Hírlevelünk tartalmából:  

Üzenetünk 

A nyári szünet után a megszokott tartalommal, rovatainkkal, ám részben új külsővel jelentkezünk. Szeptembertől újra beindult a projektmenedzsment élet, melyet a PMSZ és PMI Budapest, Magyar Tagozat nagyszabású, komoly szervezési munkálatokat igénylő rendezvényei, a jubileumi 20. Körkapcsolás és az Art of Projects budapesti nemzetközi PMI konferenenciák is igazolnak. A két rendezvényről, a pontos progamról, a jelentkezésről a "Hónap témái" rovatban, alább olvashatnak.

A PMI Budapest, Magyar Tagozat honlapja a nyár folyamán megújult. Ennek köszönhetően a PM Hírlevél mindkét oldalon elérhetővé vált.

Jó olvasást kívánunk, várjuk Önöket rendezvényeinken!

<< vissza a tartalomjegyzékhez

A hónap témái 

Art of Projects PMI Budapest Conference 

10év pmi 2Tíz éve alakult a PMI (Project Management Institute) hazai tagszervezete. A PMI Budapest, Magyar Tagozat nemzetközi konferencia megrendezésével, a magyarországi projektmendzsment társadalommal együtt köszönti az évfordulót, mely alkalom egyben a nemzetközi projektmenedzsment világnap hazai központi eseménye is lesz. Itt kerül bemutatásra továbbá a PMBOK 5th Edition, a projektmenedzsment szakma alapkönyvének magyar nyelvű kiadása is.

 A konferencia programjában neves külföldi előadók a projektmenedzsment világ legújabb módszereit, gondolatait mutatják be, elősegítve ezzel a PM területén az innovatív, nyitott gondolkodás továbbfejlődését, inspirálva a hazai projektmenedzsereket és konzultánsokat. A műhelymunkák során alkalom nyílik az újdonságok magyarországi megvalósulásáról való beszélgetésre, illetve a hazai helyzet nemzetközi tükörben való megméretésére is.

A konferencia programjában a PM azon területei kapnak helyet, melyekben az elmúlt években gyors ütemű fejlődés ment végbe, illetve melyek nemzetközi viszonylatban komoly érdeklődésre tartanak számot.

A konferencia előadói a hazai korreferátumok mellett:

 • 2013 Pulse of the ProfessionTM : The High Cost of Low Performance
  by PMI Vice president: Zbigniew J. Traczyk
 • PMO and portfolio management előadás és workshop
  by Peter Taylor (Author, Speaker, Trainer and Consultant)
 • Agile Project Management előadás és workshop
  by Liam Dillon (PMP, PMI-ACP, PgMP)

A konferencia nyelve angol. A konferencia moderátora: Prof. Bőgel György (CEU University).

További információk és jelentkezés: www.pmi.hu/conference

<< vissza a tartalomjegyzékhez

20 Körkapcsolás: Aki kimarad, az lemarad?! Projekt-, Program- és Portfoliómenedzsment Alkalmazások  2013 

A MagyaPMSZ natur kivagvar Projektmenedzsment Szövetség 2013. október 17-én tartja a Körkapcsolás sorozat sorban huszadik, jubileumi Körkapcsolás rendezvényét. Az egésznapos konferenciának ezúttal a ExperiDance Rendezvényház és Konferencia Központ ad helyet.

Az alkalom célja áttekintést adni a röviden 3PM-ként is emlegetett Projekt-, Program- és Portfóliómenedzsment piac nemzetközi és hazai állapotáról, jelentős szereplőiről és a hazai tapasztalatokról. A tervezett programban helyet kapnak termékbemutatók, tanácsadói/integrátori, valamint végfelhasználói esettanulmányok és független piaci elemzői előadás is.

Utolsó, hasonló témájú rendezvény 2007-ben volt a PMSZ szervezésében. Ez alkalommal szeretnénk kiemelt figyelmet szentelni a 3PM piac legfontosabb változásainak, a gyártói prioritások átalakulásának, az időközben megjelent és mára erőteljes trendeknek, úgy mint a Cloud/SaaS alapú megoldások, agilis projekt menedzsment, mobileszköz-támogatás stb.

A 20. Körkapcsolás rendezvény időpontja: 2013. október 17. csütörtök, 9-17 óra.
További információk, részletes program és jelentkezés:
http://www.pmsz.hu/pmsz/rendezvenyek/20-korkapcsolas-konferencia

Jelentkezni csak a honlap online felületén lehet!

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Az Év Projektmenedzsere Díj 2013. pályázat 

Tizenharmadik alkalommal jelent meg az „Év Projektmenedzsere Díj" pályázat. Pályázzon és legyen Ön az év projektmenedzsere!

Pályázni mindenképpen érdemes. Ugyan az év projektmenedzsere csak egy valaki lehet, de több pályázó számára is biztosítunk bemutatkozási lehetőséget különböző fórumokon.

 • Előadás tartása a PM Szakmai teadélutánon,
 • Megjelenés a hírlevélben és a honlapon.

1. A pályázat célja

 • Kiemelkedő projektmenedzserek felkutatása és teljesítményük bemutatása a szakmai-üzleti közvéleménynek.
 • A projektmenedzsment szakma elismertségének növelése.
 • A projektmenedzsment kultúra fejlesztése (jó példa és kiemelkedő gyakorlat bemutatásával).
 • A díj nyertese jogosulttá válik az IPMA Achievement Award nemzetközi pályázatán való részvételre.

Az alapítók a díjjal is hozzá szeretnének járulni a magyarországi projektmenedzsment kultúra fejlődéséhez.

2. A pályázat kiírója és a Díj adományozója: a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla (PM Tábla), a projektmenedzsment szakmai szervezetek közössége.
A PM Tábla létrejöttét, működését a PM Tábla az „Év Projektmenedzsere Díj" kiírási rendszere című alapító dokumentuma tartalmazza, ami az alábbi web helyen található: www.evprojektmenedzsere.hu.

A pályázatokat 2013. október 1. éjfélig kell elektronikusan a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre megküldeni.

Eredményhirdetés: a nemzetközi projektmenedzsment világnaphoz kapcsolódóan.

További információk az alábbi dokumentációból kapható: Letöltés.

A felhívást kérjük juttassa el minden ismerős projektmenedzser kollégának, hogy minél többen élhessenek a pályázati lehetőséggel.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

PMSZ/PMI információk 

Megújult a PMI Budapest, Magyar Tagozat honlapja 

2013 nyarán új arcot öltöttünk. A webes technológiák gyors fejlődése szükségessé teszi a folyamatos megújulásokat. A mostani változtatással olyan megoldást választottunk, amiben a fejlődésen túl a PMI központhoz való kapcsolódás is szempont volt mind arculatban, mind a szolgáltatások integrálódásában. Nagy reményekkel és várakozásokkal bocsájtottuk útjára ezt a fejlesztést, megközelítést, várva a visszajelzéseket, észrevételeket, ötleteket.

Persze ezt az új, sok észak-amerikai, távol-keleti tagozathoz hasonló és ugyanúgy üzemeltett portált igazán értékké a közösen, az elnökség és minden, a projektmenedzsment iránt érdeklődő által bővített, érdekes, a szakmai közösség érdeklődésére reflektáló TARTALOM teszi.

A sikeres honlap csak a keret, amibe közösen fessük fel a hazai közösséget tükröző szép és modern képet.

Szalay Imre

a PMI Budapest, Magyar Tagozat Elnöke

<< vissza a tartalomjegyzékhez

PMSZ Közgyűlés 

Az alapszabály módosítása a 2011. évi CLXXXI. Civil tv rendelkezései miatt a közhasznú jogállás megtartása miatt szükséges. A módosított alapszabályt 2014. május 31-ig be kell nyújtani a cégbírósághoz. A 2013. április 24-én a közgyűlés által elfogadatott alapszabályt a cégbíróság pontosításra visszaküldte a Fővárosi Törvényszék 9.Pk.60.241/1997/20. sz. végzésére tekintettel.

Az ismételt közgyűlést 2013. szeptember 04-én 15:30 órára hirdette meg a Magyar Projektmenedzsment Szövetség.

Alapszabály módosítás főbb pontjai:

 • Fogalmi pontosítások. (Közhasznúsági melléklet használat).
 • A tiszteletbeli tagotat a közgyűlés választja.
 • A Számvizsgáló bizottság szövegi átfedés pontosítása.
 • Ügyvédi záradékolás pótlása.

Az előterjesztett Alapszabály módosítást a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Aktuális rendezvények 

Az új debreceni Labdarugó Stadion építési munkáinak a megtekintése: PMSZ Építési Tagozat, MTÉP 7. Eljárások - Infokommunikáció fókuszterülete 

Időpont: 2013. október 8. kedd, 13:00
Helyszín: HUNÉP Irodaház Debrecen, Simonffy u. 34-36.
Téma: Az új debreceni Labdarugó Stadion építési munkáinak a megtekintése
Előadók: Hegymegi István, általános vezérigazgató helyettes HUNÉP; Dezső Zsigmond, statikus vezető tervező, HYDRASTAT Mérnöki Iroda Kft.

További információk és jelentkezés:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.http://www.pmsz.hu/pmsz/rendezvenyek/debreceni-uj-labdarugo-stadion-epitesi-munkainak-megtekintese-pmsz-epitesi-tagozat

A PMSZ ÉT ezévi rendezvényeinek várható időpontjai és tematikái:

 • November 12., kedd: új ferencvárosi labdarugó stadion megtkeintése.
 • December 3., kedd: Várbazár építkezés megtekintése.
 • December 4., szerda: klubnap. A 2012. évi Építési Nívódíjjal kitüntetett épületek bemutatása, a tagozat munkájának értékelése, a jövő évi feladtok meghatározása.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Visszhang  

PM Szakmai teadélután szeptember 

A Magyar Projektmenedzsment Szövetség és a PMI Budapest, Magyar Tagozata őszi rendezvényén zsúfolt programokkal nyitotta az évadot. A szakmai programot óriási érdeklődés előzte meg. A nagytermet zsúfolásig megtöltő hallgatóság Schäffer Beáta ACC, vezetői coach az Az „Y generáció" - Az ifjú titánok fejlesztésére miképpen alkalmas a személyre szóló támogatás, a coaching témakörében tartott prezentációját hallgathatta meg. Az előadó az ifjú titánokat - az ezredforduló fiatal vezetőit elemezve sok éves vezetői tapasztalatait közvetlen és meggyőző érvelésekkel egészítette ki. Az elhangzott előadás slide-jai az alábbi oldalról tölthetők le:
http://www.slideshare.net/kremmer/ifj-titnok-a-vezetsben-avagy-az-y-generci

DSC 0040

DSC 0097

További képek: www.facebook.com/PMI.Budapest

<< vissza a tartalomjegyzékhez

 FŐVOSZ Projektmenedzsment Klub 

A FŐVOSZ Projektmenedzsment Klub nyitó fórum-délutánján Tárnoki Péter főtitkár a tárgyalót megtöltő hallgatóság figyelmébe két exkluzív előadást ajánlott. Az első előadó Dr. Lugosi Erzsébet (PMP, IPMA, CISA, CRISC, ITIL) a projektek "Érettség-Érték-Siker" összefügéseit világította meg. Elméleti és gyakorlati tapasztalatait felhasználva elemezte a vállalati siker, a projektérték, a projektkultúra-érettség viszonylatait. A második előadást Hajdú Miklós (SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar), az IPMA Dubrovniki világkongresszus jegyzett előadója tartotta. Prezentációjában "Mindent amit tudni akartál a PERT-ről, csak nem merted megkérdezni..." témakörét dolgozta fel. Ezúttal is sikeresen elgondolkodtató és élénk vitára késztető volt előadása.

DSC 0022

<< vissza a tartalomjegyzékhez

PM Műhely szeptember  

Telt házas volt a 16. PM Műhely összejövetele is, melyen két felkért szakértő tartott vitaindító előadást. A téma "A projektek kockázatmenedzsmentje" volt. Dr. Fekete István (Corvinus Egyetem) és Bartalis Krisztina (Vodafon Magyarország) az elmélet és gyakorlat oldaláról, közösen tárták fel a megválaszolandó kérdéseket. Esettanulmányokban bemutatott tapasztalataik alapján világítottak rá a megválaszolandó kérdésekre és azok hatékony megoldására. A kiegészítő és tartalmas hozzászólásokkal együtt sikeresen került feldolgozásra a "Kockázatmenedzsment a projektmenedzsmentben" témaköre.

DSC 0032

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Építéstudományi Egyesület, Építéskivitelezési Szakosztály: Projektmenedzser előadássorozat 35. és 36. előadása 

A PMSZ Építési Tagozata és az Építéstudományi Egyesület közös szervezésében folytatódott a Projektmenedzser előadássorozat is. Ezúttal a 35. és 36. előadásokra került sor. Loppert Zoltán okl. építőmérnök (LANDSON Mérnökiroda Kft. ügvezető igazgatója) témája a "FIDIC alapokon megkötött szerződések" elemzése volt. Prezentációját a FIDIC szerződéskötési rendszer átható ismerete és az okl. projektmenedzseri - vállalkozói tapasztalata alapozta meg. A második témakörben Horváth György okl. építészmérnök (Óbuda Group, Fortuna Manager Kft. vállalkozási osztályvezető) "Projektmenedzsment problémái az építőiparban" címmel tartott ismertetést. Előadásában felhasználta az okl. szervező szakmérnöki, vállalkozás vezetési, PMSZ Építési Tagozat elnöki tapasztalatait. A rendkívül élénk hozzászólások alapos vitákat, hasznos érveléseket generáltak.

DSC 0055

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Projektmenedzsment világ 

Az év projektmenedzsment szakdolgozata 

Az idei évben első alkalommal került megrendezésre „Az év projektmenedzsment szakdolgozata, diplomamunkája" című pályázat. A pályázatot kiíró szervezetek a PMI Budapest, Magyar Tagozat, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség és a HTE voltak. A verseny a kiírás alapján nyitott volt mindazok számára, akik bármely magyarországi felsőoktatási intézményben vagy határon túli magyar nyelvű képzésben benyújtottak magyar vagy angol nyelvű, projektmenedzsment témájú vagy ahhoz szorosan kapcsolódó szakdolgozatot/diplomamunkát vagy olyan diploma projektet zártak sikeresen, ahol a projektmenedzsment módszerek és eszközök alkalmazásra kerültek, és azt sikeresen megvédték a 2011. vagy 2012. tavaszi vagy őszi félév során.

Büszkén vehettük tudomásul, hogy felhívásunkra 14 pályázat érkezett. A projektmenedzser szakmából felkért 20 bíráló több héten keresztül végezte a szakmai és formai értékelést az előzetes kiadott kérdőív alapján az egyes területekre adott pontszámok segítségével.

Ennek végeredményeként mint azt már az ünnepélyes díjkiosztón nyilvánosságra hoztuk az első díjat 2013-ban

Szentgyörgyi Attila nyerte, dolgozatának címe: Agilis módszerek skálázhatóságának vizsgálata nagyvállalati környezetben, konzulense: Dr. Sebestyén Zoltán és Juricskay Zoltán.

Különdíjban részesültek:

Lajos Norbert, dolgozatának címe: Agilis projektmenedzsment az üzleti intelligencia területén, konzulense: Dr. Klimkó Gábor.

Kőmives Gábor, dolgozatának címe: Kockázatmenedzsment egy szolgáltatóközpont kialakításánál, konzulense: Dr. Sebestyén Zoltán.

A pályázatot kiíró szervezetek nevében ezúton is gratulálunk az első helyezettnek, a különdíjasoknak és konzulenseiknek. Egyúttal megköszönjük a bírálók munkáját is, akik lelkiismeretesen végezték önkéntes munkájukat. Bízunk benne, hogy az első pályázat sikere tovább ösztönzi a lehetséges indulókat, így hasonló mennyiségű és minőségű pályázat érkezik a következő évben is.

dijatado

További képek: www.facebook.com/PMI.Budapest

<< vissza a tartalomjegyzékhez

PMSZ ÉT: Épületlátogatások MÉK regisztrációja 

A Magyar Projektmenedzsment Szövetség, az Építési Tagozat által szervezett épületlátogatásait a Magyar Építész Kamaránál regisztráltatta, így azok beszámíthatók az építésügyi területen szakmagyakorlók számara előírt kötelezően előírt, de a szabadon választott továbbképzésbe.

Az épületlátogatások MÉK nyilvántartási száma: 2013/232. 

Továbbképzés jellege: épületlátogatások
Időtartam: alkalmanként 4 óra
Témakör: Építési munkahely látogatások a PMSZ Építési Tagozatának szervezésében
Pontérték: 1 pont

2013. szeptember 13-án már megtörtént az első látogatás, a résztvevők a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Campus Főépületének rekonstrukciós munkáit tekintették meg.

A további programok:

 • Debrecen, a Nagyerdei Stadion építési munkáinak megtekintése,
 • új ferencvárosi labdarugó stadion (Budapest) építkezésének megtekintése,
 • Várbazár (Budapest) építési munkáinak megtekintése.

A programok konkrét időpontjai a PMSZ (www.pmsz.hu) honlapján tekinthetők meg, illetve a jelentkezésekkel kapcsolatos tudnivalók ott találhatóak vagy lesznek megtalálhatók.
A programokhoz csatlakozik a Szent István Egyetem Ybl Miklós Műszaki kara, ahonnan rendszeresen kb. 15 hallgatóval vesznek részt a rendezvényeken.
A programokon való részvétel díjtalan. (A felmerülő utazási költségeket a jelentkezőknek kell állni.)
A jelentkezőket - a korlátozott létszám alapján - elsősorban a PMSZ, PMI Budapest, Magyar Tagozat, a FŐVOSZ és az ÉTE tagjaitól várjuk.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

8 alkalmas nyílt akciótanulás workshop projektvezetők, tanácsadók és projektcsapat-tagok fejlesztésére 

Gyakorlati tudásra vágysz? Kíváncsi vagy, hogy látják a problémádat mások? Ki mivel próbálkozott már hasonló esetben, és milyen eredménnyel? Ki mit tenne a helyedben? Volt valami, ami működött? Te segítenél a tapasztalatoddal, tudásoddal másoknak? Te mit tennél mások helyében? Jelentkezz az októberi Akciótanulás programunkra. A téma mindig aktuális, mindig más, és olyan tudással gazdagodsz, amit könyvekben, más tanfolyamokon nem találsz meg.

Kiknek ajánljuk:

Projektvezetőknek, projektekben dolgozóknak, projekt-koordinátoroknak, szponzoroknak, és mindenkinek aki valaha is találkozott már nehezen megoldhatónak tűnő problémával munkája során.

Mi az akciótanulás?

Tanulás és problémamegoldás egyben. Valós helyzeteket, eseteket dolgozunk fel, elemzünk, levonjuk a tanulságokat. Az esetfeldolgozás során tapasztalatok, ötletek és már bevált megoldások kerülnek felszínre. A módszer segíti a tisztánlátást, és sémát ad a problémák strukturált feltárásához és megoldásához.

Mit kínál az akciótanulás?

 • Gyakorlati, „on-the-job" tanulást
 • Tudástranszfert
 • Eltérő szakmai tapasztalattal rendelkező kollégák közt biztosítja a tapasztalatok megosztását, a tudásátadást
 • Problémamegoldást
 • Elakadt projektjében, vagy nehéz helyzetekben gyakorlati megoldás születhet a résztvevők tapasztalataira, tudására épülve
 • A tanfolyamokon szerzett tudásanyagot „éles helyzetekben" lehet bevetni, megosztani
 • 5-8 fő fejlesztését egyidejűleg

Időpont: 2013. október 16-tól hetente, 8 alkalommal, alkalmanként 2-3 óra.

További információ:
http://projektcoach.hu/mi-az-akciotanulas/
http://projektcoach.hu/kapcsolat/

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Aktuális képzési programok  

Aktuális képzéseinkről bővebben:

http://pmi.hu/index.php/kepzesek-minositesek/aktualis-kepzesi-programok

http://www.pmsz.hu/pmsz/kepzesek

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Szervezeti tagjaink, szponzorok 

Szponzorok

<< vissza a tartalomjegyzékhez

A képzési programok megjelentetésének feltételei 

Hírlevelünkben a PMSZ és PMI tagozat elnökségei 2005. január 12-i döntésének megfelelően minden projektmenedzsment témájú képzési programról hírt adunk, amely megfelel a következő feltételeknek:

 • a képzésnek konkrét, meghirdetett időpontja van,
 • a képzésre a rendező szervezet a PMSZ és a PMI tagozat tagsága számára legalább 10%-os díjkedvezményt nyújt,
 • a képzést rendező szervezet megküldi a képzés adatait a hírlevél lapzártájáig (az elnökségi ülést követő héten hétfő délutánig) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Szerkesztési és terjedelmi okokból egy képző szervezettől legfeljebb 3 aktuális képzési program adatait jelenítjük meg a hírlevélben.
Ezúton felhívjuk tisztelt tagtársaink, tagszervezeteink figyelmét, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és várjuk a feltételeknek megfelelő képzési programok adatait.

PMSZ/PMI kapcsolattartás
A szervezeti tagsággal kapcsolatos bármilyen kérdéssel kérjük, keresse Ódorné Kovács Ildikó titkárságvezetőt az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: 06 30 723 1788
E-mail : Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Projektmenedzsment Hírlevelet havi rendszerességgel kiadó szervezetek:

 • Magyar Projektmenedzsment Szövetség - www.pmsz.hu 1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 29/B
 • PMI Budapest, Magyar Tagozat - www.pmi.hu 1117 Budapest, Neumann János u. 1.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


A Projektmenedzsment Hírlevél szerkesztőbizottsága 
Felelős szerkesztő: Vereczkei Brigitta, PMP
Szerkesztőbizottság: Kővári Zoltán, Rusz Ágnes
A Visszhang tartalmáért köszönet illeti: Csényi Sándort

A hírlevéllel kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, kérdéseit és kéréseit a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldheti el.

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

   itshlogo
logo turkiz

unnamed

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár