Hírlevelünk tartalmából:  

Felhívás

„Év Projektmenedzsere Díj" pályázat 

Tizenkettedik alkalommal jelent meg az „Év Projektmenedzsere Díj" pályázat. Pályázzon és legyen Ön az év projektmenedzsere!

Pályázni mindenképpen érdemes. Ugyan az év projektmenedzsere csak egy valaki lehet, de több pályázó számára is biztosítunk bemutatkozási lehetőséget különböző fórumokon.

• Előadás tartása a PMSZ klubnapon
• Megjelenés a hírlevélben, és/vagy a honlapon.

1. A pályázat célja
A magyarországi projektmenedzsment szakma egy kiemelkedő szakemberének elismerése, és példáján keresztül figyelem felhívása a projektmenedzseri tudás és szakma jelentőségére, a kiemelkedő projektek eredményeire.

Az alapítók a díjjal is hozzá szeretnének járulni a magyarországi projektmenedzsment kultúra fejlődéséhez.

2. A pályázat kiírója
A díj adományozója: Projektmenedzsment Kiválóság Tábla (PM Tábla), amelynek tagjai:
• Fővállalkozók Magyarországi Szövetsége (FŐVOSZ)
• HTE Projektmenedzsment Szakosztály (TIPIK)
• Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ)
• Magyar Projektmenedzsment Szövetség (PMSZ)
• PMI Budapest, Magyar Tagozat (PMI Bp)
• Projekt Menedzsment Mesterség Kitűnőségéért Alapítvány (IPMACERT)
• Építéstudományi Egyesület (ÉTE)

A PM Tábla létrejöttét, működését az „Év Projektmenedzsere Díj" kiírási rendszere című alapító dokumentum tartalmazza, ami az alábbi web helyen található: www.evprojektmenedzsere.hu.

A 2012-es pályázatokat 2012. október 1. éjfélig kell elektronikusan a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre megküldeni.
Az eredményhirdetés időpontja: 2012. november 8., a nemzetközi projektmenedzsment világnaphoz kapcsolódóan.

További információk, és letölthető anyagok: www.evprojektmenedzsere.hu.

A felhívást kérjük juttassa el minden ismerős projektmenedzser kollégának, hogy minél többen élhessenek a pályázati lehetőséggel.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Aktuális rendezvények 

Projektmenedzser előadássorozat 11. és 12. előadás 

Időpont: 2012. júlis 6., 14:30
Helyszín:
1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „K" épület II. em. 11.
Téma: Kommunikáció a projektmenedzsment szükségességéről és a tapasztalatokról; Vizuális módszerek alkalmazása projektek előkészítésében
Előadók:
Vincze Kornél, ügyvezető igazgató BRIT TECH Üzleti Tanácsadó Kft., dr. Rostás Zoltán, mestertanár, okl. építészmérnök BME, projektigazgató Múzeumi Negyed

11. előadás: Kommunikáció a projektmenedzsment szükségességéről és a tapasztalatokról
Előadó: Vincze Kornél

12. előadás: Vizuális módszerek alkalmazása projektek előkészítésében - A Múzeumi Negyed példája
Előadó: dr. Rostás Zoltán

Szervező: Szádeczky-Kardoss Gábor, okl. építészmérnök, projektmenedzser, Építéskivitelezési Szakosztály titkára (0620-4927018, 0620-2418543)

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Előzetes jelentkezéseket a mobil számon és a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
e-mail címen várjuk a terem korlátozott befogadóképessége miatt.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Visszhang 

PM Szakmai teadélután 

A jubilálónak is nevezhető Projektmenedzsment teadélután a KPMG-nél a megszokott helyen, időpontban és jól előkészített programmal került megrendezésre június 20-án. A kánikulai hőség ellenére szép számban megjelent érdeklődők Fodor Andrea projekt-business coach, banki tanácsadó előadását hallhatták. A prezentáció a „Beszélgetés a coaching eszközök projektben való alkalmazásáról" témakört fogta át. Az előadó megnyerő egyénisége és kiváló kapcsolatteremtő készsége által sikerrel aktivizálta a hallgatóságát. A coaching definiálása, tartalma, eszközei és projektben való alkalmazása sokoldalú megközelítéssel került kiegészítésre a gyakorló projektmenedzserek részéről. Az elhangzott érvek és ellenérvek sokaságát Kupás Tibor, az est moderátora foglalta össze.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

A győri AUDI beruházás helyszíni megtekintése 

A Magyar Projektmenedzsment Szövetség Építési Tagozata május 23-án az AUDI Győr új beruházási projektnél tett szakmai látogatást. A délelőtti program során a résztvevők Horváth György, a tagozat vezetője által Győr város történelmi, építészeti és kulturális nevezetességeivel ismerkedhettek meg. Az Audi Hungária Motor Kft. központi rendezvény termében 14 órától került sor a Győr Gyárbővítési Projektmenedzsment bemutatójára. A kitűnően megszervezett prezentáció során a résztvevőket Robert Bacher köszöntötte, aki a gyárbővítési projektmenedzsmentről is beszámolt. A vállalati projektmenedzsmentről Vagdalt László tartott ismertetőt. Az építési területen végzett munkálatokról pedig Vörös Gábor szolgált érdekességekkel. Az exkluzív szakmai programot az építkezésre betekintést nyújtó buszút zárta.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Projektmenedzser előadássorozat 9. és 10. előadás 

Az ÉTE Építéskivitelezési Szakosztályának és a Magyar Projektmenedzsment Szövetség Építési Tagozatának együttműködésében sikeresen folytatódott a projektmenedzser előadássorozat. Ezúttal a 9. és 10. előadásra került sor. Az időpont egybeesett az Építők Napján kiosztott 2011. évi Építőipari Nívódíj ünnepséggel. A választott témák és az előadók is a kiváló teljesítményt nyújtott díjazottak köréből kerültek delegálásra. Az ipari építészet köréből a Ferencvárosi szivattyútelep zápor oldali átemelő-rendszerének átalakítása projekt ismertetését Farkas Zsolt létesítményfelelős (Colas-Alterra Zrt.) tartotta. A Viator Apátsági Étterem és Borbár Pannonhalma Kosaras-domb közösségi épületek projektjét Vértesaljai Ádám létesítményfelelős (Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft.) ismertette.<<vissza a tartalomjegyzékhez

Autodesk 360 Fórum 

Az Autodesk 360 Fórum június 5-én tartotta egész napos rendezvényét „Az új irány!" mottóval. A fórumon lehetőség nyílt személyesen megismerni a célirányosan fejlesztett legújabb Autodesk termékeket. Az AutoCad Design Suite új kiadása és az Autodesk 360 felhőalapú szolgáltatások előnyei jól segítik a dinamikus mérnöki vállalkozások projekt eredményességét. Az építőmérnöki-magasépítési-térinformatikai-gépipari szekciók ülésein naprakész információkat szerezhettek a jelenlévők.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


PMSZ/PMI információk 

PDU pontok regisztrálása a Körkapcsolásért 

A PMP minősítéssel rendelkezők számára hasznos információ, hogy a 2012. május 17-én lezajlott legutóbbi Körkapcsolás rendezvényen 4 PDU volt szerezhető. A pontokat a tényleges részvétel alapján on-line mindenki maga regisztrálhatja az alábbi módon.

1. A www.pmi.org honlapon az egyéni bejelentkezés után válasszuk a „Certification" menüpontot a horizontális menüből, ezen belül a „Maintain your certification: earn and report PDUs" lehetőséget. Ezt követően klikkeljünk rá a „Riport PDUs" gombra.

2. Ekkor megjelenik a „Continuing Certification Requirements System" feliratú oldal, ahol a PDU pontok jelentése végezhető. Válasszuk itt a bal oldali menüpontban: „Report professional development units (PDUs)" lehetőséget.

3. Ezt követően válasszuk ki a „Select PDU Category" sorban a következőt: „Cat A: Registered Educational Provider / PMI component", majd az alatta megjelenő sorban a „Find an Activity (course or event)" lehetőséget és kattintsunk a „Next" gombra.

4. Írjuk be a „Provider number" mezőbe: C284 (Ez a PMI Budapest, Magyar Tagozat azonosítója.) Kattintsunk a „Search" gombra: a megjelenő listából válasszuk ki az adott Körkapcsolás kódszámát, jelen esetben: PMIHU017 (Korkapcsolas 17 - Motivation and creativity in project management).

5. Válaszoljuk meg a következő oldalakon megjelenő kérdéseket. A megjelenő maximális PDU számnál több nem adható meg. Mindenki annyit írjon, ahány órát a szakmai programon ténylegesen ott volt, az időt szünetek nélkül kell számolni (1 óra = 1 PDU, negyedóra és ennek többszörösei megengedettek). Az utolsó oldalon nyilatkozunk, hogy az adatok pontosak.

6. A PMI jóváhagyja a PDU regisztrációt (ez néhány napot igénybe vehet). Ezt követően ez az adat szerepelni fog a pontszám összesítőnkben, amelyet ugyancsak „Continuing Certification Requirements System" feliratú oldalon tekinthetünk meg.

Hasonló módon regisztrálhatók a korábbi Körkapcsolás rendezvényeken való részvételért járó pontok is. A regisztrálás a három éves megújítási ciklus alatt bármikor (visszamenőlegesen is) megtörténhet.

A PMP és más minősítésekkel, valamint a PDU pontokkal kapcsolatos részletes ismertetők a www.pmi.org honlapról tölthetők le. Rövidebb magyar nyelvű összefoglaló olvasható a www.pmi.hu honlapon. Kérdés esetén további információ: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Alább látható még egy kis statisztika a www.pmi.org honlapról: hányan regisztráltak eddig PDU pontot (claim) és milyennek találták az utóbbi négy év egyes Körkapcsolás rendezvényeit (rate).

Number Name Claims Rating
 PMIHU009  Körkapcsolás 9 - Projektmenedzsment a sportban  4  4.33
 PMIHU010  Körkapcsolás 10 - GIGA PROJEKTEK  12  4.50
 PMIHU011  Körkapcsolás 11 - PROJEKTSZPONZORALAS  14  4.43
 PMIHU012  Körkapcsolás 12 - Agilis vagy klasszikusprojektmenedzsment?  21  4.52
 PMIHU013  Körkapcsolás 13 - KOCKAZAT MENEDZSMENT  16  4.50
 PMIHU014  Körkapcsolás 14 - EU founded projects  20  4.15
 PMIHU015  Körkapcsolás 15 - Project portfolio management  28  4.46
 PMIHU016  Körkapcsolás 16 - Project Management
and Social Media / Web 2.0
 23  4.57
 PMIHU017  Körkapcsolás 17 - Motiváció és kreativitás
a projektmenedzsmentben
 23  4.65

Pálvölgyi Lajos

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Gondolatok a projektmenedzsmentről az új PMI elnökségi tagoktól 

Kremmer László:
„A PMP egy olyan magas szintű szakmai minősítés a projektmenedzserek között, mely a projektvezetés területén szerzett tapasztalatot ötvözi a szakmai közösség tudásával, s emellett professzionális szervezetbe kovácsolja a projektvezető szakembereket világszerte."

Horváth Balázs:
„A legfontosabb összetevő minden projekt sikerében a megfelelő csapat. Ahhoz azonban, hogy a projektvezető a csapat építésére és motiválására fókuszálhasson, az alapokat - a projektvezetés elméletét, eszközeit és technikáit - a megfelelő szinten ismernie kell. Ezen alapok összegyűjtésében és rendszerezésében a PMI az egyik legjobb a világon."

Kovács Ádám:
„Részvétel a hazai projektvezetői életben, szakmai irodalom, tudástranszfer, projektmenedzsment tudásbázishoz való hozzáférés, kapcsolat a külvilággal, szakmai rendezvények: a PMI jelentését leginkább ezekkel a gondolatokkal foglalnám össze, és azon fogok dolgozni, hogy minél több hazai projektvezető is hasonlóan vélekedjen a Magyar Tagozatról, illetve az egész szervezetről."

Kővári Zoltán:
„A PMI és az általa képviselt szakmaiság, módszertan adta nekem az alapokat, sokat segített cégünk projekt üzletágának felépítésében és azóta is ez adja projektmenedzsmentünk szakmai alapjait. Számomra a PMI a professzionális projektmenedzsmentet jelenti."

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Projektmenedzsment világ 

Kreativitás a projektmenedzsmentben - a 17. Körkapcsolás margójára 

Mi a kreativitás? Van-e szükség a projektekben kreativitásra? Mennyire kell teret engedni a kreativitásnak? Ez volt a 17. Körkapcsolás egyik témaköre.

A konferencián az a konklúzió látszott körvonalazódni, hogy a projektekben szükség van ugyan kreativitásra, de azt érdemes kontroll alatt tartani, nem minden esetben és szakaszban van létjogosultsága. Jól jöhet a tervezési szakaszban vagy, ha problémák merülnek fel a projekt során. Ugyanakkor veszélyes is lehet a projekt végrehajtási szakaszában, amikor az elkészült tervek alapján és a meglévő költségvetési kereteken belül kell dolgozni. Ugyanakkor az is elhangzott, hogy a projekteken dolgozó emberek csak kb. 10%-a tekinthető kreatívnak.

Az elhangzottakkal maximálisan egyetértek, de érdemes megvilágítani a jelenség hátterét is. Mit értünk kontrollált kreativitáson? Miért nincs mindig létjogosultsága a kreativitásnak? Miért van ilyen kevés kreatívnak tekinthető ember a projektekben?

Kontrollált kreativitás
Amennyiben a kreativitást a szó hagyományos értelmében, az alkotókészség kifejezésére használjuk, akkor valami új, szokatlan, eddig nem létező dolog létrehozását értjük alatta. Alapvetően ez a kreativitás a hajtóerő a művészetben, a reklámszakmában, az innovációt igénylő iparágakban, ahol fontos, hogy valami újszerűt hozzanak létre. De vajon hogyan fogadná egy bank vezetősége a forradalmian új hitelkonstrukciót a termékfejlesztőtől? Vannak alapvetően konzervatív iparágak, ahol a meglévő termékek és szolgáltatások folyamatos fejlesztése folyik, nincs szükség új látásmódra. Ha a tevékenységet keretek közé szorítják a jogszabályok, belső szabályzatok, menedzsment elvárások, ott kevés tere van az e kereteken kívüli gondolkodásnak. Vannak helyzetek, amikor itt is jól jön az alkotókészség, de a konzervatív tevékenységet folytató cégek alapvetően nem díjazzák különösebben az extrém kreativitást.

Az üzleti életben mindig vannak keretek. Ezek egy része nem változtatható (pl. jogszabályok, fizikai törvények), másik részük csak részben, kismértékben változtatható (pl. folyamatok, szabályzatok, menedzsment elvárások). Folyamatok, szabályzatok radikális változtatására nagyobb szervezeteknél csak ritkán van lehetőség, ezek hatalmas költség és erőforrás igénye miatt.

Minél több a keret az adott projektben (és annak bármely szakaszában), annál kevesebb tere van az alkotó kreativitásnak. Mire van tehát szükség?

Konzervatív, nagyméretű szervezeteknél a problémamegoldások (általában) nem lehetnek elrugaszkodottak a környezettől, megvalósíthatónak kell lenniük. Még nagy átalakításokat célzó projekteknél is a meglévő rendszerekre, az azok által előállított adatokra kell támaszkodni, azokhoz kell illeszkedni. Ezeknél a szervezeteknél kreativitáson általában azt értjük, hogy a rendelkezésre álló adatokból, információkból, lehetőségekből legfeljebb ésszerű kompromisszumokkal járó, megvalósítható megoldásokat kell találni egy felmerülő problémára, a rendelkezésre álló kereteken belül. Úgy gondolom, hogy az előadók is ezt értették kontrollált kreativitás alatt.

Ugyanakkor a kreativitás csak akkor jöhet szóba, ha egy adott problémának még nincs létező megoldása. Gyakran találkoztam azzal, hogy egy projekten belül olyan problémákat próbálnak kreatívan megoldani, amire van egyértelmű megoldás. Fontos elkülöníteni, hogy egy adott probléma esetén kreatív megoldásra vagy szakértőre és információra van szükség.

A kreativitáson túl
Selle Rose Charvet „Words that change minds" című könyvében a munkában létező motivációs faktorokat veszi górcső alá. Ebben a könyvben a szerző - többek között - megkülönbözteti az újító embereket a folyamatvezérelt emberektől.

Az újító emberek szeretnek mindent saját képükre szabni, átalakítani, a megszokottól eltérően végrehajtani. Könnyen alakítanak ki rendszereket és folyamatokat, de ezek követése már nehézséget okoz nekik, állandóan találnak egy még jobb módot a megoldásra. Sokkal jobban élvezik a létrehozást és az alkotást, mint a végrehajtást, vagy a karbantartást. Szívesen kezdenek új ötletekbe és projektekbe, de nem biztos, hogy lelkesedésüket a befejezésig fenn tudják tartani.

A folyamatvezérelt emberek szeretik, ha a mások által kitaposott úton járhatnak. Megzavarodnak, ha valamire nincs kitalált megoldás. Ők hangoztatják, hogy „járt utat a járatlanért ne hagyj el". Ahogy valamire van kialakított folyamat, végre tudják hajtani, ugyanúgy, akár többször is egymás után. Ha egyszer elkezdtek valamit, azt végig is viszik. Rosszul érzik magukat, ha változtatni kell a kialakított folyamatokon.

Mind a két típusnak megvan a létjogosultsága, de az egyes szakmák gyakran egyféle típust vonzanak. Gondoljunk bele, hova vezetne, ha egy pilóta minden alkalommal kísérletezne, hogyan lehetne másképp leszállni, mert már unja, hogy mindig ugyanúgy kell a folyamatot végrehajtani!

A multik szabályozott környezete tipikusan folyamatkövető embereket igényel, míg a projekteket általában valami új létrehozására indítják. Ugyanakkor a multik a szervezetben többségben lévő folyamatkövető embereket delegálják a projektekbe. Ez a magyarázata, hogy olyan kevés a kreatívnak tartott munkatárs a projektekben (legalábbis a megrendelő részéről - egy tanácsadó cégnél valószínű az újítók vannak többségben). Az elenyésző számban lévő újítók csak a fontosabb projektekben vesznek részt, vagy csak akkor engedik őket a projekt közelébe, ha az már megakadt, és tűzoltásra van szükség. Pedig pont a tervezési szakaszban, illetve a felmerült problémák kezelésénél lenne szükség az újítókra.

Ugyanakkor a kész tervek végrehajtásánál jobban tudunk támaszkodni a folyamatkövető emberekre, akiknek a terv végrehajtása már folyamattá válik, és így biztosan be is fejezik, amit elkezdtek.

Összefoglalva tehát, a projektekben általában nincs szükség korszakalkotó kreatív ötletekre, annál inkább egy valós alapokra, tudásra és információkra épülő újító szemléletre, feltéve, ha a végrehajtásra is van megfelelő folyamatkövető erőforrás. Ehhez viszont ismerni kell a csapatban dolgozók preferenciáit és azt a megfelelő módon kell használni. Minél nagyobb változásokat, átalakítást kell végrehajtania a projektnek, annál nagyobb mértékben van szükség újító emberekre a projektben, de a tervek végigvitelét már a folyamatvezérelt csapattagokra érdemes bízni.

És hogy lehet felismerni az újító és a folyamatvezérelt embereket? Nagyon egyszerűen, de ez már egy másik történet...

Fodor Andrea
Projekt Coach

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Egyre több projektmenedzsert keresnek 

A legkeresettebb szakmákról közölt összeállítást az Index június 25-én. A hiányszakmák között megjelent a projektmenedzser (és a projektvezető) is. A mérnöki hiányszakmák toplistáját a minőségbiztosító mérnök vezeti, utánuk a tesztmérnök, a folyamatmérnök, majd a villamosmérnök következik. Az informatikában a programozók és a szoftverfejlesztők a legkeresettebbek, de IT támogatói és Java fejlesztői pozíciókba is egyre több jelentkezőt várnak.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

PMI Budapest éves megújítása 

Idén is megvizsgálták az elmúlt évi tevékenységünket, s a PMI Budapest, Magyar tagozat a május 9-i közgyűlésen elfogadott alapszabály módosítást is figyelembe véve ismét megkapta az engedélyt a PMI-tól a PMI keretekben való további működésre.

Már hagyomány, hogy ilyenkor, ezt az alkalmat felhasználva, kitekintünk a világba, és összevetjük magunkat a 8-as, Európa/Afrika régió többi országával. Kigyűjtöttük a 2010. és 2011. év végi taglétszámokat, a növekedést, valamint az épp aktuális tag PMP-k létszámát az alábbi táblázatba.

Az első oszlopban azonos betűkkel jelöltük az egy országhoz tartozó tagozatokat. Látható, hogy számos helyen működik több chapter is egy országban. Vastag betű jelzi (és a betűrend megtörése is), hogy ott tagozat névváltozás történt az előző évhez képest: van ahol a főváros neve maradt el, van ahol a potenciális tagozat végleges státuszt kapott.

A Magyar Tagozat jelentős növekedési százalékkal dicsekedhet, bár ez csak egy pillanatnyi érték, máris sokan nem újították meg tagságukat (ma inkább 120 fő körüli a tagságunk). Több éves távlatban nézve az utánunk alakult horvát, szerb, cseh és román tagozat létszámban igencsak megelőzött bennünket.

Name

Europe/Africa - Region 8

2010 Year End 2011 Year End   Growth%  PMP 2012
 Greece Chapter  465  487  4,73%  267
 D   Barcelona, Spain Chapter  201  230  14,43%  129
 Belgium Chapter  799  841  5,26%  550
 A   Berlin/Brandenburg Chapter  317  310  0,00%  205
 Budapest, Hungarian Chapter  109  161  47,71%   88
 Bulgaria Chapter  50  68  36,00%  39
 A   Cologne Chapter  380  450  18,42%  311
 Copenhagen, Denmark Chapter  280  304  8,57%  218
 Finland Chapter  305  360  18,03%  222
 B   France-Atlantic Chapter  58  85  46,55%  60
 B   France-Sud Chapter  1142  1451  27,06%  838
 A   Frankfurt Chapter  918  1030  12,20%  726
 Ireland Chapter  841  855  1,66%  485
 Israel Chapter  207  196  -5,31%  124
 C   Krasnoyarsk, Russia Potential Chapter  23  25  8,70%  16
 C   Kyiv Chapter  21  28  33,33%   21
 Lagos, Nigeria Chapter  559  738  32,02%   285
 Luxembourg Chapter  103  155  50,49%  70
 D   Madrid, Spain Chapter  612  890  45,42%  641
 Morocco Chapter  33  63  90,91%  32
 C   Moscow, Russia Chapter  496  534  7,66%  277
 A   Munich Germany Chapter  819  945  15,38%  662
 Netherlands Chapter  667  766  14,84%  518
 E   Northern Italy Chapter  1 171  1395  19,13%  1034
 F   Norway, Oslo Chapter  492  523  6,30%  473
 B   Paris, Ile de France Chapter  919  1033  12,40%  610
 Poland Chapter  598  627  4,85%  391
 Port Harcourt, Nigeria Potential Chapter  41  83  102,44%  24
 Portugal Chapter  210  273  30,00%  167
 Czech Republic Chapter  164  184  12,20%  92
 Romania Chapter  321  407  26,79%  217
 E   Rome, Italy Chapter  782  754  -3,58%  509
 Slovakia Chapter  27  59  118,52%  29
 Slovenia, Ljubljana Chapter  69  79  14,49%  46
 South Africa Chapter  282  416  47,52%  193
 E   Southern Italy Chapter  154  159  3,25%  113
 C   St. Petersburg, Russia Chapter  45    -100,00%  0
 Sweden Chapter  1245  1 393  11,89%  944
 Switzerland Chapter  1174  1416  20,61%  932
 Turkey Potential Chapter  157  303  92,99%  191
 United Kingdom Chapter  2 965  3025  2,02%  1634
 D   Valencia, Spain Chapter  44  53  20,45%  33
 Austria Chapter  251  278  10,76%  185
 F   Western Norway Chapter  89  111  24,72%  
 Serbia Chapter  235  227  -3,81%  105
 Zagreb Croatia Chapter  256  250  -2,34%  143
 Region 8 Total  21 097  24 027  13,89%  14 849

<< vissza a tartalomjegyzékhez

A magyar civil mozgalom állapotáról 

Mind a PMSZ mind a PMI része a magyar nonprofit szektornak. Erről évente a KSH számára be is kell számolni: mekkora volt a bevétel, milyen forrásból, hány önkéntes, mennyi munkaórában dolgozott a szervezetben. Most vissza is kérdeztünk, s a Központi Statisztikai Hivatal honlapjáról letöltöttük a civil szektor helyzetét bemutató adatokat.

A nonprofit szervezetek száma az elmúlt években folyamatosan növekedett, 2009-ben már 65 ezer ilyen szervezetet tartottak nyilván. A szektorban alkalmazottak száma még meredekebben nőtt, s 130 ezer fő környéken tartott 2009-ben. Az önkéntesek száma viszont változó, hol nő, hol csökken, nagyságrendje a 350 ezer és 450 ezer fő között fluktuált.

Nonprofit szektor adatai
Az adott évben működő nonprofit szervezetek

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Gyarapodnak a Vállalati Tanácsadás program pályázatai 

A tavalyi indulást követően 2012 januárjától már 4 régióban érhetőek el az OTP Bank, OTP Hungaro-Projekt Kft., Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA), a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) és helyi vállalkozásfejlesztési alapítványok alkotta konzorcium által kezelt Vállalati Tanácsadás Program forrásai. A Konzorcium a KKV-k működési hatékonyságát, versenyképességét növelő, magas hozzáadott-értékű tanácsadási projektekhez kötődő támogatásközvetítési feladatokat a Közép-magyarországi, Közép-, Nyugat-, és Dél-dunántúli régióban látja el.

A pályázatok révén a mikro-, kis- és középvállalkozások juthatnak vissza nem térítendő, Európai Uniós forrásokhoz. Közép-Magyarországon közel egymilliárd, Közép-Dunántúlon 380 millió, Nyugat-Dunántúlon mintegy 570 millió, és Dél-Dunántúlon pedig 420 millió forint támogatást nyerhetnek el a pályázati feltételeknek megfelelő vállalkozások. A program a forráskeretek kimerüléséig, de legfeljebb 2013. III. negyedévéig tart.

A KKV-k a projekt keretén belül minden olyan elképzelésükhöz támogatást kaphatnak, mellyel növelhető a cégük működési hatékonysága, illetve maximalizálható a profit, legyen szó a sikeres pénzügyi menedzsmenthez szükséges adó-, számviteli és kockázatelemzési szolgáltatásokról, a vállalati stratégiaalkotás, a teljes jogi átvilágítás és helyzetelemzés, az online megjelenés vagy akár építési tervdokumentáció elkészítésének munkálatairól.

A rendkívül egyszerű, a megszokottnál jelentősen kisebb adminisztrációs teherrel járó eljárásban a KKV-k, miután felmérték saját szükségleteiket, az erre a programra akkreditált tanácsadókkal köthetnek szerződést és a szolgáltatás után fizetendő díjhoz igényelhetnek Európai Uniós forrást.

Az elnyerhető támogatás a projekt méretétől függ. 200.000 és 2.000.000 forint között 50%, a 2.000.000 és 4.000.000 forint közötti költségrészre 40%, míg a tanácsadói díj 4.000.000 forintot meghaladó hányada tekintetében 30% a sávosan számított, utófinanszírozott vissza nem térítendő támogatás mértéke.

A program hatékonyságát jelzi, hogy a központi régióban már több mint 300 pályázatot regisztráltunk, melyek keretében mintegy félmilliárd forint összértékű projekt valósulhat meg még idén, jelentősen javítva a támogatott vállalkozások versenyképességét.

A programról további információk a www.tanacsadastamogatas.hu honlapon, valamint a kijelölt ügyfélszolgálati irodákban érhetők el.

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Aktuális képzési programok 

Aktuális képzéseinkről bővebben:

http://www.pmi.hu/index.php/kepzesek-minositesek/aktualis-kepzesi-programok

 http://www.pmsz.hu/pmsz/kepzesek

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Szponzorok 

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Képzési programok megjelentetésének feltételei 

Hírlevelünkben a PMSZ és PMI Tagozat elnökségei 2005. január 12-i döntésének megfelelően minden projektmenedzsment témájú képzési programról hírt adunk, amely megfelel a következő feltételeknek:

  • a képzésnek konkrét, meghirdetett időpontja van,
  • a képzésre a rendező szervezet a PMSZ és a PMI Tagozat tagsága számára legalább 10%-os díjkedvezményt nyújt,
  • a képzést rendező szervezet megküldi a képzés adatait a hírlevél lapzártájáig (az elnökségi ülést követő héten hétfő délutánig) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Szerkesztési és terjedelmi okokból egy képző szervezettől legfeljebb 3 aktuális képzési program adatait jelenítjük meg a hírlevélben.
Ezúton felhívjuk tisztelt tagtársaink és tagszervezeteink figyelmét, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel és várjuk a feltételeknek megfelelő képzési programok adatait.

PMSZ/PMI kapcsolattartás
A szervezeti tagsággal kapcsolatos bármilyen kérdéssel kérjük, keresse Ódorné Kovács Ildikó titkárságvezetőt az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: 06 30 723 1788
E-mail : Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Projektmenedzsment Hírlevelet havi rendszerességgel kiadó szervezetek:

  • Magyar Projektmenedzsment Szövetség - www.pmsz.hu 1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 29/B
  • PMI Budapest, Magyar Tagozat - www.pmi.hu 1117 Budapest, Neumann János u. 1. A Projektmenedzsment Hírlevél szerkesztőbizottsága

<< vissza a tartalomjegyzékhez


Kiadásért felelős személyek: Cserna József IPMA A, Szalay Imre PMP
Szerkesztő: Rusz Ágnes

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

   itshlogo
logo turkiz

unnamed

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár