2018. január 17-én került megrendezésre a KPMG székházában az év első szakmai teadélutánja, amelyen dr. Pálvölgyi Lajos tartott előadást a PMBOK® Guide legújabb kiadásáról. Az előadás során bemutatott prezentációt az érdeklődők innen letölthetik.

A 2017-ben hatodik alkalommal megjelenő PMBOK® Guide első kiadása 1996-ra datálható. A projektmenedzsment szakma folyamatos fejlődését mutatja, hogy a projektmenedzserek kézikönyvének, a PMBOK® Guide-nak tavaly már a hatodik kiadása jelent meg. A kötet egyelőre csak angol nyelven elérhető, de a hazai PM-közösségnek sem kell soká várnia: a legújabb kiadás magyar nyelvű megjelenése 2018 végén várható.

Cikkünkben bemutatjuk a projektmenedzsment szakma legfontosabb kézikönyvét, a PMBOK® Guide-ot, illetve összefoglaljuk azokat a változásokat, amelyekkel az olvasó a hatodik kiadást a kezébe véve találkozhat. 

szakmai összefoglaló pmbok


Mi is az a PMBOK®?

A PMBOK® Guide nemzetközi elismertségét és népszerűségét mutatja, hogy ez a kézikönyv tekinthető számos projektmenedzsmenttel kapcsolatos iparági és vállalati metodológia alapjának – a PMBOK® Guide mondhatni a projektmenedzsment alfája és omegája. Az előadó kiemelte, hogy a könyv PMBOK® azzal az igénnyel készült, hogy az önálló projektek (single projects) menedzselésének lehető legáltalánosabb módszertani alapjául szolgáljon, amely különböző irányokban tovább konkrétizálható, és tetszőleges alkalmazási területen bármilyen méretű projektre alkalmazható.

Míg a PMBOK® Guide első kiadása mindössze 176 oldalnyi volt, addig a legújabb kiadás oldalszáma több mint 700 oldalra tehető. A számok világában maradva a könyv sikerességét támasztja alá, hogy az összes kiadást és fordítást figyelembe véve világszerte mintegy 5,7 millió példány forog közkézen.


Fontosabb változások a hatodik kiadásban

Az agilis módszertan térnyerése

A legfontosabb változások egyike az agilis módszertan térnyerése, amely már az új kiadás felépítésére is hatással van. A könyv nagyon sok helyen utal az agilis projektekre, és egy agilis függelékkel is kiegészült. A PMI tagok számára ingyenesen letölthető file a PMBOK® Guide mellett Agile Practice Guide-ot is tartalmazza, amely egy jól használható 168 oldalas agilis kézikönyv.

Az előadás kitért a hagyományos és az agilis módszertan közötti alapvető különbségre. Ennek lényege abban ragadható meg, hogy a két megközelítés a projektháromszög más paramétereit tekinti rögzítettnek. Míg a klasszikus modell esetében a projekt terjedelme rögzített, és ehhez becsülik meg a szükséges erőforrást (költséget) és időtartamot, addig az agilis módszertannnál éppen ez utóbbi két paraméter rögzített, és ehhez határozzák meg a vállalható terjedelmet (amely terjedelem azután egyre bővül a későbbi iterációk során).

agilis modszertan dia


A kézikönyv felépítésének változásán túl az olvasóra a következő újdonságok várnak még: 

 1. A tudásterületek száma változatlanul tíz maradt. A tudásterületekhez és a folyamatcsoportokhoz táblázatosan hozzárendelt projektmenedzsment folyamatok rendszerét az előadó rendkívül kreatívan a periódusos rendszerhez hasonlította. A táblázatban jól nyomon követhetők a strukturális változások. A hatodik kiadásban két tudásterület új megnevezést kapott: 
  • Project Time Management helyett a Project Schedule Management elnevezést alkalmazzák. Ha jobban belegondolunk, az idő múlását bármennyire is igyekszünk, valóban nem tudjuk menedzselni – az ütemezésünk tervezésére viszont annál nagyobb a ráhatásunk;
  • a Human Resource Management helyett pedig a Project Resource Management szerepel, amely elnevezés kitágítja az erőforrások fogalmának értelmezését.

   Az előadó kiemelte, hogy az agilis módszertannal vezetett projektek esetében is meg kell jelennie minden egyes tudásterületnek valamilyen mértékben. Minél nagyobb a projekt, annál inkább.

 2. A  projektmenedzsment folyamatcsoportok száma és elnevezése nem változott, ámbár a folyamatok száma 49-re emelkedett, amelyek közül a Manage Project Knowledge, Implement Risk Responses valamint a Control Resources újként vannak jelen a hatodik kiadásban.

 3. Minden tudásterület bevezetőjében szerepel négy új alpont: Key Concepts, Trends and Emerging Practices, Tailoring Considerations, Considerations for Agile/Adaptive Environments.

 4. Ezen felül érdemes még kiemelni, hogy a Close Procurements beépült a Close Project or Phase folyamatba, míg az Estimate Activities Resources folyamat átkerült az Resources fejezetbe.

 5. Az új kiadás nagyobb hangsúlyt fektet a stratégiai és üzleti szempontokra, illetve pontosabb megkülönböztetést tesz a projektmenedzsment terv és a projekt dokumentumok között.

 6. A kötet a projektmenedzser szerepének egy új fejezetet szentel. Ez alapvetően a PMI Talent Triangle® logikájára épül, amely a módszertani kompetenciák mellett megkülönbözteti a stratégiai és üzleti, valamint a vezetési kompetenciákat is. Az előadó kiemelte a projektmenedzser integratív szerepét, valamint azt, hogy a projektvezető a projektmenedzsment szakma szakértője legyen. Ha így látja el szerepét, az a projektmenedzser hitelének, erejének, megbecsültségének a forrása is lehet.

 7. A hatodik kiadásban egy egyszerűen áttekinthető függelék jelent meg a projektmenedzsment módszerek és eszközök rendszerezésére (Tools and Techniques).

 8. A kézikönyv nyelvezetében megfigyelhető a close és control szavak óvatosabb, kifinomultabb használata, mérlegelve azt, hogy a projektmenedzsmentnek mikor van erre valóban kihatása (pl.: Egy kockázatot valójában nem kontrollálhatunk, csupán monitorozhatjuk azt). A hatodik kiadást összességében tehát általánosabb, óvatosabb fogalomhasználat jellemzi.

Mikorra várható a magyar nyelvű kiadás?

Az előadás utolsó részében az elmúlt 12 év könyvfordítási projektjeiről és a fordítási munka szakmai kihívásairól, a fordítás okozta nehézségről esett szó. (A PMBOK® Guide előző ötödik kiadásának magyar fordítása itt kapható.)

Az előadó kiemelt néhány olyan kifejezést, szakszót, amelyek angolról magyarra való átültetése rendszerint nehézséget okoz mind a fordítók, mind a gyakorló projektmenedzserek számára.

 • Például: Ha a 'project manager' magyarul ’projektvezető’ lesz, akkor felmerül a kérdés, hogy miként fordítsuk a 'leadership' kifejezést. Hogyan tehetünk különbséget akkor a management és a leadership között, és miként fordítsuk a management szót tartalmazó nagyszámú további szóösszetételt?

Pálvölgyi LajosA nehézség a nyelvek közti alapvető szókincsbeli különbségből adódik. Míg olykor van 2-3 magyar szavunk is egy-egy idegen nyelvű kifejezésre, addig máskor az angol vagy a német nyelv esetében áll fent fordítva ugyanez, sőt akár az is előfordulhat, hogy a magyar szakszókincsben még egyáltalán nem is létezik az a szó, amelyet esetlegesen fordítani kívánunk.

A korábbi könyvprojektek keretében végzett fordítási munkáról további részletek itt olvashatók. Ha ezek a kihívások nem tántorítottak volna el, továbbra is várjuk az önkéntesek jelentkezését a magyar nyelvű kiadás fordításának lektorálására.  (A jelentkezők, kérjük, erre az e-mail címre írjanak: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

A türelmetlenek figyelmébe ajánljuk, hogy az angol nyelvű kiadás már elérhető! Célszerű kézbe venniük ezt a kiadást azoknak is, akik idén készülnek PMP® minősítés megszerzésére, ugyanis 2018 tavaszától a vizsgát már az új, hatodik kiadás anyagához igazítják. A PMP vizsga változásait már egy korábbi cikkünkben összefoglaltuk, az érdeklődők, vizsgázni vágyók figyelmébe mindenképpen ajánljuk.


Néhány szó a z-Book-ról..

Miután a résztvevők összemérték projektmenedzsment ismereteiket egy online kvíz segítségével, Siklósi István és Kalló Bernát a PMBOK® hatodik kiadásának egy alternatív feldolgozását ismertették a közönséggel: a könyvet egy új, zoomolható könyvformátumba (z-Book) ültették át. A hatalmas terjedelmű kézikönyv zoomolható formátumú feldolgozása nagy segítséget jelenthet a vizsgára való felkészülés során, az alternatív tanulási módszereket kedvelők nagy örömüket lelhetik a jövőben benne.

Ha szeretnél részt venni a z-Book kísérleti szakaszában és zoomolható könyvként olvasni a PMBOK® Guide-ot, vagy csak szeretnél többet megtudni erről az innovatív kezdeményezésről, látogass el a koncepció kidolgozóinak honlapjára!

Belépés tagoknak

Legyen tájékozott!

captcha 

PMI 500 Club

500 Club 2019 Budapest

500 Club Budapest

Registered Education Providers

 

szinergia-logo

Partnerek

momart

ujpmszlogo

HOA

   hte670

 

njszt

KPMG Blue logo web

 

Szponzorok

OTP Bank logo   itshlogo
logo turkiz

szinergia logo

iilllogo

pmigloballogo

nea 1


dxc logo

CELEBRATING 50 YEARS OF COMMITMENT T0 PROJECT MANAGEMENT

PMI logo50th RGB wTagCelebrating PUR onWhite

Kövessen minket!

facebook   linkedin   twitter

Kérjük, ajánlja fel személyi jövedelem adója 1%-át a PMI Budapest-nek!

PM Tudástár