Hírlevelünk tartalmából:  

Üzenetünk 

A vezetés tanulható vagy arra születni kell?
A projektmenedzs
ment feladatkör sokféle tudást, képességet igényel. Hiszen természetszerűleg ismerni és használni kell a projektmenedzsment módszertant, szükséges a projekt témáját adó iparág, terület technológiájának áttekintő értése, elengedhetetlenek az interperszonális képességek, és olyan személyes tulajdonságok is fontosak a sikerhez mint az átfogó szemléletmód, lényeglátás, a bizonytalanság magas fokú tolerálása, az integritás, az önállóság és a következetesség. Hogyan érhető el kiemelkedő tudás, az alkalmazás képessége a technikák, módszertanok, a funkcionális ismeretek terén, és hogyan fejleszthetők az emberi kapcsolatokban, az emberekkel való bánni tudásban a jártasság és a személyes tulajdonságok? A különböző típusú elemek nyilván különböző módon épülnek fel, tanulhatók, taníthatók.
Mennyire hódítottak teret az új módszerek a képzésben, használjuk-e a webes vagy a szimulációs módszereket az ismeretátadásban? A
mentorálás, a munka közbeni tanulás általános-e a projektmenedzsment-képzésben? Még az új tanulási módszerek széleskörű alkalmazását figyelembe véve is megoszlanak a vélemények, hogy mindezekkel lehet-e a jó projektmenedzserből kiváló, vagy ez utóbbihoz nem tanulható érzék kell, a kiválóságra születni kell. És ha már a képzési módszerek megújulását is említettük, változik-e az idő függvényében a jóság vagy akár a kiválóság elérésének lehetősége?

A tapasztalat érleli a kiemelkedő vezetőt?

A projektmenedzsment kompetencia sokrétegűsége már jelzi, hogy a hosszabb felkészülés, a tapasztalat érleli, érlelheti a kiválóságot. De meddig tanulható az intuíció? Ha a gyakorlati tapasztalat fontos, lehet-e az egyetemen alaptantárgy a projektmenedzsment vagy posztgraduális stúdiumként értelmezendő? Elért-e már a projektmenedzsment szakmaisága addig, hogy itthon (és/vagy a nagyvilágban) önálló diploma legyen? Vagy nem kell-e, mint az orvosoknál az önálló címért, még egy rezidens időszakot is teljesíteni? Meg vannak-e ehhez a feltételek, mi lehetne az aspiránsból való továbblépés kritériumrendszere?

A legjobb gyakorlatok összessége vagy önálló diszciplína a projektmenedzsment?
Ez is gyakran felmerülő gondolkodnivaló - Magyarországon különösen, itt késhegyre menő vitákhoz is vezetett többször is az erről való diszkusszió. Jelentik-e a projektmenedzsment tudás magasabb fokát a legjobb módszertanokra támaszkodó, s a gyakorlati tapasztalatot is számon kérő minősítések, vagy szigorúan egyetemi (esetleg posztgraduális) diplomához kell kötni a projektmenedzsmentet, ez adhat csak igazi értéket, elismertséget? Ezt devalválják az üzleti megfontolásokat sem teljesen kizáró minősítési és képzési rendszerek? Ugyanakkor a munkatapasztalat nélküli diplomás vezető igazi projektvezető lehet-e az okmányok átvételével? Van olyan erős, tanulható tudományos háttér ezen a területen, ami a már bevett szakmákat jellemzi? Fejlődik-e ez a tudomány a saját belső fejlődési útján, van-e egyetemi kutatói háttere a projektmenedzsment diszciplínának vagy csak a gyakorlattal épül és csupán más tudományterületek eredményeit integrálja?

Ezekkel a gondolatokkal ajánlom mindenki figyelmébe a 18. Körkapcsolást és a 9. Projektmenedzsment világnapot, november 8-át, amikor az Év Projektmenedzsere díj is átadásra kerül. A fenti problémakör teljes egészében egy, sőt több Körkapcsoláson sem beszélhető végig. Így hát addig is, azután is gondoljuk végig, vitassuk meg ezeket a kérdésköröket fejlődő e-fórumainkon, a LinkedIn-en, a Facebook-on és persze a személyes találkozásink, összejöveteleink alkalmával is.

Szalay Imre
elnök PMI Budapest, Magyar Tagozat

<< vissza a tartalomjegyzékhez


A hónap témái 

18. Körkapcsolás: Hogyan lehet elsajátítani a projektmenedzsmentet? - Projektmenedzsment kompetenciák fejlesztése 

Téma: Hogyan lehet elsajátítani a projektmenedzsmentet? - Projektmenedzsment kompetenciák fejlesztése
Időpont: 2012. November 08. csütörtök, 13:00 - 18:00
Helyszín: Oxygen Rendezvényközpont, 1139 Budapest, Frangepán utca 46.

18. Körkapcsolás rendezvényünk azt a kulcskérdést járja körül, hogy napjainkban a projektmenedzserek számára milyen fejlesztési lehetőségek adottak, azok hogyan épülnek egymásra, mennyire válnak be a gyakorlatban. Mindezt megvizsgáljuk az oktatást igénybevevők, a szolgáltatást nyújtók és PM erőforrás gazdák szempontjai alapján is. Így az előadók és a résztvevők között számítunk egyetemi előadók, trénerek, coach-ok, on-the-job tréninget nyújtók, PMO vezetők, projektalapon működő vállalatok HR szakemberei, gyakorló, kezdő és szenior projektvezetők részvételére. Bízunk benne, hogy a kerekasztal beszélgetés során a fenti témák megvitatásán túl lehetőség lesz arra is, hogy a szakmai szövetségek PM fejlesztésben betöltött szerepéről közösen gondolkodjunk.

Kérdések, melyeket körüljárunk:

Első kör
"Kínálat"
Második kör
"Kereslet"

Milyen fejlesztési formák vannak?
Mire jogosítanak fel az egyes formák?
Kinek, és mire ajánlottak ezek?
Hogyan épülnek egymásra?

    Melyik fejlesztési forma hogyan válik/vált be?
Mik a tapasztalatok?
Milyen kiegészítések kellenek még hozzájuk?
Hogyan függnek egymástól?
Hogyan fejlesztik a kultúrát?
Mi motiválja őket?
  


A részletes programról, a jelentkezésről következő hírlevelünkben küldünk tájékoztatót.


<< vissza a tartalomjegyzékhez 

Póthatáridő - Év Projektmenedzsere díj 

 
A Projektmenedzsment Kiválóság Tábla technikai okok miatt meghosszabbítja a 2012. évi "Év Projektmenedzsere" díj pályázatanának beadási határidejét. Az új határidő: 2012. október 08. (hétfő). A pályázat egyéb feltételei változatlanok.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Aktuális rendezvények 

Projektmenedzsment Szakmai teadélután - szeptember 

Időpont: 2012. október 17. szerda, 17:00
Helyszín:
 KPMG székház, 1139 Budapest, Váci út 99.
Téma:
A Fesztiválprojekt
Előadó:  Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója, ügyvezető igazgató Sziget Kft.
A beszélgetést moderálja:
Sárközi László
Facebook

A rendezvényre jelentkezni az alábbi linken lehet:
http://www.pmsz.hu/pmsz/projektmenedzsment-szakmai-teadelutan-jelentkezesi-lap
 
 

 Az októberi teadélután vendége és témája talán nem a megszokott, hagyományos módokon kapcsolódik a projektmenedzsmenthez. Hogy mégis mennyiben projekt és mit is jelent a projektmenedzsment egy gigantikus méreteket öltő rendezvény, nevén nevezve a Sziget Fesztivál esetében? Hogyan lehet évről évre megismételni, ugyanakkor folyamatosan fejlődni, egyre profibbnak lenni, míg végül a European Festival Awards szavazásán a kontinens legjobbjának választják? Kérdéseinkre az ötletgazda válaszol.
A Sziget Fesztivál főszervezőjével, a 2008-ban "Az év üzletembere" díjjal is kitüntetett Gerendai Károllyal beszélgetünk a "Kell egy hét együttlét!" projektmenedzsment hátteréről, összefüggéseiről.

PMI és PMSZ tagoknak a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Mindenkit szeretettel várunk!  

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Projektmenedzser előadássorozat 15. és 16. előadás: Építéstudományi Egyesület Építéskivitelezési Szakosztály 

Id őp ont: 2012. október 12. péntek, 14:30
Helyszín:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem "K" épület II. em. 11. - 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3.
Téma:
Corvin sétány projekt ismertetése (15. előadás); Projektmenedzseri feladatok burkolástechnikai projekteknél(16. előadás)Előadók: Radványi Gábor, okl. építészmérnök, főépítész Futureal Cégcsoport; Spránitz Ferenc, okl. építőmérnök, építésügyi szakértő, okl. szerkezetépítő szakmérnök-betontechnológus, elnök Esztrich és Ipari Padló Egyesület
Szervező
:
Szádeczky-Kardoss Gábor, okl. építészmérnök, projektmenedzser, Építéskivitelezési Szakosztály titkára

Előzetes jelentkezéseket a mobilszámon (0620-4927018, 0620-2418543) és a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen várjuk a terem korlátozott befogadóképessége miatt.
Mék engedélyekre kreditpontot adunk, a többi szakmagyakorlási engedélyekre igazolást adunk.
Várunk minden érdeklődőt!

<< vissza a tartalomjegyzékhez 

A MúzeumLiget PM feladatai - PMSZ Építési Tagozata és az MTÉP 7. Eljárások: Infokommunikáció fókuszterülete 

Időpont: 2012. október 10. szerda, 16:00
Helyszín:
Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt. földszinti tanácsterme (1033 Budapest, Hévízi út 3/a)
Téma: A MúzeumLiget PM feladatai
Előadó: Rostás Zoltán mestertanár, BME Építéskivitelezési Tanszék, a Múzeumi Negyed projektmenedzsere

Szervező: Horváth György (elnök PMSZ Építési Tagozat)

További információk és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

<< vissza a tartalomjegyzékhez

26th IPMA World Congress 


Időpont:
2012. október 29-31.
Helyszín: Kréta
, Görögország
Téma: Integrating Project Management Standards

http://www.ipma2012.gr/index.php

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Visszhang  

Projektmenedzsment Szakmai teadélután - szeptember 

A PMSZ és PMI Budapest, Magyar Tagozat közös szervezésében megrendezésre kerülő 21. Projektmenedzsment Szakmai teadélutánt rendkívüli érdeklődés előzte meg. A nyári szünet utáni első alkalommal a KPMG nagytanácsterme zsúfolásig megtelt szakmai hallgatósággal. A Sprint Consulting Kft. vezetői az agilis szoftverfejlesztési modellekről team munkában tartottak nagysikerű előadást. A témát felkészülten és a rájuk jellemző módon őszintén-hatékonyan-agilisan prezentálták az előadók. A vitafórumon dr. Bodó Árpád Zsolt vezető tanácsadó elnök válaszolt a kérdésekre.


<< vissza a tartalomjegyzékhez

 Bevezetés a projektportfólió-menedzsmentbe: PMSZ Építési Tagozata és az MTÉP 7. Eljárások - Infokommunikáció fókuszterülete 

 A PMSZ Építési Tagozata és az MTÉP 7. Eljárások - Infokommunikáció fókuszterülete szeptember 5-én kiemelt sikerrel tartotta szakmai rendezvényét. A résztvevők felállással és egy perces néma tiszteletadással nyilvánítottak részvétet a 2012 augusztusában elhunyt Kalmár János elnök vezérigazgatónak. Horváth György tagozat és fókuszterület vezető rövid nekrológban emlékeztetett a PMSZ-MÉTP munkáját támogató vezető-szakemberre. Ezt követően tartott előadást Raafat Raafat Mohamed tervező/projektmenedzser "Bevezetés a Projektportfolió-menedzsmentbe" címmel. Prezentációját több hozzászóló méltatta, kiegészítette és helyenként opponálta.
A színvonalas előadás és az azt követő vita utáni főbb megállapítások  a következők:
- A portfolió-menedzsmentre szükség van, alapja a stratégia, amely az elindítója, és a mozgatója, e nélkül nem megy.
- A stratégiai célok projekté való konvertálása, azok eredményeinek meghatározása, működtetésük az eredményességet döntően befolyásolják.
- Vannak már technikák, de ezek csak ott tudnak működni, ahol ennek megfelelő a vállalati kultúra. A számítógépes rendszerek bevezetése nem megy egyik napról a másikra, nem spórolható meg a betanulásra fordítandó idő és költség, amellyel nem igen számolnak.
- A konkrét módszertanok továbbvezető téma lehet a konkrét példákon keresztül.

A téma pdf formátumú összefoglalója a tagozat honlapunkba ágyazott részlegének szakmai anyagai között található meg.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Projektmenedzser előadássorozat 13. és 14. előadás: Építéstudományi Egyesület Építéskivitelezési Szakosztály 

 A nyári szünet utáni első alkalommal széles érdeklődési körre számot tartó témával folytatta előadássorozatát az Építéstudományi Egyesület Építéskivitelezési Szakosztálya. Szeptember 14-én a 13. és 14. előadásokra került sor. Dr. Nagyunyomi-Sényi Gábor (elnök ÉTE, Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgató) a "Közraktár épületegyüttes felújítási projekt ismertetése" címmel tartott előadást. Vagács József (ügyvezető igazgató MetControl Mérnöki Tanácsadó Kft.) a "4-es METRÓ Beruházás Építési Projekt projektmenedzseri feladatok" témakörében tartott átfogó prezentációt.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Bajor-Magyar Gazdasági Nap 

 A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezésében sikeres programmal került megrendezésre a Bajor-Magyar Gazdasági Nap szeptember 17-én. A résztvevőket Balogh Ilona (ügyvezetőigazgató-helyettes DUIHK) köszöntötte. A bajor-magyar együttműködést és annak kiemelt aktualitásait Gabriel A. Brennauer a Bajor Szabadállam képviseleti vezetője és Juhász Imre az NGM miniszteri főtanácsosa méltatta. Az innováció a gápjárműipar és a környezetvédelem témaköreiben elhangzott előadásokat kerekasztal beszélgetések követték. Az új anyagok és gyártási technológiák, a megújuló energiák és klaszter együttműködések mint a fejlődés motorjai kerültek kifejtésre az interaktív beszélgetések során.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

12. PM Műhely 

 Szeptember 20-án került megrendezésre az ősz első PM Műhely összejövetele. A Mészáros Gyula által írt bevezető gondolatok és a megvitatásra javasolt kérdések előzetesen olovashatók voltak az interneten. A sorban 12. Műhely témája: "Bizalomépítés a menedzsmentben" címen került meghirdetésre. A bevezető és vitaindító előadás a bizalomépítés szerepét, jelentőségét, feltételeit és összetevőit taglalta. Az ezt követő vitafórum a hatékony bizalomépítés gyakorlatát, szereplőit és felelősségi viszonylatukat műhelymunkában elemezte.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Coaching Szakmai Reggeli: KPMG Academy 

 A KPMG Akadémia Coaching Szakmai Reggelije ezúttal is több tekintetben egyedi, figyelemfelkeltő és különleges programot nyújtott. Az előadások megnyerően és gyakorlatias módon taglalták a coaching szemlélet múltbani és jelenbeni helyzetét. A vezetői kiválóság kutatások (Cservenyák Tamás) és az Executive Coach és Mentor Akadémia oldaláról (Friedl Zsuzsanna, Kiss Barna) az előadók prezentációjukban rávilágítottak a magyar és nemzetközi business coach szemléletmódjára.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Story based artificial intelligence: FŐVOSZ/IPMA Projektmenedzsment Klub 

  A FÖVOSZ/IPMA Projektmenedzsment Klub október 12-én "Story based artificial intelligence" címmel tartotta fórumdélutánját. A résztvevőket Tárnoki Péter főtitkár köszöntötte, aki felhívta a figyelmet a PM Akadémia-IPMACERT.HU aktuális eseményeire. Bevezető előadásában Haffner Péter a FÖVOSZ Young Crew vezetője az IPMA által is fontosnak tartott "Tapasztalatok áramoltatásának gondozása a projektmenedzserek között" témakört emelte ki. Szertics Gergely prezentációja az IPMA.HU Young Crew és az Analogy Dialogue lelkes csapatának együttmükodésében létrehozott "Két szintű virtuális tapasztalat-megosztó teret" ismertette. A jelenlévők a gyakorlat oldaláról számos kérdést vetettek fel és folytattak élénk vitát az előadókkal.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Projektmenedzsment világ 

PMI Budapest, Magyar Tagozat: Az éves tagi elégedettségi felmérés eredmény 

Köszönjük, hogy idén 60 tagunk kitöltötte az éves tagi elégedettséget mérő kérdőívet! Ezúton is szeretnénk visszajelzést adni az eredményekről és megfogalmazni néhány ebből adódó célt, tanulságot.
A PMI elnökének tagokhoz szóló leve a PMI honlapján olvasható.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Ingyenes webinar - Project Management Leadership 

Az International Institute for Learning a PMI Budapest, Magyar Tagozat szponzoraként lehetővé tette, hogy a PMI tagok térítésmentesen részt vehessenek egy virtuális webinar eseményen, amelyet az IIL kizárólag erre az alkalomra szervez 2012. október 8-án hétfőn, 18:00-tól 19:00 óráig "Project Management Leadership" témában. Az angol nyelvű előadó figyelembe fogja venni, hogy hallgatóságának nem anyanyelve az angol. Észrevételekre valamint kérdések feltételére is lehetőség lesz (de ez senki számára nem kötelező). Technikai feltételként egy szokásos laptop elegendő. A résztvevőknek 1 PDU igazolható.

A PMI tagok közvetlenül regisztrálhatnak az alábbiak szerint. Az érdeklődő PMSZ tagok számára csoportos megtekintést szervezünk a HP Magyarország épületében (1117 Budapest, Aliz utca 1. B ép. 3 em. Wright tárgyaló). A PMSZ tagokat kérjük, hogy részvételi szándékukat előzetesen email-ben jelezzék az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Részletek: Free Featured Webinar for PMI Hungary Chapter Members. Project Management Leadership (course number = PM0012, offering ID 00011302), on Monday Oct 8 - 6:00 to 7:00 pm CET (12:00 PM - 1:00 PM Eastern Time US) Once registered the PMI member delegates will receive a welcome mail from the IIL Learning Management System with further instructions on how to access and attend the webinar on the 8th October. All PMI Chapter Members shall register using the below link.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

International Project Management Day: Power of Profession 

Idén november 1-jére esik az International Project Management Day, azaz a Nemzetközi Projektmenedzsment nap. Az egyre népszerűbb eseményt 2005 óta valamennyi PM szervezet itthon is hivatalosan megünnepli. A PMSZ és PMI Budapest, Magyar Tagozat rendezvénye, a Körkapcsolás is annak keretein belül szerveződik.
A PM nap célja a projektmenedzsment szakma és hivatás ismertté tétele, értékének növelése. Ennek okán mi is bátorítunk minden céget. szervezetet, PMO vezetőt, hogy emlékezzenek meg az alkalomról, ünnepeljék meg a PM-eket és projektcsapatokat.
Érdemes lesz idén is ellátogatni a PM nap hivatalos honlapjára, ahol ingyenes, interaktív virtuális rendezvényen vehetnek részt az érdeklődők. Az oldalon 20 előadás videója lesz megtekinthető. Többek között az alábbiak:

Dr. Harold Kerzner: Integration of Project Management into Strategic Planning Activities; Greg Balestrero: What Hope Looks Like: How Organizations Will Solve the Problems and Reap the Rewards of Global Sustainability; Marsha Hughes: Three Horizons of Agile Planning;  Judy Umlas: Grateful Leadership: Using the Power of Acknowledgment to Engage All Your People and Achieve Superior Results; Frank P. Saladis: Positive Leadership in Project Management.

További információk az előadókról és regisztráció: http://engage.vevent.com/index.jsp?eid=140&seid=467 .

<< vissza a tartalomjegyzékhez

99% megvalósítás, PM munkamódszerek és gyakorlatok 

A PMI Budapest, Magyar Tagozat a HVG Kiadótól felkérést kapott egy félnapos szeminárium megtartására. A rendezvény Scott Belsky Megvalósítás című könyvéhez kapcsolódik. A szervezet képviseletében Lipi Gábor PMP (Szinergia Kft./vezető tanácsadó) tart előadást a Szervezés témaköréhez kapcsolóan az alábbi kérdéseket érintve: Milyen módszerrel lehet részekre bontani egy teljes projektet, vagy felépíteni egy ötletre egy teamet? Mik a legjobb kockázatelemző projektmenedzsment eszközök? Mi segíti a projekttagokat a hatékony megvalósításban? A szeminárium további témakörei: Ötlet, Közösség, Vezetés.

A rendezvényre jelentkezni az alábbi linken lehet: http://konferencia.hvg.hu/99szazalek-megvalositas.html
A programról tájékoztató a HVG legrissebb számának (szeptember 22., 38. szám) 75. oldalán is olvasható.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

ISO 21500:2012 Új projektmenedzsment szabvány 

Az International Organization for Standardization (ISO) immár hivatalosan is közzétette a "Guidance on Project Management" elnevezésű új szabványt. A dokumentum egy átfogó folyamatmodellre épül. Célja nem a nemzeti szabványok helyettesítése, hanem ezek harmonizálásának elősegítése és a nemzetközi együttműködés támogatása. A szabvány készítése 2007-ben Londonban kezdődött, a további műhelymunkákra a világ különböző városaiban került sor. Több mint 30 ország mintegy 100 szakértője működött közre. Az új szabvány itt szerezhető be (egyelőre csak angol és francia nyelven).

Az új nemzetközi szabvány szerkezetét és tartalmát tekintve a PMI által kifejlesztett "A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK® Guide)" ANSI/PMI 99-001-2008 szabványtól csak nagyon kismértékben tér el. Részletezettségére jellemző, hogy oldalszámban mért terjedelme a PMBOK terjedelmének kevesebb mint tíz százaléka csupán. A következőkben az új ISO szabványt a PMBOK jelenleg érvényes negyedik kiadásához viszonyítva igyekszünk röviden bemutatni.

Mindkét szabvány olyan átfogó útmutatást kíván adni, amely a projektek fajtájától, komplexitásától, méretétől és időtartamától függetlenül bármilyen szervezetben, például gazdasági vállalatoknál, a közigazgatásban vagy a civil szférában egyaránt használható. Közös bennük az is, hogy a projekteket a programokhoz, a projekt portfoliókhoz, ill. a szervezeti stratégiához viszonyítva is pozícionálják (anélkül, hogy ez utóbbiak tárgyalásába mélyebben belemennének). Mindkét dokumentum kitér a projektérintettek (stakeholder) szerepére, a projektben résztvevők szükséges kompetenciáira, a projekt korlátokra és a projekt életciklus (fázisok) kérdéseire. Az ISO dokumentum azonban mindezt meglehetősen rövidre fogottan teszi.

Az ISO szabvány is öt folyamatcsoportot határoz meg, ezek csak elnevezésben különböznek attól, amit a PMBOK olvasók ismernek. A tudásterületek is hasonlóak, csakhogy itt "subjects" néven szerepelnek. Megjelenik egy új terület is, amely a projektérintettekkel foglalkozik. (Az itt szereplő két folyamat azonban gyakorlatilag megegyezik a PMBOK kommunikációs fejezetében található folyamatokkal.) További eltérés, hogy az ISO szabvány "resource" fejezete nem csak az emberi erőforrásokkal foglalkozik, hanem általában mindenfajta erőforrással, újként jelenik meg továbbá a "define project organization" és a "control resources" folyamat. Az ISO szabvány egyébként a folyamatoknak csak a "primary input" és "primary output" oldalát mutatja be, eszközökről és módszerekről nem beszél.

Az integráció menedzsment területén szintén a PMBOK folyamatokat üdvözölhetjük, újdonság viszont a "collect lessons learned" külön folyamatként történő kiemelése. Az ISO dokumentum terjedelemmenedzsment fejezetében nem szerepel a "collect requirements" és a "verify scope" külön folyamatként történő tárgyalása. Nincsenek további említésre méltó különbségek az ütemezés, a költség, a minőség és a beszerzésmenedzsment területén. Új folyamat a "manage communication". A kockázatkezelés fejezetből hiányzik az előzetes átfogó tervezés (amit a gyakorlatban rendszerint amúgy is átugrunk), és a kétféle (kvalitatív és kvantitatív) kockázatelemzés egy folyamatban lett egyesítve.

Összefoglalva tehát az ISO 21500:2012 szabvány kevés új szakmai elemet tartalmaz a PMBOK aktuális kiadásához viszonyítva. Magyarázható ez egyrészt azzal, hogy a PMBOK V4 szerkezete egy meglehetősen kiérlelt struktúra, amit már igencsak nehéz drámaian továbbfejleszteni. (Az előkészületben lévő PMBOK V5 sem hoz forradalmian újat.) Másrészt pedig az ISO szabvány célja vélhetően nem is az volt, hogy teljesen új világot teremtsen, hanem sokkal inkább az, hogy egy széles körben elfogadható közös alap legyen a nemzeti szabványok és a nemzetközi együttműködés számára. Reméljük, hogy ennek eleget is tud majd tenni.

Pálvölgyi Lajos

<< vissza a tartalomjegyzékhez

One Day Seminar: How to Reduce Risk, Lower Costs and Increase Success of Your Projects  


Risk Zone 2012. 29 October, Opera Hotel, B. Khmelnitskogo Str. 53, Schevchenkivskyj, Kiev, UkraineLanguage: English (with Ukrainian and Russian interpreter services)
Price: USD 1500, pre-payment only
(includes FREE e-learning module!)
Note: Early-bird discount: 20% off, if paid on or before October 1st!
Participation in this seminar provides 6 PDUsInternationally renowned project risk expert Jan Erik Horgen, PMP, PMI-RMP, from Norway is in Kiev for this date only, to conduct a seminar on how to reduce risk, lower costs, and ultimately increase the chance of success in your projects.

Participation is strictly limited to 40 attendees! We cannot guarantee availability, so please book early!
Sign up

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Aktuális képzési programok  

Aktuális képzéseinkről bővebben:

http://www.pmi.hu/pmsz/kepzesek

http://www.pmsz.hu/pmsz/kepzesek

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Szponzorok 

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Képzési programok megjelentetésének feltételei 

Hírlevelünkben a PMSZ és PMI tagozat elnökségei 2005. január 12-i döntésének megfelelően minden projektmenedzsment témájú képzési programról hírt adunk, amely megfelel a következő feltételeknek:

  • a képzésnek konkrét, meghirdetett időpontja van,
  • a képzésre a rendező szervezet a PMSZ és a PMI tagozat tagsága számára legalább 10%-os díjkedvezményt nyújt,
  • a képzést rendező szervezet megküldi a képzés adatait a hírlevél lapzártájáig (az elnökségi ülést követő héten hétfő délutánig) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Szerkesztési és terjedelmi okokból egy képző szervezettől legfeljebb 3 aktuális képzési program adatait jelenítjük meg a hírlevélben.
Ezúton felhívjuk tisztelt tagtársaink, tagszervezeteink figyelmét, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és várjuk a feltételeknek megfelelő képzési programok adatait.

PMSZ/PMI kapcsolattartás
A szervezeti tagsággal kapcsolatos bármilyen kérdéssel kérjük, keresse Ódorné Kovács Ildikó titkárságvezetőt az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: 06 30 723 1788
E-mail : Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Projektmenedzsment Hírlevelet havi rendszerességgel kiadó szervezetek:

  • Magyar Projektmenedzsment Szövetség - www.pmsz.hu 1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 29/B
  • PMI Budapest, Magyar Tagozat - www.pmi.hu 1117 Budapest, Neumann János u. 1.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


A Projektmenedzsment Hírlevél szerkesztőbizottsága 
Felelős szerkesztő: Vereczkei Brigitta, PMP
Szerkesztőbizottság: Kővári Zoltán, Rusz Ágnes
A Visszhang tartalmáért köszönet illeti: Csényi Sándort

A hírlevéllel kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, kérdéseit és kéréseit a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldheti el.

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club 2019 Budapest

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

OTP Bank logo   itshlogo
logo turkiz

szinergia logo

iilllogo

pmigloballogo

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár