzésre a rendező szervezet a PMSZ és a PMI tagozat tagsága számára legalább 10%-os díjkedvezményt nyújt,
 • a képzést rendező szervezet megküldi a képzés adatait a hírlevél lapzártájáig (az elnökségi ülést követő héten hétfő délutánig) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Szerkesztési és terjedelmi okokból egy képző szervezettől legfeljebb 3 aktuális képzési program adatait jelenítjük meg a hírlevélben.
Ezúton felhívjuk tisztelt tagtársaink, tagszervezeteink figyelmét, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és várjuk a feltételeknek megfelelő képzési programok adatait.

PMSZ/PMI kapcsolattartás
A szervezeti tagsággal kapcsolatos bármilyen kérdéssel kérjük, keresse Ódorné Kovács Ildikó titkárságvezetőt az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: 06 30 723 1788
E-mail : Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Projektmenedzsment Hírlevelet havi rendszerességgel kiadó szervezetek:

 • Magyar Projektmenedzsment Szövetség - www.pmsz.hu 1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 29/B
 • PMI Budapest, Magyar Tagozat - www.pmi.hu 1117 Budapest, Neumann János u. 1.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


A Projektmenedzsment Hírlevél szerkesztőbizottsága 
Felelős szerkesztő: Rusz Ágnes
Szerkesztőbizottság: Kővári Zoltán
A Visszhang tartalmáért köszönet illeti: Csényi Sándort

A hírlevéllel kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, kérdéseit és kéréseit a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldheti el.

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

   itshlogo
logo turkiz

unnamed

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár