Hírlevelünk tartalmából: 

 

Üzenetünk

Projektmenedzsment közösségünk életének sűrű időszaka áll előttünk...

Az áprilisban, május elején egymást követik az események. Tizenötödik, jubileumi alkalommal kerül sor az projektmenedzserek éves seregszemléjére, a PM Fórumra (gyerekkori nevén TIPIK Fórum). A szokásos havi teadélutánon/klubdélutánon túl, aminek története szintén másfél évtizedre nyúlik vissza, még találkozunk a PMSZ és a PMI tisztújításon, ahol az elmúlt három év tevékenységeit tekinthetjük át. Május elején Marseille-ben lesz a PMI Global Congress európai kiadása, valamint a hozzákapcsolódó vezetőségi összejövetel és szemináriumok. Jó lenne, ha mind többen kapcsolódnának be a nemzetközi vérkeringésbe. A rákövetkező héten a 17. Körkapcsolás, majd ismét egy hét múlva a PM Műhely következik. Tehát tényleg hatalmas fordulatszámmal pörögnek az események, projektmenedzsment csúcs lesz a következőkben, s ez az aktivitás is hozzájárulhat a 2012-es előjelzések valóra válásához, ahhoz, hogy a gazdasági recesszió ellenére a projektmenedzserek, különösen a jó projektmenedzserek iránti igény megmarad a világban.

Az említett tisztújítások adnak lehetőséget az újraindításhoz, a megújuláshoz. Három év után érdemes újragondolni az eredményeket, a javítanivalókat. A személyekben is lesznek változások, mert az eddigi elnökségekből többen nem tudják vagy akarják folytatni a társadalmi tevékenységet. Ez az időszak a fenti események előkészítésén, a rajtuk való részvételen túl és a választásokkal kapcsolatos beszélgetésekkel sűrűsödik. Mit kellene változtatni, milyen tevékenységeket kellene jobban csinálni, elhagyni, mi az, ami hiányzik a palettáról, ki az, aki ezekben az újdonságokban szívesen részt vállalna?

Persze ebbe a közös gondolkodásba bárki bekapcsolódhat. Várjuk az észrevételeket, javaslatokat, kritikákat, felajánlásokat, hogy az újraindítás jó sebességgel, jó irányba, s mindenkit a fedélzeten tudva történhessen meg!

Szalay Imre

<< vissza a tartalomjegyzékhez

 


Aktuális rendezvényeink

Projektmenedzsment Szakmai teadélután -április

Időpont: 2012. április 18., 17:00 - 19:00
Helyszín: KPMG székház, XIII. Budapest, Váci út 99.
A beszélgetést moderáljaKupás Tibor
Vitaindítót tartSzalay Imre
Téma: Beszélgetés a projektmenedzsment 2012-es trendjeiről

A rendezvényre jelentkezni az alábbi linken lehet:
http://www.pmsz.hu/pmsz/projektmenedzsment-szakmai-teadelutan-jelentkezesi-lap

 A tavalyi sikeres alkalomhoz hasonlóan kötetlenül megvitatjuk szakmánk várható fejlődési irányait. Kiindulópontként ismét az ESI International felmérését használjuk és a résztvevők számára érdekes témákkal foglalkozunk.

 

Mindenkit szeretettel várunk!

<< vissza a tartalomjegyzékhez

A beruházás és a beruházás projektmenedzsmentjének rövid ismertetése - Meghívó, Audi beruházás

 

Időpont: 2012. május 2. szerda 9 óra
Helyszín: Győr Kardán u. 2.
Téma: A beruházás és a beruházás projektmenedzsmentjének rövid ismertetése
Előadó: egyeztetés alatt
Épületlátogatás: az bemutatandó épületek meghatározása egyeztetés alatt

1. A részvétel díjtalan.
2. Utazás egyénileg! 
3. A jelentkezéseket korlátozott számban tudjuk csak elfogadni! A jelentkezők közöl esősorban a PMSZ és a MÉTP tagjait tudjuk elfogadni! Aki nem PMSZ tag, az vállalhatja, hogy a jelentkezési határidőig bejelentkezik tagként a PMSZ http://www.pmsz.hu/user/register honlapján és befizeti a 2012 évi tagdíjat a PMSz, Raiffesien Banknál vezetett, 12010659-00141846-00100007 számú számlájára. 
4. Jelentkezni lehet a horváEz az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, az alábbi adatok megadásával: név, végzettség beosztás (foglalkozás), lakcím, cégnév, cég székhely, e-mail cím. 
5. Az épületlátogatáshoz mindenkinek egyénileg kell biztosítani: fejvédő sisak, láthatósági mellény, zárt, vastagtalpú cipő. 
6. Jelentkezési határidő: 2012. április 16., 16 óra 
7. A jelentkezés alapján a résztvevőknek írásban (e-mailen) igazoljuk vissza a részvételi lehetőséget, 2012 április 19-ig. 

<< vissza a tartalomjegyzékhez

 


Visszhang 

CSR Hungary - CR Szerda Klubest

CSR Hungary a CR Szerda Klub elnevezésű estjét február 29-én tartotta Budapesten a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara székházában. Ahogy az esemény elnevezése ígérte, - „Jót, s jól! - bemutatjuk 2011 CSR Hungary díjazottjait!" - a rendezvényen résztvevők megismerhették a CSR Hungary Díj 2011-es nyertesét, továbbá átfogó képet nyerhettek arról, „Ki hogyan gondolkodik a CSR mai funkciójáról". A néhány évvel ezelőttihez képesti mai helyzet összehasonlításáról és a változásokról a meghívott előadók és a vendégek párbeszédéből bontakozott ki érdekes beszélgetés.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

PMSZ-Építési Tagozat Szakmai est

A Magyar Projektmenedzsment Szövetség Építési Tagozata és a Magyar Építésügyi Technológiai Platform Eljárások-Infokommunikáció Fókuszterület március 7-én az Óbuda-Újlak Zrt.-nél tartotta rendezvényét. A szakmai est témája a projektmenedzsment kommunikálása volt. Az elhangzott előadás mottója: „Erős Edzés Könnyebb Küzdelem". A Brit Tech Üzleti Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója, Vincze Kornél kiválóan interpretálta a választott témát. Előadását a gyakorlati tapasztalatok felhasználásával fejtette ki: „Mit és hogyan kommunikáljunk a projektmenedzsmentről a cégvezetők, az ügyfelek és az érintettek számára".

vissza a tartalomjegyzékhez

FŐVOSZ/IPMA Projektmenedzsment Klub

Jelentős érdeklődés és osztatlan siker jellemezte a FÖVOSZ/IPMA Projektmenedzsment Klub március 13-i előadásait. A „Strukturált finanszírozás Magyarországon" című fórum délutáni előadói, Koltai József, cégvezető KésK-PRO Bt. (projektfinanszírozási szakértő, szakoktató) és Dr. Horváth S. Attila LLM-London School of Economics/Horváth és Társai Ügyvédi Társulás képviselői voltak. Az előadók a közel féléve megjelent - Strukturált finanszírozás Magyarországon című szakkönyv társszerzőiként fejtették ki nézeteiket. Egyrészt a banki hitelezést, a pénzügyi tanácsadást és ezekkel összefüggő projektmenedzsment képességeket taglalták. Másrészt a projektfinanszírozás magyarországi gyakorlatát világították meg, a banki szerződések jogi, tárgyalási és dokumentációs viszonylataiban (ismert nemzetközi vagy euro sztenderek alapján).


<< vissza a tartalomjegyzékhez

 


PMSZ/PMI információk 

Tisztújító közgyűlés

A Magyar Projektmenedzsment Szövetség 2012. április 25-én tisztújító közgyűlést tart, ahol a következő három évre választ tisztségviselőket. A jelölésre jogosult tagjaink erről külön hírlevélben értesültek.

A jelölésre április 6-ig volt lehetőség.

A további menetrendől és teendőkről is részletesen tájékoztatjuk tagjainkat.

<< vissza a tartalomjegyzékhez

17. Körkapcsolás

Motiváció és kreativitás a projektmenedzsmentben

Igen izgalmas téma megvitatására invitál a köve t kező, 17. Körkapcsolás rendezvény. A különböző területekről meghívott el őadók olyan kérdéseket járnak majd körül, mint: mi a motiváció és  a kreativitás szerepe a projektmenedzsmentben, továbbá miben áll, miként jön létre, és miként tartható fenn a motiváció és a kreativitás? Mikor mi motivál és mi nem? Mindig pozitív dolog-e a kreativitás? Hogyan lehet kreatív és motivált az egyén és a csapat a pr ojektekben? Hogyan jelentkezik mindez például túlterhelés esetén? Mik a gyakorlati tapasztalatok? Burn-out veszélyeztettek-e a projektvezetők?

Mivel a projektmenedzser számára jóval kevesebb formális hatalmi eszköz áll rendelkezésre, mint egy munkahelyi (vonali) vezet őnek, a sikeres projektmenedzser a motiválás mestere kell, hogy legyen. De miképpen fér meg a motiváció és a kreativitás (látszólago s vagy valóságos) öntörvényűsége a projektek szigorúbb célirányos logikája és kontrollja mellett? Van-e itt ellentmondás, és ha igen, kezelhető-e ez? Mik a tapasztalatok például a klasszikus (vízesés modell) és az agilis (scrum) projektekben?

A témához kapcsolódó olvasmányként egyebek mellett Daniel H. Pink: "Motiváció 3.0 (Ösztönzés másképp)" című könyvét ajánljuk (HVG Kiadó) az érdeklődőknek, melynek részletes ismertetése a Hírlevél előző számában olvasható.

A 17. Körkapcsolás rendezvény időpontja: 2012. május 17., csütörtök 13-18 óra. Szokásos helyszíne: Oxygen Event Rendezvény Iroda, 1139 Budapest, Frangepán utca 46. (A további információt és részletes programot rövidesen közöljük.)

<< vissza a tartalomjegyzékhez

Elnökségi ülés - március

A PMSZ és a PMI Budapest, Magyarországi Tagozata legutóbbi elnökségi ülését 2012. március 28-án tartotta. Résztvevők: Ávéd Joanna, Cserna József, Czibok Zoltán, Kupás Tibor, Mikes Péter, Molnár Béla, Pálvölgyi Lajos, Schiszler János, Szalay Imre, Tóth Dezső, Gamplett Gábor, Ódorné Kovács Ildikó elnökségi tagok. Az elnökségi ülések emlékeztetői megtekinthetők a szervezetek titkárainál.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az elnökségi üléseink nyitottak, minden tagot szívesen látunk!

A tisztújító közgyűlésen a régi és az új elnökség megegyezik az átvétel és a következő elnökési ülés időpontjáról. Soron következő gyűlésünkről későbbi hírlevelünkből tájékozódhatnak.

<< vissza a tartalomjegyzékhezProjektmenedzsment világ

PMBOK Guide új kiadás - fontosabb újdonságok

Várhatóan 2012 végén jelenik meg a négyévente megújuló PMBOK® Guide (A Guide to the Project Management Body of Knowledge) ötödik kiadása. A projektvezetők bibliájának is tekinthető közismert PMI kiadvány eddigi összes kiadása, beleértve a fordításokat is, mintegy 3,7 millió példányban kelt el eddig szerte a világon. Szakmai körökben érdeklődéssel várják az új kiadást, amelynek előkészítésében ezúttal is nagyon sok önkéntes vett részt. A jelenleg elérhető munkaváltozat alapján a következő fontosabb változások láthatóak.

(A mellékelt fénykép a negyedik kiadás fedőlapját ábrázolja.)

A projektmenedzsment tervet alkotó komponens tervek körüli tisztánlátást segítendő az új kiadásban négy új tervezési folyamat jelenik meg: a terjedelem (scope) menedzsment tervezése, az ütemezés (schedule) menedzsment tervezése, a költség (cost) menedzsment tervezése, és az érintettek (stakeholder) menedzsmentjének tervezése. A változások a kiadványt a PMI más szenderjeivel harmonizálják. Újragondolták a munkateljesítési adat, információ és jelentés (work performance report) fogalmát is. Számos szerkesztési változtatás mellett bővítették a projektmenedzsment irodával (PMO), a projektvezető interperszonális képességeivel és a projektcsapattal foglalkozó részeket.

Az összes folyamat elnevezését egységesítették egy jól áttekinthető séma szerint. Javították a követelmények gyűjtése (collect requirements) folyamat leírását, világossá téve, hogy ez a projekt sikeréhez szükséges minden követelményre kiterjed. Az ütemezésmenedzsment változtatásait a „Practice Standard for Scheduling" PMI szabvány második kiadásának megfelelően hajtották végre. Egyebek mellett agilis megközelítést is beépítettek az ütemterv készítési folyamatba, és erősítették az erőforrás optimalizálási technikák leírását.

A költségmenedzsment változásai a „Practice Standard for Estimating" és a "Practice Standard for Earned Value Management" PMI szabványok második kiadásának tartalmát tükrözik. A költségvetés és a tartalék elemzés területén találhatók fontosabb módosítások, továbbá megjelent egy összefoglaló táblázat a megtermelt érték elemzés összes képletéről (earned value calculations summary). A projekt minőség menedzsment, az emberi erőforrás, a kockázat és a beszerzés menedzsment fejezetekben inkább csak kisebb változások találhatók.

Lényeges változás viszont, hogy a korábbi tizedik fejezet tartalma két önálló tudásterületre vált szét: a projekt kommunikáció menedzsmentre és a projekt érintettek menedzsmentjére. A kommunikációs folyamatok elnevezése és értelmezése is változott, tisztult. A projekt érintettek menedzsmentje, mint új tudásterület, négy folyamatot tartalmaz: az érintettek azonosítását, az érintettek menedzsment tervének kidolgozását, az érintettek közreműködésének menedzselését, és az érintettek közreműködésének követését és felügyeletét.

Az előkészületben lévő új kiadásban növekedett a folyamatok száma, és ezzel párhuzamosan növekedett a folyamatokhoz kapcsolódó bemenetek, eszközök és módszerek, valamint kimenetek száma is. A mű terjedelmesebbé vált. Az ötödik kiadás minden lényeges változás ellenére sem tekinthető azonban összességében drámaian újnak.

Már a negyedik kiadás megjelenésekor is megfigyelhető volt az érdemi tartalmi változtatások mértékének csökkenő trendje. A jövőben sem igen várhatók már olyan mélyreható tartalmi változások, mint amilyenek a második és a harmadik kiadás között voltak. Ez vélhetően arra utal, hogy a PMBOK® Guide jelenlegi formájában már meglehetősen kiforrott műnek tekinthető. A változások alapján 2013-ban várhatóan ismét módosulni fog egyebek mellett a CAPM és PMP vizsgák tartalma is.

Pálvölgyi Lajos

A diagramok az egyes PMBOK kiadásokban szereplő folyamatok számát, illetve a bemenetek, az eszközök és módszerek, valamint a kimenetek számának alakulását mutatják.

Forrás: www.velociteach.com

<< vissza a tartalomjegyzékhez

gcemea 12 banner 974.ashx  0

PMI® Global Congress 2012-EMEA

Join worldwide project management practitioners at the perfect forum to network and learn about the latest trends, tools and techniques in the profession.

http://congresses.pmi.org/EMEA2012/?WT.mc_id=EMEA2012Eblast1TopCongressHomePage&WT.mc_ev=EMailOpen

PMI will host its PMI® Global Congress 2012-EMEA from 7-9 May 2012 in beautiful Marseille, France. Join 1,000 of your colleagues in the project management professional from across the globe for a unique opportunity to participate in a programme and exhibit hall that will provide practical information focusing on new technologies and innovations in the project management profession. The objective of the conference is to increase efficiency, productivity and profitability while tackling the challenges facing the project management practitioners.

Schedule: http://congresses.pmi.org/EMEA2012/EducationAndEvents/

SeminarsWorld®: http://congresses.pmi.org/EMEA2012/Seminars/?WT.mc_id=EMEA2012Eblast1SW&WT.mc_ev=EMailOpen

<< vissza a tartalomjegyzékhezAktuális képzési programok

Aktuális képzéseinkről bővebben:

http://www.pmi.hu/pmsz/kepzesek

http://www.pmsz.hu/pmsz/kepzesek

<< vissza a tartalomjegyzékhezSzponzorok

<< vissza a tartalomjegyzékhezKépzési programok megjelentetésének feltételei

Hírlevelünkben a PMSZ és PMI Tagozat elnökségei 2005. január 12-i döntésének megfelelően minden projektmenedzsment témájú képzési programról hírt adunk, amely megfelel a következő feltételeknek:

  • a képzésnek konkrét, meghirdetett időpontja van,
  • a képzésre a rendező szervezet a PMSZ és a PMI Tagozat tagsága számára legalább 10%-os díjkedvezményt nyújt,
  • a képzést rendező szervezet megküldi a képzés adatait a hírlevél lapzártájáig (az elnökségi ülést követő héten hétfő délutánig) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Szerkesztési és terjedelmi okokból egy képző szervezettől legfeljebb 3 aktuális képzési program adatait jelenítjük meg a hírlevélben.
Ezúton felhívjuk tisztelt tagtársaink és tagszervezeteink figyelmét, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel és várjuk a feltételeknek megfelelő képzési programok adatait.

PMSZ/PMI kapcsolattartás
A szervezeti tagsággal kapcsolatos bármilyen kérdéssel kérjük, keresse Ódorné Kovács Ildikó titkárságvezetőt az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: 06 30 723 1788
E-mail : Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Projektmenedzsment Hírlevelet havi rendszerességgel kiadó szervezetek:

  • Magyar Projektmenedzsment Szövetség - www.pmsz.hu 1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 29/B
  • PMI Budapest, Magyar Tagozat - www.pmi.hu 1117 Budapest, Neumann János u. 1. A Projektmenedzsment Hírlevél szerkesztőbizottsága

<< vissza a tartalomjegyzékhez

 

 


Főszerkesztők: Ávéd Joanna, PMP, Molnár Béla
Szerkesztők: Szalay Imre, PMP, Dr. Pálvölgyi Lajos, PMP, Tóth Dezső, Mikes Péter PMP, Lipi Gábor, PMP, Rusz Ágnes

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

   itshlogo
logo turkiz

unnamed

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár