Hírlevelünk tartalmából:  

 

Üzenetünk 

 A 2013-as esztendő is gazdag volt eseményekben a Magyar Projektmenedzsment Szövetség és a PMI Budapest, Magyar Tagozat számára.
A rendezvények terén a hagyományos klubnapok az eddigi legnagyobb érdeklődést produkálták. Az év végén 13. alkalommal került megválasztásra az Év Projektmenedzsere. Az idei nyertessel, Czifra Juliannával készült interjút e hírlevélben olvashatják. Az év végi rendezvénymaraton még tovább színesítette az éves programot, hiszen idén jubilált a Körkapcsolás konferencia, mely 20. alkalommal került megrendezésre.
De méltó megünnepelése volt a 10. Nemzetközi Projektmenedzsment Napnak ezen felül a PMI Budapest, Magyar Tagozat Art of Projects elnevezésű, első nemzetközi konferenciája is. Idén első alkalommal került kiírásra "Az év projektmenedzsment szakdolgozata, diplomamunkája" c. pályázat is, melynek jövőre folytatása következik! Az új kirást hamarosan a szokásos felületeinken olvashatják majd.
Őszintén reméljük, hogy minden szakmabeli számára értékkel szolgáltunk idén is. Találkozunk 2014-ben!

kar2 

Ezúttal is köszönjük mindenkinek ez évi hozzájárulását! Annak reményében, hogy a 2014-es év is bővelkedik majd kitűnő eseményekben, és tagjainkkal az új évben is találkozunk, kívánunk a PMSZ és a PMI Budapest, Magyar Tagozat tagjainak és olvasóinknak békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új évet!

<< vissza a tartalomjegyzékhez


A hónap témái 

Rettenthetetlennek kell lenni!: Interjú Czifra Juliannával, az Év Projektmenedzsere Díj 2013. évi nyertesével 

  1- Mi jelentette a legnagyobb kihívást a projektben?
Czifra Julianna: A Vodafone új RED tarifacsomag bevezetését célzó "Braveheart" projekt egyik legfőbb kihívását a komplexitása jelentette: a 10 ezer forint alatti korlátlan hang és sms szolgáltatás kidolgozásán kívül egyszerűsítettük az előfizetéses tarifa portfoliónkat, kialakítottunk és bevezettünk egy új készülékárazást és elektronikus csomagot, valamint átalakítottuk a teljes online vásárlási felületet. A 6 hónapos projektben egyébként 85 ember vett részt 18 területről, és 13 beszállítóval dolgoztunk együtt IT, PR és értékesítési területekről.
- Bátor a sikeres projektmenedzser?
Czifra Julianna: Igen, és ezért jó a Mel Gibson-os film, mint fedőnév. Talán magyarul még jobban visszaadja, hogy miről is van szó: rettenthetetlennek kell lennie, ha célba akar vinni egy csapatot.
- Mik a projektmenedzser braveheart legfőbb összetevői, elemei a nyertes projekt és projektmenedzseri tapasztalataid összességében nézve?
Czifra Julianna: Mer lépni és dönteni akkor, amikor az a legfontosabb, vállalja az ezzel járó felelősséget és konfrontálódást, ha a helyzet megkívánja. A csapattagok akkor bíznak meg a projektmenedzserben, ha látják, hogy keresztülviszi a döntéseket, gyorsan megoldja a problémákat, azaz az „eszkalációnak" van eredménye. A vezetőség is díjazza, ha a PM agilis, valaki olyan, aki előreviszi a dolgokat, nem ismer akadályokat. Szerintem egy projekt akadályok és aknamezők sorozata - kérdés, hogy fel tudod-e mérni időben, el lehet-e kerülni őket, illetve ha nem, akkor mi a teendő.
- Értelmezhető ez valamiféle projektmenedzser hitvallásként?
Czifra Julianna:Ezen most gondolkodtam el először. Vallom ezt, igen, de meg kell találni az egyensúlyt a csapat humánus vezetése és a "harcias" hozzáállás között: ezt jól kell tudni egyensúlyozni. Személyiségemből is fakad talán, hogy mindig az egyensúlyra törekszem, hamar átlátom a bonyolult dolgokat, és azon vagyok, hogy kibogozzam az elakadt szálakat.
- Egy másik projekted, a Concerto Budapest szimfonikus zenekar magán és állami támogatási rendszerének átalakítása is rendkívül érdekesen hangzik. Milyen érdekességgel, újdonsággal szolgált számodra ez a projekt?
Czifra Julianna:Ez egy nagyon izgalmas megbízatás volt: a volt Matáv szimfonikusok zenekar mögül kiszállt a T-com, mint fő szponzor (kezdetben tulajdonos), és ki kellett találni, hogyan biztosítható a 100 éves múltú nagyzenekar életben maradása. Nagyon összetett feladatot kellett koordinálnom, ami főleg a döntéshozók, érdekcsoportok eltérő hátteréből, viszonyrendszeréből adódott: egy világhírű zenész-karmester, egy elismert bankár-közgazdász, kuratóriumi elnök, a T-Com akkori marketing vezérigazgató-helyettese és az akkori kulturális államtitkár között kellett megtalálni a hangot, hogy egyezségre jussanak. Részleteket nem árulhatok el, de a zenekar mai napig él és zenél...
- Nem rég szülővárosodban tartottál előadást a projektről és a PM-ről gyermekeknek. Miért fontos gyermekeknek beszélni mindezekről?
Czifra Julianna:A díj apropója adta a lehetőséget: szülővárosom, Hajdúdorog találkozót szervezett a helyi általános iskola médiaszakkörös kisdiákjaival, valamint egy felnőtt közösséggel is, hogy beszéljek arról, mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen szakmai elismerésben részesüljön. A 12 éves gyerekkel zajlott interjúm minden pillanatát élveztem: jó volt látni, milyen intelligens, nyitott, érdeklődő az új generáció. Meglepő kérdéseket is feltettek nekem, mint például azt, hogy milyen jellemnek kell lennie egy projektmenedzsernek, hoztam-e rossz döntéseket az életben. Érdekelte őket, hol lehet tanulni projektmenedzsmentről, és mi minden kell ahhoz, hogy valaki sikeres legyen ezen a területen. Nekik nem kellett magyarázni sokat, mit jelent egy projekt: elég volt rávezetni őket arra, hogy a havonta megjelenő iskolaújság szerkesztése is tekinthető projektnek, és ehhez persze kell a Zsuzsi tanár néni, akin láttam, hogy remek PM-ként tartja össze a csapatot. Egy lelkes kisfiú megjegyzése az volt erre, hogy igen, ez így van, ha nem lenne a Zsuzsi néni, akkor 12 újságja lenne az iskolának, mert nem lenne megegyezés a cikkekről...
- Mit jelent számodra az Év Projektmenedzsere Díj elnyerése?
Czifra Julianna: Sok mindent. Borzasztóan örülök neki, akárcsak a szülővárosom, a barátaim és a családom is. A tény, hogy egyáltalán megkaptam a díjat a főnökömnek, Bajnok Jánosnak, a Vodafone projektosztály vezetőjének volt köszönhető: ő jelölt és győzött meg arról, hogy érdemes pályáznom. Nekem már ez önmagában is nagyszerű tapasztalás volt, hogy van vezető, aki ennyire értékeli mások munkáját, és örül emberei sikerének. Szerencsés vagyok.

czifraj pmhirlevel

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Megjelent a PMBOK® Guide: A projektvezetők alapkönyve 

  pmbok5MEGJELENT. Újra elérhető magyarul a kézikönyv legfrissebb kiadása. A PMBOK® Guide ötödik kiadásának magyar változata a PMI Magyar Tagozat önkéntes közösségének közreműködésével készült, hogy a hiánycikké vált magyarnyelvű harmadik kiadást a legkorszerűbb tudásanyaggal, az ötödik kiadással váltsa fel. Az Akadémiai Kiadó gondozásában „Projektmenedzsment útmutató” címen megjelent fordítás célja volt az is, hogy újabb lépést tegyen a magyar projektmenedzsment szakmai nyelvének fejlesztése és a fogalomkészlet azonos értelmezése felé.

A könyv eredeti angol nyelvű változata, az „A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK® Guide)” az ezt megelőző kiadásokkal együtt több mint harminc éve a projektmenedzsment szakma vezető kézikönyve, munkaeszköze és olyan alapvető forrásmű, amely nem hiányozhat egyetlen projektvezető könyvespolcáról sem. A könyv ötödik kiadása -- amelynek fordítása a jelenlegi magyar kiadás -- könnyen érthető és megvalósítható formában mutatja be a legújabb eredményeket, ezzel folytatva a projektmenedzsment-kiválóságra törekvés hagyományát.

A Project Management Institute önkéntesei 1983-ban fogtak össze először annak érdekében, hogy összefoglalják a projektmenedzsment ismeretanyagának lényegét. Ma már a PMBOK® Guide a projektmenedzsment világszerte elismert útmutatója és a szakma számára elérhető egyik legjobb és legsokoldalúbb forrásmunka. Napjainkban -- a különböző fordításokat is figyelembe véve -- több mint négymillió példánya forog közkézen. Alapmű többek között a PMP® és a CAPM® minősítés megszerzéséhez is.

A PMBOK® Guide ötödik kiadása a projektvezetés összes lényeges aspektusát lefedi. A részletesen ismertetett 47 menedzsment folyamat öt folyamatcsoportba sorolható (kezdeményezés, tervezés, végrehajtás, követés/felügyelet, zárás) és egyben tíz projektmenedzsment tudásterülethez tartozik. A bemutatott tudásterületek a következő témákra koncentrálnak: integráció, terjedelem, ütemezés, költség, minőség, emberi erőforrás, kommunikáció, kockázat, beszerzés és projektérintettek. A szakkifejezések jobb megértését az eredeti angol nyelvű terminológia feltüntetése mellett részletes glosszárium segíti. (Akadémiai Kiadó, Budapest, 2013, 488 oldal)

KÖNYVRENDELÉS. Kiváló karácsonyi ajándékötlet is lehet: a könyv 20% kedvezménnyel megrendelhető 6.760 Ft bruttó áron (az ár az áfát már tartalmazza), ingyenes kiszállítással, a PMI Magyar Tagozat készletének erejéig a következő e-mail címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (Ezeket az adatokat kérjük megadni: megrendelt példányszám; név; szállítási cím, és számlázási cím, ha eltérő; telefonszám a futárszolgálat számára.)

További részletek az új PMBOK®-ról:
http://pmi.hu/index.php/20-hirek-esemenyek/456-pmbokguide5

<< vissza a tartalomjegyzékhez


PMSZ/PMI információk 

A 2014-es PMSZ tagság megújítása, kedvezményes céges szervezeti tagság 

A PMSZ Egyéni és Szervezeti tagsága naptári évre szól. A megújítására 2014. február 20-ig van lehetőség. A PMSZ 2014-re fizetendő tagdíjairól és a technikai részletekről januárban küldünk értesítőt.

Felhívjuk a tagság figyelmét továbbá a céges delegációs lehetőségre, a szervezeti tagságra is! Szervezeti taggá három kategóriában válhatnak a cégek, melyek meghatározzák a delegálható tagok számát (4-6-10 fő).

A 2014-ben belépő, új szervezeti tagjaink számára 25%-os kedvezményt biztosítunk a tagsági díjból.

Szervezetünk néhány kiemelt szolgáltatása a szervezeti tagok számára:
• A PM Szakmai teadélután, a Körkapcsolás konferenciák és más egyesületi, szakmai rendezvények díjmentes látogatása, előadás tartásának lehetősége;
• 10-25%-os árkedvezmények: szakkönyvek, PM továbbképzések, akkreditált képzések, konferenciák esetén;
• A szakma hazai és nemzetközi híreit a havi megjelenésű PM Hírlevélben, Magyarország első rendszeresen megjelenő PM szakmai kiadványában olvashatják tagjaink;
• Publikálás, megjelenési felület (képzések, (állás)hirdetések stb.) biztosítása honlapunkon, hírlevelünkben;
• Honlapunkon kiemelt helyen elhelyezett link vezet szervezeti tagjaink hivatalos oldalára.

A tagság típusairól, előnyeiről, a PMSZ által nyújtott további szolgáltatásokról az alábbi linkeken is tájékozódhat:
http://www.pmsz.hu/pmsz/tagsag-feltetelei
http://www.pmsz.hu/pmsz/tagsag-feltetelei#szolg%C3%A1ltat%C3%A1sok

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Pályázai felhívás: PMSZ logócsalád 

 Stílusos, egyedi, fiatalos és professzionális. Milyen legyen szerinted az új PMSZ logó?

A PMSZ pályázatot hirdet jelenlegi grafikus azonosítójának megújítására. A pályázat célja nem kizárólag a PMSZ logójának megújítása, hanem egy legalább 3 tagból álló új logócsalád kialakítása.
A megtervezendő logócsalád a szövetség általános logója mellett kiterjed a PMSZ mára önmagában is értéket képviselő eseményeire (Szakmai Teadélután, Körkapcsolás), illetve opcionálisan az egyes szervezeti tagozatokra is (Építési Tagozat, Agilis Tagozat). A logócsalád lényege, hogy vizuális egységességének köszönhetően egyértelműen jelzi az egyes elemek szigorú összetartozását, ugyanakkor lehetővé teszi az önálló brandinget.

A Pályázók köre
Pályázatot valamennyi magánszemély, magánszemélyek csoportjai, társadalmi szervezetek, alapítványok, illetve vállalkozások egyaránt benyújthatnak.

A pályázat feltételei
A pályázat győztese
• 75.000.- Ft pénzjutalomban részesül, továbbá
• nevét (illetve saját logóját) a PMSZ megjeleníti valamennyi 2014-es rendezvény plakátján, illetve honlapján (www.pmsz.hu), ezáltal biztosítva kiemelkedő megjelenési lehetőséget a győztes Pályázó számára.

Beadási határidő: 2013. január 31. (péntek) 23 óra 59 perc.

A pályázati kiírás és további részletek a www.pmsz.hu-n érhetők el. 

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Az ISO 21500:2012 Projektvezetés útmutató című nemzetközi szabvány magyar nyelvű kiadásának támogatása 

A projektmenedzsment elismertségének fontos építőköve lehet és hatókörének erősödését jelentheti, ha eszköztárát, fogalmait a magyar szabványok sorába illeszthetjük az ISO 21500:2012 szabvány honosításával.
Erre a munkára jött létra, a hazai projektmenedzsment szervezetek részvételével, a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) munkabizottsága (MB 258: Projektvezetés, program- és projektállomány-irányítás).

A munkabizottság két fő (rövid távú) célja:
1. az ISO 21500:2012 Guidance on project management szabvány hazai bevezetése (és egyben magyar nyelven való megjelentetése),
2. közreműködés a portfólió menedzsment szabvány kidolgozásában.

A támogatási megállapodás kitöltésével a kollegák (a cégek) hozzájárulhatnak az ISO 21500-as szabvány mielőbbi bevezetéséhez, illetve annak kedvezményes áron történő megvásárlásához.

Kapcsolattartó: Torner István, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..
A támogatási megállapodás letöltése

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Aktuális rendezvények 

Projektmenedzsment Szakmai teadélután - január 

csészeIdőpont: 2013. január 22. szerda, 17:00-19:00
Helyszín:
 KPMG székház, 1139 Budapest, Váci út 99.
Téma: Villamosenergia fogyasztásunk kontrollja, avagy energiahatékonyság növelése „smart" méréssel
Előadók: Hajas Tamás mérnök, üzletfejlesztési menedzser; Bérczi Ottó; Csapó István, PD-TEAM Mérnöki Iroda Kft.

Az év első PM Szakmai teadélutánján a villamos fogyasztási adatok információvá válásának folyamatát vizsgáljuk meg. Bemutatásra kerül továbbá, hogyan lehet a villamos fogyasztást csökkenteni beruházás nélkül.

PMI és PMSZ tagoknak a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció:
http://www.pmsz.hu/pmsz/projektmenedzsment-szakmai-teadelutan-jelentkezesi-lap

<< vissza a tartalomjegyzékhez

PMSZ Építési Tagozata és az MTÉP 7. Eljárások - Infokommunikáció fókuszterülete januári és februári klubnap 

Id őp ont: 2013. január 8. szerda, 16:30
Helyszín:
Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt. földszinti tanácsterme, 1033 Budapest, Hévízi út 3/a
Téma:
Dubai építész szemmel
Előadó:
Csényi Sándor

További információk és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

A PMSZ ÉT további rendezvényei:

Időpont: 2013. február 5. szerda, 16:30
Helyszín: Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt. földszinti tanácsterme, 1033 Budapest, Hévízi út 3/a
Téma: Projektvezetés a szervezetekben, Dr. Görög Mihály könyvéről
Előadó:
Ulicsák Béla, Műszaki Igazgató BRIT TECH Üzleti Tanácsadó Kft.
Meghívott vendég: Dr. Görög Mihály, egyetemi tanár, Stratégia és Projektvezetés Tanszék, Budapesti Corvinus Egyetem

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Projektmenedzser előadássorozat 43. és 44. előadás: Építéstudományi Egyesület Építéskivitelezési Szakosztály 

Id őp ont: 2013. január 24. péntek, 14:30
Helyszín:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem "K" épület II. em. 11. - 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3.
Téma:
Budai Skálából ALLEE Újbuda város-központ; Érettség-Érték-Siker
Előadók:
Gönzöl Péter okl.építészmérnök, felelős műszaki vezető, direkcióvezető, STRABAG MML Kft.; Dr. Lugosi Erzsébet PMP, CISA, CRISC, ITIL

További információ és jelentkezés: 0620-4927018, 0620-2418543; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

<< vissza a tartalomjegyzékhez

A tudásmenedzsment szerepe a projektmenedzsmentben: 18. PM Műhely 

Id őp ont: 2013. február 20. csütörtök, 16:00-18:00
Helyszín:
BME HIT Inforparkbeli (1117 Budapest, Magyar Tudósok Körútja 2.) I. ép. B. szárny, I.em 110-es tanácsterme
Téma:
A tudásmenedzsment szerepe a projektmenedzsmentben
Előadó:
Németh Gergely, (CoVa) vezető tanácsadó

A Műhely munkájába való részvétellel 2 PDU (Professional Development Unit) pont szerezhető.
Az előkészítő blog a http://blog.mfor.hu/projekt oldalon olvasható.

További információ és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

<< vissza a tartalomjegyzékhez 

Projektmenedzsment a gazdaságban: 17. Projektmenedzsment Fórum 

Időpont: 2013. április 10. csütörtök
Helyszín:
Thermal Hotel Margitsziget, Budapest
Téma: Projektmenedzsment a gazdaságban

A tizenhetedik Fórum kiemelt társadalmi-gazdasági témái (melyek megvitatására szekció szerveződik):

  • az államigazgatást és közigazgatást érintő innovációk projektmenedzsment kérdéseinek, jövőbeli igényeinek bemutatása. A szekció szervezését Strommer Pál SZB tag vállalta. A szekció szervezésében közreműködést ajánlott Pethő Éva SZB tag.
  • az innovációban érintett vállalkozások projektmenedzsment alkalmazásának lehetőségei, feltételei, megoldási lehetőségei. A szekció szervezését Deák Csaba SZB tag végzi.

Az előadást tartani szándékozók jelentkezését a szervezéssel és koordinációval megbízott szervezőbizottsági tagok 2013. január 30-ig várják az alábbi címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

További információk:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.hte.hu
http://www.hte.hu/web/projekt2014
http://www.pmsz.hu/pmsz/rendezvenyek/17-pm-forum-projektmenedzsment-gazdasagban

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Visszhang  

Projektmenedzsment Szakmai teadélután - december 

 A PMSZ és a PMI Budapest, Magyar Tagozat évzáró PM Szakmai tedélutánját december 4-én tartotta. A teadélután vendége ez alkalommal az OTP Bank elemzési központ igazgatója, Tardos Gergely volt, aki előadásában értékelte a 2013-as gazdsági évet és megpróbálta megjósolni, mi vár ránk 2014-ben. Kitűnen megszerkesztett prezentációja rávilágított arra, hogy ezek miként befolyásolják a projekteket. Az előadás utáni aktív konzultáció a hallgatóság elismerését jelezte.

teadu2

teadu3

 

<< vissza a tartalomjegyzékhez

 ÉTE Építésmenedzsment és Technológia Konferencia 2013 

  Az ÉTE Építésmenedzsment és Technológia Konferencia immár az 5. alkalommal került megrendezésre. Idén a "Tudományos képzés és projektmenedzsment fejlesztés a gazdaság szolgálatában" címmel hirdeték meg az eseményt. A plenáris ülés levezető elnöke Semmelweis Ferenc, ÉTE főtitkár volt. Dr. Nagyunyomi-Sényi Gábor, az ÉTE elnökének megnyitó beszéde után Simon Csaba előadása hangzott el "UHPFRC-Alkalmazott tudomány" témakörben. Az egésznapos rendezvény két szekcióban végezte munkáját. Az építéstudományi-építéstechnológiai szekcióban 19 kitűnő előadást abszolváltak Dr. Orbán József moderátor közreműködésével. Az építésmenedzsment-projektmenedzsment szekcióban a szakma legsikeresebb reprezentánsainak 20 kiválló előadása hangzott el. Itt Szadeczky-Kardoss Gábor volt a szekcióvezető. A Konferencia zárására, az ÉTE Diploma-díj oklevelek átadására az esti órákban, az ünnepi vacsorán került sor.

ete3

ete2

<< vissza a tartalomjegyzékhez

A Váci Corner Irodaház építkezésének megtekintése: PMSZ Építési Tagozat, MTÉP 7. Eljárások - Infokommunikáció fókuszterülete 

  A PMSZ-Építési Tagozata és az MÉTP 7. fókuszterülete a Váci Corner Irodaháznál tartott épületlátogatást. Az építkezés megtekintésénél a szakmai érdeklődőket és a SZIE-YBL megjelent hallgatóit az Óbuda-Újlak Zrt. létesítményi főmérnöke, Gál Judit kalauzolta. Az épűlet tervezője, Szász László előadást tartott az építtetői igényekről és annak sikeres építészeti megvalósításáról. A tervező és kivitelező minősítési eljárásáról Kovács Nándor Breem minősítő (Óbuda-Újlak Zrt.) adott tájékoztatást, aki részletesen ismertette Breem minősítési rendszerét és annak sikeres alkalmazását az adott projektnél. A befejező munkálatok fázisában is impozáns látványt nyújtott a szerkezeti és építészeti kialakításában jól megtervezett irodaház. A külső felvételeken már érzékelhető az utcaképbe szervesen illeszkedő függönyfal homlokzat látványa.

pmszet

pmszet1

<< vissza a tartalomjegyzékhez

PMSZ Építési Tagozat, MTÉP 7. Eljárások - Infokommunikáció fókuszterülete decemberi klubnap 

  A Magyar Projektmenedzsment Szövetség Építési Tagozata és az Építésügyi Technológiai Platform 7. Fókuszterülete évzáró szakmai összejövetelét tartotta december 11-én. A legfontosabb és aktuális szakmai események áttekintésével köszöntötte a szűk körben megjelenteket Horváth György tagozatvezető. Az oldott légkörű baráti beszélgetés keretében Csényi Sándor számolt be az ÉTE-ÉVOSZ szervezetekkel való együttműködésről. Fotóösszeállítással mutatta be a 2012. évben Építőipari Nívódíjas projekteket. Ezeken az épületeken a 2013-as évben elhelyezett bronz tábla-plasztikák fémjelzik az elismerést. A jövő évi tervek felvázolása során az előterjesztett éves program - a tagság szerény létszámú megjelenése mellett - elfogadásra került.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Projektmenedzsment világ 

Interjú "Az év projektmenedzsment szakdolgozata, diplomamunkája" pályázat 2013-as díjazottjaival. Új kiírás 

2013-ban első alkalommal került megrendezésre "Az év projektmenedzsment szakdolgozata, diplomamunkája" című pályázat, melynek kiírói a PMI Budapest, Magyar Tagozat, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség és a HTE voltak.

A nagy érdeklődésre való tekintettel, valamint azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a szakma iránt érdeklődő fiatalokat, az egyetemi, főiskolai hallgatókat a PM szakmai munkába és a szervezetek mindennapjába bevonjuk, 2014 elején is meghirdetésre kerül "Az év projektmenedzsment szakdolgozata, diplomamunkája" c. pályázatát. A hivatalos kiírást hamarosan a PMI honlapján és a szokásos csatornákon olvashatják.

Addig is, a díjazott pályamunkák készítőit kérdeztük a projektmenedzsmenthez fűződő jelenükről és jövőbeli terveikről.

- Milyen díjat, könyvnyereményt választottatok a pályázat díjazottjaként?
Lajos Norbert: A "Making Sense of Agile Project Management Balancing Control and Agility" könyvet választottam. A hagyományos (kontrollált) és az agilis módszerek közötti választás fontos. Mikor lehet rugalmasabban hozzáállni az adott projekthez vagy projektrészhez és mikor kell a tradicionális utat követni.

Kőmives Gábor: Én a PMBOK új, 5. kiadását választottam. Szeretném követni a változásokat, és a későbbiekben a PMP minősítés megszerzésében is a segítségemre lesz majd remélhetőleg.

Szentgyörgyi Attila: Mivel eddig is agilis szoftverfejlesztéssel foglalkoztam, ezért egy ehhez kapcsolódó könyvet választottam, amelynek címe Project Management the Agile Way: Making it Work in the Enterprise.

- Hogyan vélekedtek a hazai projektmenedzsment oktatásról? Van-e külföldön szerzett tapasztalatotok, amennyiben igen, miben különbözik az a hazai gyakorlattól?
Lajos Norbert: A magyar felsőoktatásban nem hiszem, hogy elterjedt a projektmenedzsment oktatás, illetve egy picit nehezen is megfogható. A Corvinus Egyetemen jónak találtam az oktatást, több elismert oktató, szakember is tart órát.

Kőmives Gábor: A képzésben, amiben részt vettem (BME, Műszaki menedzser MSc) a projektmenedzsment csak egy félévben volt terítéken, de volt lehetőségünk alaposan megismerkedni a területtel. Külön kiemelném, hogy aktuális, naprakész példák és gyakorlatok segítették a tanultak megértését. Ez szerintem minden dinamikusan fejlődő területen nagyon fontos. Külföldön szerzett tapasztalatom még nincs.

Szentgyörgyi Attila: Külföldön sajnos nem tanultam projektmenedzsmentet, de nagyon örülök annak, hogy a mesterképzésemnek része volt a projektmenedzsment, hiszen ez egy nagyon érdekes terület a menedzsmenten belül. Ugyanakkor sajnálom, hogy az agilis szoftverfejlesztésről nem esett szó, pedig manapság már sok nagyvállalat használja ezeket az eszközöket. Úgy gondolom, hogy megfelelő elméleti hátteret kaptam, ugyanakkor vannak még lehetőségek a projektmenedzsment oktatás bővítésére.

- Mennyire értékes, érdekes számotokra a projektmenedzsment? El tudnátok képzelni magatokat a jövőben ebben a szakmában?
Lajos Norbert
: A szakdolgozat írás során megszerzett tudás mindenképpen hasznos volt. Jelenleg egy tanácsadó cégnél dolgozom, így mondhatni sikerült elhelyezkedni a szakmában.

Kőmives Gábor: Eredeti végzettségem szerint mérnök-informatikus vagyok, a projektmenedzsment eleinte csak érdeklődési körnek számított. Ahogy jobban megismertem, úgy vált egyre érdekesebbé. Ennek köszönhetően iratkoztam be újra a BME-re másoddiplomás képzésre, illetve helyezkedtem el azóta projektmenedzserként az IT Services Hungary-nél. Terveim szerint maradok ezen a pályán továbbra is.

Szentgyörgyi Attila: Habár a jelenlegi szakterületem igen távol áll a projektmenedzsmenttől (szoftverek biztonságával foglalkozom), ezt a témát is érdekesnek találom, és nem zárnám ki, hogy a jövőben akár ezzel is foglalkozzak, bár egész biztosan maradnék a szoftverfejlesztés területén.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Visszatekintés: Zbigniew J. Traczyk "2013 Pulse of the ProfessionTM: The High Cost of Low Performance" 

Zbigniew J. Traczyk, a PMI alelnöke "2013 Pulse of the ProfessionTM: The High Cost of Low Performance" c. nyitó előadásában ismertette a PMI legújabb felmérésének tapasztalatait. (A felmérés teljes terjedelmében itt érhető el: http://www.pmi.org/pulse.)

Tracyk úr rámutatott, hogy az elmúlt fél évtizedben a gazdaságban bekövetkezett változások igen jelentős változást eredményeztek a projektmenedzserek munkájában. Egyre inkább az egyediség, a projekt specializáció hozza meg a sikert. Ugyan a projekt természetéből fakadóan egyszeri és megismételhetetlen, de a folyamatosan változó környezetben tovább kell fejlődnie az egyes üzleti egységeknek és ehhez a projektmenedzsment szakma képviselőinek egyre kézzelfoghatóbb eredményeket kell felmutatnia.

Hogyan látta Ön a konferenciát? Mondja el véleményét, javaslatát! Foglalja össze Ön is az előadások tanulságait! A beszámolókkal lehetőség van a szervezetek hírlevelében és a közösségi média felületeken való megjelenésre. Hozzászólásukat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várjuk.

 

A 2008-as gazdasági válság rámutatott arra, hogy csak azokat a projekteket szabad megvalósítani, melyek üzleti célja egyértelmű és ténylegesen fontos a vállalat számára. Fontos a megtérülési számítások elvégzése, illetve a fontos és sürgető üzleti igények felismerése. Mindezen kérdések megválaszolásában egyre nagyobb bevonásra kerülnek a projektvezető szakemberek, akik rendelkeznek azokkal az eszközökkel és tudással, melyek szükségesek e tényezők bemutatásához. Az elmúlt fél évtizedben egyre nagyobb számú változás következik be az üzleti életben és e változások kezelése és levezénylése felkészült, projekt- és változásmenedzsmentben jártas szakembereket igényel, továbbá a "soft skillek" hatékony alkalmazása iránt is megnövekedett az igény.

PMI 139

Zbigniew J. Traczyk előadásában rámutatott arra is, hogy egyre nagyobb, jelentősebb a globalizáció megjelenése, az időzónák átlépése. A virtuális projektek egyre nagyobb számban jelennek meg. Pár éve még ritkaságszámba ment, hogy a projektvezető nem találkozik a projektcsapattal. A legnagyobb kihívást a projektvezetők számára a gyors változások, a nagy elvárások, a türelmetlen felhasználók és a pénzügyi érzékenység jellemzi.

Az előadás során hangsúlyosan jelentek meg, a "PMI's Pulse of the Profession" felmérés alábbi, legfőbb megállapításai:

A PMI felmérés rámutatott, hogy a legnagyobb igény a megfelelő projektmenedzser szakember képzésben mutatkozik meg, hiszen a generációváltásnak köszönhetően a "Babyboom" generáció képviselői elhagyják a munkaerőpiacot és helyüket elsősorban az Y generáció szakemberei veszik át. Ennek megfelelően a folyamatos szakmai továbbképzés, az előre tervezhető karrier utak és a szakmai fejlődési lehetőségek kerültek a középpontba.

A szűkös erőforrások okán, illetve a megnövekedett elvárások miatt egyre nagyobb hangsúly helyeződik a szabványosításra. Nem csak a legjobb gyakorlatok terén mutatkozik meg ez az igény, hanem a projektmenedzserek által használt eszközökben is. Mindezek eredményeként egyre nagyobb jelentősége van annak, hogy jobban használjuk ki a rendelkezésre álló erőforrásokat, így nagyobb lehetőség mutatkozik az innovációra és a szakszerű projektmenedzsmentre.
Erősödik az igény, hogy az egyes projekt, program és portfólió elemek igazodjanak a vállalati stratégiához és a projektérettség egy magasabb szintre lépjen, ezzel is biztosítva a sikeresebb végrehajtást.

Kremmer László
alelnök, PMI Budapest, Magyar Tagozat

<< vissza a tartalomjegyzékhez

2nd Annual Project Zone Congress 

pzThe 2nd Annual Project Zone Congress, irrespective of methodologies or domains of project management will bring together practitioners and the brightest minds to achieve faster and better project completions and drive Business Focused PM Excellence. The streamed approach keeps relevant presentations together; The Agile at Project, Program and Enterprise Level; People in Projects and Programs, Portfolios and PMO - but within this framework, the new insights to be gained from listening to other peoples approach to resolving you problems, or challenges is unique to Project Zone.

Date: Monday, April 28, 2014 to Wednesday, April 30, 2014

Place: Westin Grand

Visit website: http://projectzonecongress.com/

Register: http://projectzonecongress.com/event-signup

Agenda: http://projectzonecongress.com/session-schedule

<< vissza a tartalomjegyzékhez

A Project Management Institute néhány díja és díjazottja 2013-ban 

A hagyomápoland chapternyoknak megfelelően idén októberében is sor került a 2013-as nyertes pályázatok kihirdetésére és a díjak kiosztására. 1974 óta a PMI azokat a személyeket, csoportokat és szervezeteket tünteti ki, akik a projekmenedzsment területén kimagasló eredményt értek el, elkötelezett és kitűnő munkát végeznek a projektmenedzsment jelene és jövője érdekében.
Az év projektjéért járó elismerést és díjat az Adelaide Desalination elnevezésű dél-ausztráliai projekt kapta, melyről összefoglaló videó is elérhető:
http://www.youtube.com/watch?v=SIPleb0y0jg
.
 

Érdemes  megemlíteni továbbá, hogy az év PMI tagozatának II. kategóriájában a lengyel chapter végzett az élen.
A további díjazottak és a díjkategóriák az alábbi oldalon érhetők el:

http://www.pmi.org/en/About-Us/Press-Releases/2013-Award-Recipients.aspx

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Beruházás, export, innováció, globális gondolkodás: az Ön cége felkészült, hogy a következő szintre lépjen? - KKV felmérés 

A Piac & Profit, a KKV-k oldala, valamint az OTP Hungaro-Projekt Kft, az EU-források és a pénzügyek tanácsadója egy egyedülálló közös kezdeményezésre kéri fel Önt az alábbi felmérés keretében, aminek célja többes. A legfontosabb ezek közül, hogy a felmérésben résztvevő vállalatok - a felmérésből készülő összefoglaló tanulmány segítségével, amelyet minden kitöltőnek megküldünk - megismerjék a piaci környezetet és ebből lendületet gyűjtve, maguk is aktív haszonélvezői legyenek az EU-támogatásoknak.

Kitöltési határidő: 2013. december 20.

Értékes ajándékok és kedvezmények!

  • Ingyenesen elkészíti az OTP Hungaro-Projekt Kft. vállalkozása forrástérképét a várható 2014-2020-as EU-s források alapján! (Az első 50 kitöltőnek tudják garantálni a lehetőséget, amelyre igényét a kérdőív során jelezheti.)
  • Az első 50 kitöltő továbbá egy VIP alkalmi részvételt nyer a Piac & Profit Konferenciaközpont egy szabadon választott tavaszi KKV-Akadémia rendezvényére!
  • Minden kitöltő, aki 2014. január 31-ig legalább fél éves szerződést köt az OTP Hungaro-Projekt Kft. nemzetközi havidíjas szolgáltatásainak bármelyikére, annak az első három hónap havidíját elengedjük. (Amennyiben ezt igénybe kívánja venni, kérjük, keresse az OTP Hungaro-Projekt Kft. kollégáit: https://www.otpbank.hu/otphungaroprojekt/hu/kapcsolat.

További információk: http://otphp.marketingplus.hu/felmeres/

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Caravaggiótól Canalettóig: Az itáliai barokk és rokokó festészet remekművei 

A 17. és a szepmu logo W 018. századi itáliai festészet uralkodó stílusáramlatait, a műfajok, technikák és témák rendkívüli gazdagságát, valamint a korszak kiemelkedő művészegyéniségeit mutatja be a Szépművészeti Múzeum Caravaggiótól Canelettóig című kiállítása. A tárlaton több mint 100 mester 140 remekművével találkozhat a nagyközönség. A legtöbb művel, szám szerint kilenccel, a korszak kiemelkedő festőgéniusza, Caravaggio szerepel a kiállításon.
A válogatás alapját a Szépművészeti Múzeum Régi Képtára nemzetközileg is nagyra becsült olasz barokk és rokokó gyűjteményének 34 főműve alkotja, amelyet 106, tizenegy ország hatvanhét gyűjteményéből Budapestre érkező remekmű egészít ki. A kölcsönző intézmények között szerepel többek között a washingtoni és a londoni National Gallery, a párizsi Musée du Louvre, a madridi Museo del Pr
ado és a Museo Thyssen-Bornemisza, a firenzei Galleria degli Uffizi, a berlini Gemäldegalerie, a drezdai Gemäldegalerie Alte Meister, a bécsi Kunsthistorisches Museum és a római Galleria Borghese. A tárlat anyaga nemzetközileg is figyelemre méltó, hiszen ilyen léptékű,a korszak itáliai festészetének egészét bemutató, átfogó kiállítás évtizedek óta nem volt a világon.

A kiállítás 2013. október 26. és 2014. február 16. között látogatható.

http://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/caravaggiotol-canalettoig-905 

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Elnökségi ülések 

A PMSZ legutóbbi elnökségi ülését 2013. december 3-án tartotta. A PMI Budapest, Magyar Tagozat legutóbbi elnökségi ülését 2013. december 5-én tartotta.

A következő elnökségi ülések időpontjáról az alábbi email címeken érdeklődhet: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Felhívjuk a figyelmet, hogy az elnökségi üléseink nyitottak, minden tagot szívesen látunk.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Aktuális képzési programok  

Aktuális képzéseinkről bővebben:

http://pmi.hu/index.php/kepzesek-minositesek/aktualis-kepzesi-programok

http://www.pmsz.hu/pmsz/kepzesek

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Szervezeti tagjaink, szponzorok 

Szponzorok

<< vissza a tartalomjegyzékhez

A képzési programok megjelentetésének feltételei 

Hírlevelünkben a PMSZ és PMI tagozat elnökségei 2005. január 12-i döntésének megfelelően minden projektmenedzsment témájú képzési programról hírt adunk, amely megfelel a következő feltételeknek:

  • a képzésnek konkrét, meghirdetett időpontja van,
  • a képzésre a rendező szervezet a PMSZ és a PMI tagozat tagsága számára legalább 10%-os díjkedvezményt nyújt,
  • a képzést rendező szervezet megküldi a képzés adatait a hírlevél lapzártájáig (az elnökségi ülést követő héten hétfő délutánig) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Szerkesztési és terjedelmi okokból egy képző szervezettől legfeljebb 3 aktuális képzési program adatait jelenítjük meg a hírlevélben.
Ezúton felhívjuk tisztelt tagtársaink, tagszervezeteink figyelmét, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és várjuk a feltételeknek megfelelő képzési programok adatait.

PMSZ/PMI kapcsolattartás
A szervezeti tagsággal kapcsolatos bármilyen kérdéssel kérjük, keresse Ódorné Kovács Ildikó titkárságvezetőt az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: 06 30 723 1788
E-mail : Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Projektmenedzsment Hírlevelet havi rendszerességgel kiadó szervezetek:

  • Magyar Projektmenedzsment Szövetség - www.pmsz.hu 1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 29/B
  • PMI Budapest, Magyar Tagozat - www.pmi.hu 1117 Budapest, Neumann János u. 1.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


A Projektmenedzsment Hírlevél szerkesztőbizottsága 
Felelős szerkesztő: Rusz Ágnes
Szerkesztőbizottság: Vereczkei Brigitta, PMP, Kővári Zoltán
A Visszhang tartalmáért köszönet illeti: Csényi Sándort

A hírlevéllel kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, kérdéseit és kéréseit a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldheti el.

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

   itshlogo
logo turkiz

unnamed

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár