Hírlevelünk tartalmából:  

Üzenetünk - Top trendek a projektmenedzsmentben 2014. 

  pmtrendek2008 óta az ESI International projektmenedzsment oktatással, tanácsadással foglalkozó cég közzéteszi a projektmenedzsment világ trendjéről szóló előrejelzését. Pár éve mi is ezzel kezdjük az évet: közöljük ezt a jelentést, és alkalmanként vitát, beszélgetést is szerveztünk arról, mennyire azonosak az itthoni tendenciák, hol mások a hangsúlyok. Ez évben a lokalizált változatot tesszük közzé.

1. Az agilis módszer áttörése a Távol-Keleten.

Szingapúrban, Japánban, Hongkongban erős az érdeklődés az agilis projektvezetési módszerek iránt, az alapvető tudás is megvan. A döntéshozók és a felhasználók ellenérzésének leküzdése kell az áttöréshez kezelve az agilitás gondolkodásmódjából adódó speciális szervezési megoldásokat és megértetve a szervezet számára adódó előnyöket.

2. A portfólió-menedzsment megőrzi centrális szerepét a PMI új minősítései között.

A Portfolio Managment Professional (PfMP) az a minősítés, ami a nagyvállalati projektmenedzsmenthez szükséges speciális tudások elismerését bizonyítja. Amikor több a projekt, mint az erőforrás, amely megvalósításukhoz szükséges a legértékesebb projektek kiválasztásának, a projektek összefüggéséinek, egymásra hatásainak elemzésének módszertana a legfontosabb tudások közé tartozik.

3. A virtuális tanítás, tanulás elfogadottá válik a projektmenedzsment oktatásban is.

Tetszik vagy nem, egyre kevesebb a lehetőség a munkától távol, osztályteremben végzendő projektmenedzsment tréningre. Egyrészt az utazáshoz, távolléthez kapcsolódó költségek csökkentése, másrészt a webes eszközök (videó, webinar, online tartalmak) elterjedése, a laptopok, tabletek, okos telefonok általánossá válása vezet ebbe az irányba. A projektmenedzserek esetén nyitottságuk és eszközellátottságuk is megvan virtuális tréning terjedéséhez. Az még nyitott kérdés, hogy hatásosságában eléri-e ez a megoldás a közvetlen gyakorlás, a személyes tanulás színvonalát.

4. Egyes iparágakban nő a külső projektmenedzserek szolgáltatásainak igénybevétele.

A mérnöki, beszerzési, építőipari vállalkozásoknál gyökeres változás látszik ezen a téren. Míg korábban ragaszkodtak a projektjeik (és itt dollár milliárdos projektekről van szó) belső szakértő csapatokkal való megvalósításához, addig újabban egyre inkább beszállítói, fővállalkozói konstrukcióra, külső szakértelemre támaszkodnak.

5. A projektportfólió eszközök nélkülözhetetlenné válnak.

A projektportfólió-menedzsment (PPM) eszközök - nem könnyű bevezetési ciklusok után - beépültek a vállalatok életébe, döntési mechanizmusába. A korábbi PPM implementációk a vízesés módszer szerinti folyamatokat képezik le, és legtöbbször nem alkalmasak az agilis projektek iteratív és módosításokon keresztüli megközelítését kezelni. Az agilis módszerek általánossá válásával a nagyvállalati körben szükségessé válik egy új PPM eszköz bevezetése is, igazolva, hogy a portfóliókezelés és eszköztár már visszavonhatatlanul beépült a vállalati irányítási rendszerbe.

6. A 70-es évekbeli együttműködő vezetési stílus visszatér az agilis gyakorlaton túl is.

Örök vita, hogy mi a legjobb vezetési modell a projektekben. Sok helyen a végrehajtatáson és kontrollon alapuló modellen túl az együttműködésen alapuló vezetési stílus irányába mozdulnak. Felelevenítődik Robert Greeleaf 70-es években leírt Servant Leadership megközelítése, ahol a vezető megosztja hatalmi pozíciójának elemeit a csapattal, és a team szempontjait a sajátja fölé helyezi. Ezt a vezetői gyakorlatot erősíti az agilis projektgyakorlat is, ahol például a Scrum Master is inkább szolgálja, coacholja a csapatot, mint vezeti. A Scrum Master persze nem projektmenedzser, de tradicionális projektekben is működni látszik az együttműködő vezetési filozófia.

7. A projektmenedzsment hatékonyságának mérése egyre sürgetőbb elvárás.

A szervezetek egyre inkább pontos képet szeretnének kapni projektmenedzsereik teljesítményéről. Hogyan teljesítenek az iparágban másutt működő projektmenedzserekhez képest? Összehasonlító adatok nélkül a projektmenedzser egységek saját állításai keveset érnek. A projektmenedzsment benchmarkinggal foglalkozó Human Systems International Project Management Institute (PMI) általi felvásárlása is jelzi, hogy ez az igény, és erre reflektáló szolgáltatás világszerte előtérbe kerülhet.

8. A szervezetek radikális javulást várnak el a projektmenedzsment teljesítmények terén.

Miközben a vállalatok, szervezetek rengeteget költöttek projektmenedzsment képzésre, minősítésre, eszközök bevezetésére a különböző kutatások, jelentések, felmérések (PMI Pulse of Profession, Gartner, Forrester, Standish Group) továbbra sem kielégítő projekteredményességet mutatnak ki. Eljött a vészjelzés ideje: a projektmenedzsmentre fordított invesztícióknak meg kell térülnie, pozitívba kell fordulnia.

9. Bár továbbra is magas a munkanélküliség a világban a kulcs projektmenedzsment pozíciókat nehéz alkalmas jelöltekkel betölteni.

Egyrészt a felsővezetői pozíciókra (CPO, PMO, Strategy&Portfolio Director) nem könnyű megfelelő felkészültséggel, háttérrel rendelkező jelölteket találni. Másrészt a nehéz gazdasági helyzetben is a erőforrást és kockázatot kezelni képes diszciplínájú projektmenedzsment tudás előnyt jelent állások betöltésénél, különösen, ha valaki megfelelő technikai, üzleti és vezetői ismeretekben már bizonyított is.

10. A projekt- és programmenedzsereknek egyre inkább igazi vezetőkké kell válniuk.

Nem csak menedzseri, hanem projekt és program „leader" szerep az elvárás, és ez megjelenik már a feladatkör elnevezésében is. Ez nemcsak a névjegy cseréjét jelenti, hanem elvárást a csapatépítésre, a kollégák motiválására. Nem hátrány, ha extra vezető képességgel, az X-faktorral is rendelkezik a „leader".

Forrás:
http://www.esi-intl.com/resources/knowledge-center/thought-leadership/project-management/top-10-trends-in-project-management-2014

<< vissza a tartalomjegyzékhez

 

 

A hónap témái 

Az év projektmenedzsment szakdolgozata, diplomamunkája 2014. 

Túl vagy a diplomamunka projekteden, meg szeretnéd mutatni magad a leggyorsabban fejlődő szakma köreiben, csatlakoznál a világ legnagyobb projektmenedzsment szakmai közösségéhez?
Akkor vegyél részt "Az év projektmenedzsment szakdolgozata, diplomamunkája" pályázaton!

A tavalyi sikeres indulás után a PMI Budapest, Magyar Tagozat (PMI) a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) Projektmenedzsment Szakosztálya és a Magyar Projektmenedzsment Szövetség (PMSZ) támogatásával ismét meghirdeti az év projektmenedzsment szakdolgozata, diplomamunkája pályázatot. Pályázhatnak mindazok, akik bármely magyarországi felsőoktatási intézményben vagy határon túli magyar nyelvű képzésben benyújtottak magyar vagy angol nyelvű, projektmenedzsment témájú vagy ahhoz szorosan kapcsolódó szakdolgozatot/diplomamunkát vagy olyan diploma projektet zártak sikeresen, ahol a projektmenedzsment módszerek és eszközök alkalmazásra kerültek, és azt sikeresen megvédték a 2012. vagy 2013. tavaszi vagy őszi félév során.

Az első három legjobbnak ítélt dolgozat szerzői az alábbi díjazásban részesülnek:

 • a PMI és a HTE Projektmenedzsment Szakosztály elismerő oklevele;
 • egy tetszőlegesen választott, a pmi.org gondozásában megjelent szakkönyv.

A fenti jutalmakon kívül a pályázatot kiíró szervezetek:

Az I. helyezett számára:

 • ingyenes részvételi lehetőséget biztosítanak a 2014 novemberében megrendezendő nemzetközi PMI rendezvényen,
 • ingyenes részvételi lehetőséget biztosítanak a 2015 áprilisában a HTE szervezésében megrendezendő PM Fórum projektmenedzsment konferencián.

A II. és III. helyezett számára:

 • ingyenes részvételi lehetőséget biztosítanak a 2014-ben a PM teadélután és Körkapcsolás rendezvényeken a PMSZ felajánlásával.

Az első két helyezett konzulensének díja:

 • egy tetszőlegesen választott, a PMI gondozásában megjelent szakkönyv.

Benyújtási határidő: 2014. március 28.

Pályázati értékelés, eredményhirdetés: A munkákat a PMI Budapest, Magyar Tagozat, a HTE és a PMSZ szakemberei bírálják el.
Kiértesítés 2014. május elején várható.
Az eredményhirdetésre a májusi Körkapcsolás konferencián kerül sor.

A részletes kiírás és adatlap innen letölthető.
További információ: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

<< vissza a tartalomjegyzékhez

A PMSZ logócsalád győztes pályaművének készítője a MindOn Solutions!  

uj pmsz logo

Örömmel tudatjuk minden tagunkkal és követőnkkel, hogy megvan a PMSZ logócsalád győztes pályaműve, a MindOn Solutions Kft. logócsaládja!
A legjobbnak ítélt pályaművek a PMSZ Facebook profilján kerültek bemutatásra, ahol véleményezni is lehetett a terveket. Mind tagjainknak és szakmai zsűritagunknak (Vargha Balázs, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem), mind pedig a PMSZ elnökségének elnyerte tetszését a MindOn logócsaládja, amely a PMSZ, valamint a PM Szakmai teadélután és a Körkapcsolás konferencia logói mellett mindkét szervezetünk számára új, elképzeléseink szerinti megjelenést valósít meg.

A győztes pályázó logói az alábbi oldalon is elérhetők:
http://www.mindonsolutions.com/mindoneng/who/references/pmsz-logo-family.html.

mindon-ről a logójukra kattintva tájékozódhat.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


PMSZ/PMI információk 

Ajánlja fel személyi jövedelemadója 1%-át! 

A PMSZ és a PMI Budapest, Magyarországi Tagozata a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény, valamint az ezt kiegészítő kapcsolódó jogszabályok előírásai szerint 2006. évtől közhasznú szervezetként működik.
A fentiek értelmében lehetőség van arra, hogy mindazon személyek, akik a szövetségünk munkáját támogatni szeretnék, adójuk 1%-át felajánlhassák. Az adó 1% felajánlásokat a szövetség adószámának feltüntetésével tehetik meg.
Ezúttal is köszönetet mondunk mindazoknak, akik korábban már tettek hasonló felajánlást!

PMI rendelkező nyilatkozat

PMSZ rendelkező nyilatkozat

<< vissza a tartalomjegyzékhez

PMSZ Közgyűlés 

A Magyar Projektmenedzsment Szövetség április 16-án tartja éves közgyűlését, melyre minden tagot szeretettel várunk. A részletekről és a programról külön levélben értesítjük tagjainkat

<< vissza a tartalomjegyzékhez

PMI Közgyűlés  

A PMI Budapest, Magyar Tagozat 2014. május 15-én tisztújító közgyűlést tart, ahol a következő egy évre tisztségviselőket választ. A jelölésre jogosult tagjainkat erről külön hírlevélben értesítjük.

Jelölni, továbbá a közgyűlésen részt venni érvényes tagsággal lehet. A jelölőbizottság minden tag számára hamarosan megküldi a jelölési formanyomtatványt, a jelöléshez és kitöltéshez kapcsolódó tájékoztatást. A rendben zajló tisztújítás és az aktív közreműködés érdekében kérjük Önöket, hogy figyeljék postaládájukat!

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Aktuális rendezvények 

Projektmenedzsment Szakmai teadélután - március 

csésze 0Téma: A vállalati stratégia végrehajtásának sikeressége
Előadó: Münnich Iván, Sämling Solution Consulting Kft., Ügyvezető igazgató

Időpont
:
2014. március 26. szerda, 17:00-19:00
Helyszín:
 KPMG székház, 1139 Budapest, Váci út 99.

Egy globális felmérésben évről évre megkérdezik a világ vezető vállalatait, mi aggasztja őket leginkább saját szervezeti képességeikkel kapcsolatban. Általában az első 10 helyen a vállalati stratégia végrehajtásának sebességével, illetve a világgazdasági és pénzügyi - likviditási kérdésekkel kapcsolatos aggodalmak szerepeltek.

A globális pénzügyi válság kitörését követő felmérésben azonban bekerült az első tízbe egy új elem, méghozzá mindjárt a 3. helyre: A változások bevezetésének sebessége. (Forrás: The Conference Board)

Az előadás során bemutatjuk azokat a tipikus buktatókat, amelyek gátolják az eredményes változási projektek megvalósulását, és az Implementation Management Associates ajánlásait a változások implementációjának felgyorsítására, amelyet az Accelerating Implementation MethodologyTM programban foglaltak össze.

Regisztráció:
www.pmsz.hu/pmsz/projektmenedzsment-szakmai-teadelutan-jelentkezesi-lap

PMI és PMSZ tagoknak a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

PMSZ Építési Tagozata és az MTÉP 7. Eljárások - Infokommunikáció fókuszterülete: Épületlátogatás 

Téma: A Bridgestone - gumiabroncsgyár második ütem - gyárbővítés építési munkáinak megtekintése
Előadó: Csonka Attila, létesítményi főmérnök, ÓBUDA-ÚJLAK Zrt.
Időpont: 2014. március 20. csütörtök, 13:00
Helyszín: Tatabánya - Környe, Kőhíd u.

További információk és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

<< vissza a tartalomjegyzékhez

A talaj és az építmény együttdolgozásának javítása könnyűbeton és fúrt, injektált cölöp segítségével: PMSZ Építési Tagozat és az MTÉP 7. Eljárások - Infokommunikáció fókuszterülete klubnap  

Téma: A talaj és az építmény együttdolgozásának javítása könnyűbeton és fúrt, injektált cölöp segítségével
Előadó
:
Sántha Béla, főmérnök, Kis Izolátor Kft.
Időpont: 2014. április 2. szerda, 16:30
Helyszín: 1033 Budapest, Hévízi út 3/a

További információk és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Projektmenedzsment a gazdaságban: 17. Projektmenedzsment Fórum 

Időpont: 2014. április 10. csütörtök
Helyszín: Thermal Hotel Margitsziget, Budapest

A fejlett és fejlődő világ egyre nagyobb számban igényli a projektmenedzsereket Németországban például 2020-ig 1,6 millió új, projektmenedzsert igénylő feladatkört prognosztizálnak (PMI Global Jobs Report, PMI Network, January 2014, Vol. 28, No1). Különösen a tapasztalt, stratégiai szinten is gondolkodni tudó projektmenedzserek iránt nagy az igény, akik segítséget nyújthatnak a stratégai célok akció tervekké alakításában, majd a célok projektekben való megvalósításában. A nemzetközi tendenciák a hazai gazdasági-üzleti-tudományos életben is jól nyomon követhetők. Ezekhez a folyamatokhoz próbál illeszkedni a Fórum, ami egyrészt meghatározó tapasztalatok tudásmegosztását segíti, másrészt a hatékony munkához szükséges szakmai hálózatok építését támogatja megszervezve a szakemberek éves rendszerességű találkozóját. Új eszközök és módszertanok mellett egyre többen látják, hogy a tudást-képességeket-hozzáállást-tapasztalatot összefogó kompetencia fejlesztése jelentősen hozzájárulhat a projektek sikerességének növeléséhez.

A tizenhetedik Fórum kiemelt társadalmi-gazdasági témái (melyek megvitatására szekció szerveződik):

 • az államigazgatást és közigazgatást érintő innovációk projektmenedzsment kérdéseinek, jövőbeli igényeinek bemutatása. A szekció szervezését Strommer Pál SZB tag vállalta. A szekció szervezésében közreműködést ajánlott Pethő Éva SZB tag.
 • az innovációban érintett vállalkozások projektmenedzsment alkalmazásának lehetőségei, feltételei, megoldási lehetőségei. A szekció szervezését Deák Csaba SZB tag végzi.

További információk:
www.hte.hu
http://www.hte.hu/web/projekt2014
http://www.pmsz.hu/pmsz/rendezvenyek/17-pm-forum-projektmenedzsment-gazdasagban

<< vissza a tartalomjegyzékhez

A felelősség a projektekben: 19. PM MŰHELY 

Téma: A felelősség a projektekben
Előadó: Fodor Andrea, szervezetfejlesztési- és projekt coach

Időpont
: 2014. május 8. csütörtök, 16:00-18:00
Helyszín: BME HIT Inforparkbeli (1117 Budapest, Magyar Tudósok Körútja 2.) I. ép. B. szárny, I.em 110-es tanácsterme

A Műhely munkájába való részvétellel 2 PDU (Professional Development Unit) pont szerezhető.
Az előkészítő blog a http://blog.mfor.hu/projekt oldalon olvasható.

További információ és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

<< vissza a tartalomjegyzékhez

FŐVOSZ Projektmenedzsment Klub 

Téma: A kompetencia alapú személyi minősítés (ICB) után a kompetencia rendszerek második pilléreként megjelent legújabb IPMA termék: az OCB (Organisation Competence Baseline) - a kompetencia alapú szervezet-minősítési rendszer ismertetése és alkalmazása a szervezetfejlesztésben
Előadó: Németh Gergely
Időpont
:
2014. március 25. kedd, 15:00 - 17:00
Helyszín:
Betonút Szolgáltató és Építő Zrt. Székház melletti (baloldali) 1133 Budapest, Gogol u. 13. alatti irodalépület: I. em. 120-as terem

További információk és jelentkezés: fovosz(kukac)fovosz.hu.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Visszhang  

Projektmenedzsment Szakmai teadélután - február 

 A februári PM Szakmai teadélutánon Balogh László (Strategic Project Management, Head of Center of Excellence, IT Services Hungary Kft.) tartott előadást. A gyakorlatból merített prezentáció az ITSH-n belül alkalmazott PM módszertanért, az itt vezetett projektekért és a nemzetközi projektek támogatásáért vállalt felelősséget hangsúlyozta. Az előadás komplex elemzést nyújtott a projektportfolió-menedzsment bevezetés alapötletétől az elvárásokon át és a projekt megvalósításon túl a továbbfejlesztések lehetőségeiről is.

tea1

tea2

 

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Építési projektek kockázatkezelésének tapasztalatai: PMSZ Építési Tagozata és az MTÉP 7. Eljárások - Infokommunikáció fókuszterülete 

A Magyar Projektmenedzsment Szövetség Építési Tagozata és a Magyar Építésügyi Technológiai Platform 7. Eljárások - Infokommunikáció fókuszterülete a kockázatmenedzsment témakörében hirdette meg márciusi szakmai Estjét. Dr. Fekete István (ügyvezető igazgató, Szigmaszerviz Kft., a Corvinus Egyetem tudományos főmunkatársa) volt az est meghívott előadója. Előadását az "Építési projektek kockázatkezelésének tapasztalatai" címmel tartotta, mely a projekt előkészítésének kockázatmenedzsmentjét taglalta részletesen, de a kitűzött határidő - költségkeret - minőség célháromszög eléréséhez alkalmazott elemzésekre, szimulációra és módszerekre is kitért. Gyakorlati példán keresztül mutatta be a kockázatelemzés után előállt projekttervet.

szakmai1

szakmai2

<< vissza a tartalomjegyzékhez

PMPUB visszatekintés 

A PMI Budapest, Magyar tagozat a 2013 novemberében, a nemzetközi projektmenedzsment napon megszervezett angol nyelvű "Art of Projects" konferenciát követően ismét egy nemzetközi kezdeményezést indított.

2014. február 13-án, a Víghajós John Bull Pub adott otthon az immáron 19. alkalommal megrendezett PMPub eseménynek, mely az első igazán angol nyelvű PMPub volt. A név utal a PMP-re (Project Managment Professional), a PMI projektmenedzseri minősítésére, és egyben a pub-ra is mint a kötetlen eszmecsere színhelyére.

pmpub1A PMI Budapest, Magyar Tagozat 2013-ban úgy döntött, hogy megújítja a PMPub eseményt, lehetővé téve, hogy a Magyarországon dolgozó külföldi, illetve angolul beszélő PM szakembereket jobban bevonja a hazai PM közösség életébe, és ezzel a PMI nemzetközi világra nyitott elkötelezettségét erősítse.

Az eseményt szervező Kovács Ádám, PMP a PMI Budapestrendezvényekért felelős alelnöke elmondta, hogy hatalmas érdeklődés mutatkozott a rendezvény iránt, melyet jól példázott, hogy több mint ötvenen regisztráltak.

Az est házigazdája, Kremmer László, PMP a PMI Budapest operatív ügyekért felelős alelnöke volt, aki maga is egy amerikai vállalat munkatársaként dolgozik, és angol nyelven vezet projekteket.

Az összejövetelre érkezett egybegyűlteket Szalay Imre, PMP a PMI Budapest elnöke köszöntötte, összefoglalva a PMI hazai tevékenységét, eredményeit, és kérve a véleményeket, javaslatokat, milyen események, gondolatok mozgatják meg, aktivizálják az angolul beszélő, dolgozó PM közösséget.

pmpub2Az est meghívott vendége volt Wayne Niles, a Citibank magyarországi szolgáltató központjában működő CTI PMO igazgatója. Niles úr bevezetőjében elmondta, hogy 2012 novemberében, amikor Angliából hazánkba érkezett, milyen feladatokkal és kihívásokkal találkozott, mire elindította a PMO szervezeti egységét, többtucat magasan képzett, angolul beszélő, Magyarországon élő projektvezetővel, ezt követően összevetette a hazai és nemzetközi projektmenedzsmentben tapasztalt jelenségeket. Az esemény második részében a 2014-es esztendő előrevetített projektmenedzsment trendjei adták a beszélgetés gerincét, mennyire vágnak egybe ezek az elemzői jóslatok a résztvevők által tapasztaltakkal.

A PMPub következő összejövetelére előreláthatólag 2014 májusában kerül sor.

A pontos időpont a http://pmi.hu/index.php/rendezvenyek/rendezvenyeink oldalon fog megjelenni.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Projektvezetés a szervezetekben, Dr. Görög Mihály könyvéről: PMSZ Építési Tagozata és az MTÉP 7. Eljárások - Infokommunikáció fókuszterülete 

A Magyar Projektmenedzsment Szövetség Építési Tagozata és a Magyar Építésügyi Technológiai Platform 7. Eljárások-Infokommunikáció fókuszterület februári rendezvényén Dr. Görög Mihály (fejlesztési rektorhelyettes, Stratégia és projektmenedzsment tanszékvezető, Corvinus Egyetem) legújabb szakkönyve került bemutatásra. Ulicsák Béla (műszaki igazgató, BRIT-TECH Kft.) sajtótájékoztatóval egybekötve ismertette a Projektvezetés a szervezetekben Panem Kiadónál megjelent legújabb szakkönyvet, valamint Mihály Görög A Strategic-orirnted Implementation of Projects c. másik szakkönyvét is. A megjelentek a késő esti órákba nyúló sikeres és élvezetes szakmai fórum részesei voltak.

et1

et2

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Projektmenedzsment világ 

A mostoha projektmenedzser 

A Mérnökújság februári számában cikk jelent meg az építési projektek projektmenedzsmentjének helyzetéről, Horváth György okl. építészmérnöktől - a PMSZ Építési Tagozat tagjától - "A mostoha projektmenedzser" címmel.

A cikk apropóját az adja, hogy:

 • folyamatban van a 2014-1020 évek uniós fejlesztési források kezelésével összefüggő szervezeti átalakítás,
 • az átalakítással összefüggésben azonban teljesen újra kellene gondolni az építész és a mérnökszakma szabályozásának a kérdéseit, és ezen belül az építési projektmenedzsment kérdését is.

Az építési projektmenedzsmentet a mérnökszakmában egyesek csak szitokszóként emlegetik, és ebben a kérdésben nagy a zavar mind a szabályozást kialakítók, mind a döntéshozók részéről is.

Ezzel a cikkel sikerült az az áttörés, hogy a mérnökszakma is foglalkozzon a kérdéssel, mert tőlünk nyugatabbra ezek a kérdések tisztázottak, akár az angolszász rendszerben, akár a Németországban kialakított Mérnöki Kamara és a Projektmenedzsment Kamara között kialakult együttműködésben. Sajnos nálunk többen - az alapvető szakmai hozzáértés hiányában, és az elmúlt években kialakult elnézett és szakmailag teljesen elfogadhatatlan gyakorlat alapján - rendre keverik a pályázatírót a projektmenedzserrel.

A cikk főbb megállapításai:

 • a projektmenedzser nem a tervező mérnökök szerepét kívánja átvenni, mint ahogy azt az építész és a mérnöki kamarák és a tervezők gondolják,
 • de a projekt kezelése nem is bízható rá, a minden projektmenedzsment mesterségbeli tudás és gyakorlat nélküli tervezőkre,
 • a projektben résztvevők közül a projektmenedzser az egyetlen, akit egyedül csak a projekt sikerében érdekelt,
 • a projektmenedzsment mesterség elsajátítása egyben lehetőséget termet az építészek és a mérnökök számára a szakmai továbbképzésre is.

Remélhetőleg megindulhat az az értelmes párbeszéd, amely alapján a beruházási projektek - ezen belül az uniós források célszerű felhasználását is elősegítve - végrehajtásával összefüggő kérdések rendezésre kerülhetnek, amennyiben ennek a szükségességét a szakmán felül a politikai szereplők is megértik.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Könyvajánló: Görög Mihály - A strategic-oriented implementation of projects  

gorogLehet, hogy a határidőket nem tudja betartani, lehet, hogy a projektje nem marad költség-kereten belül, valamint a projekt nem felel meg a szervezet legfontosabb stratégiai céljainak, akkor kijelenthető, hogy a projekt valójában nem érte el a célját.

Bár széles körben elfogadott az a tény, hogy a projektek építőkövei megvalósítandó szervezeti stratégiai céloknak, számtalan olyan könyv létezik a szakirodalomban, mely nem célozza meg azt az egyik kritikus kérdést: hogyan konkretizálható egy stratégiai cél egy megvalósítandó projektmunkává?

Ez a gazdagon illusztrált könyv, több mint 40 ábrák és táblázatot tartalmaz, amely a legújabb könyve Mihály Görög projekt menedzsment professzornak azt a kritikus hiányt pótolja, amely minden szinten segít a projektvezetőknek a fenti kérdés megoldásában.

A mindenegyes fejezet egy adott témáról ad teljes körű tájékoztatást.

A könyv azzal kezdődik, hogy a belső projektekre összpontosít egy szervezeten belül. A valós példákkal illusztrálva a sokféle iparági projektet, Dr. Görög Mihály könnyedén ad mind elméleti, mind gyakorlati eszközöket a gondolkodáshoz és a projektmunka stratégiailag történő megközelítéséhez és reflexiójához bemutatva a projekt folyamatát, beleértve a professzionális kihívásokat, valamint egyidejűleg értékeli a projekt sikerét is.

A könyv második felében, a szerző feltárja azt, hogy miként felel meg a projektvezető az egyedülálló stratégiai kihívásoknak, amikor a projektekbe külső vállalkozókat is bevonnak, és ez a rész magába foglalja azt, hogy hogyan kell különbséget tenni szerződések között és az elszámolási módok között, valamint hogyan lehet meghatározni a felellőségeket és a kockázatokat; fenntartván a vállalkozói versenyt, és kiválasztva a legjobb ajánlatot (ajánlattevőt).

Stratégiai orientált projektek végrehajtásához, egy olyan ritka könyvet tart a kezében a szakma, amely mind a stratégiai-orientált és a gyakorlati szakembereknek hasznos, és biztosítja azt, hogy mind a projekt- és/vagy a programvezető eszközöket kapjon annak érdekében, hogy a belső és külső projektek valóban megfeleljenek a szervezet stratégiai céljainak.

Ulicsák Béla

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Optional Conference 2014: Agile management, not just for managers 

optional 0Az üzleti igényekre reagálva az IIR Magyarország a Sprint Consulting-gal közösen egy első nagyszabású nemzetközi agilis menedzsment konferenciát rendez 2014. árpilis 8-9-én.

A konferencia célja egy olyan fórum biztosítása, ahol lehetőség nyílik a cégek tapasztalatcseréjére, az új trendek és nyugati példák megismerésére, illetve megtudhatják a start-up cégek sikereinek kulcsát.

A konferencia részvételi díjából a PMI Budapest, Magyar Tagozat tagjai 10% kedvezményt kapnak!

Fókuszban:

 • Agilis kontra klasszikus projektszemlélet
 • Agilis projektszemlélet implementálása
 • Az agilis erőforrás-menedzsment
 • Visszacsatolások optimális kiépítése
 • Ügyfélelégedettség - ügyfélaktivitás
 • Agilis szerződéskötés menete
 • Az agilis projektszemlélet megvalósítása nemzetközi projekteknél
 • Az agilis projektszemlélet és a waterfall összeegyeztethetősége
 • Scrum / Kanban / XP
 • Radical Management

Amennyiben a fenti témakörökhöz kapcsolódva a jelzett területek bármelyikéről előadást szeretne tartani, kérjük, látogassa meg a konferencia honlapját és töltse ki a call for paper form-ot legkésőbb február 14-ig.

www.optionalconference.org

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Elnökségi ülések 

A következő elnökségi ülések időpontjáról az alábbi email címeken érdeklődhet: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Felhívjuk a figyelmet, hogy az elnökségi üléseink nyitottak, minden tagot szívesen látunk.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Aktuális képzési programok  

Aktuális képzéseinkről bővebben:

http://pmi.hu/index.php/kepzesek-minositesek/aktualis-kepzesi-programok

http://www.pmsz.hu/pmsz/kepzesek

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Szervezeti tagjaink, szponzorok 

Szponzorok 1 0

<< vissza a tartalomjegyzékhez

A képzési programok megjelentetésének feltételei 

Hírlevelünkben a PMSZ és PMI tagozat elnökségei 2005. január 12-i döntésének megfelelően minden projektmenedzsment témájú képzési programról hírt adunk, amely megfelel a következő feltételeknek:

 • a képzésnek konkrét, meghirdetett időpontja van,
 • a képzésre a rendező szervezet a PMSZ és a PMI tagozat tagsága számára legalább 10%-os díjkedvezményt nyújt,
 • a képzést rendező szervezet megküldi a képzés adatait a hírlevél lapzártájáig (az elnökségi ülést követő héten hétfő délutánig) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Szerkesztési és terjedelmi okokból egy képző szervezettől legfeljebb 3 aktuális képzési program adatait jelenítjük meg a hírlevélben.
Ezúton felhívjuk tisztelt tagtársaink, tagszervezeteink figyelmét, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és várjuk a feltételeknek megfelelő képzési programok adatait.

PMSZ/PMI kapcsolattartás
A szervezeti tagsággal kapcsolatos bármilyen kérdéssel kérjük, keresse Ódorné Kovács Ildikó titkárságvezetőt az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: 06 30 723 1788
E-mail : Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Projektmenedzsment Hírlevelet havi rendszerességgel kiadó szervezetek:

 • Magyar Projektmenedzsment Szövetség - www.pmsz.hu 1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 29/B
 • PMI Budapest, Magyar Tagozat - www.pmi.hu 1117 Budapest, Neumann János u. 1.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


A Projektmenedzsment Hírlevél szerkesztőbizottsága 
Felelős szerkesztő: Rusz Ágnes
Szerkesztőbizottság: Vereczkei Brigitta, PMP, Kővári Zoltán
A Visszhang tartalmáért köszönet illeti: Csényi Sándort

A hírlevéllel kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, kérdéseit és kéréseit a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldheti el.

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

   itshlogo
logo turkiz

unnamed

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár